Ryby zdychaja co robic!!!

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

najkus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Adam
Kontakt:

Ryby zdychaja co robic!!!

Post autor: najkus » 2007-11-24, 14:15

Witam,5 dni temu kupilem do corki akwarium 120litrow plywaja w nim 2 welonki,mieczyk,4 gupiki,2 molinezje,4 pretniaki,glonojad,2 kiryski,2 skalary,kupilem tez caly osprzet,filter mam Aquael uni filter 500,napowietrzam z kamienia,kupilem zwirek i piaskowiec,oczywiscie przed wrzuceniem do akwarium wszystko zostalo dokladnie umyte,jednakze po zalaniu akwarium,minelo 2 dni a woda zaczela robic sie metna i 2 ryby padly,wspolnie z zona podjelismy decyzje ze wymieniamy wode i na nowo szykujemy akwarium,dodam ze reszta ryb byla w fatalnym stanie z reszta dalej nie jest w za dobrym,wiec wymienilismy cala wode zwirek i reszta ozdob zostala wyparzona z doktorska precyzja,jednak po wymianie wody ta woda nie jest idealna jest poprawa ale to nie jest to dodalem Crystala ale nie zauwazylem aby byla jaka s poprawa,prosze o podpowiedz co robic bo bylem w roznych sklepach akwarystycznych ale wkazdym gadaja co innego!!!jezeli chodzi o PH to nie mam pojecia jakie jest!!!dziekuje i pozdrawiam!
Byle do przodu i nie cofać sie przed niczym!!!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Ryby zdychaja co robic!!!

Post autor: maol » 2007-11-24, 14:51

Jednym słowem, od góry do dołu, same błędy. Za szybko założone akwarium, niedojrzałe, z wpuszczonymi rybami od razu... po czym wygotowane i zalane chemią... Do tego fatalna obsada nie mogąca w żaden sposób żyć razem. Gorzej być nie może. Proponuję szybką lekturę działu "Zakładanie akwarium" - tam dowiesz się wszystkiego, co potrzebne żeby się udało. W każdym razie, dotychczasowe podejście doprowadzi do zejścia większości ryb...Szkoda, że nie poczytałeś najpierw, przed zakupami. Kolejność odwrotna w akwarystyce z reguły źle się kończy...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-24, 15:24

Twoje działanie sprawi, że wszystkie ryby zdechną prawdopodobnie... TO przykre, ale ma jeden plus - pozwoli zacząć od nowa, poprawnie...
Możesz spróbować uratować ryby dodając nitrivec, co 2 dni podmieniaj też ze 20l wody, bo będziesz miał taki poziom azotu, że...W sumie taki jaki miałeś, że Ci rybki pozdychały... I tak jak napisał maol - przeczytaj jak powinno wyglądać zakładanie akwarium i jak ustrzec się podstawowych błędów.
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

najkus
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: najkus » 2007-11-24, 18:16

dzieki za odpowiedz,wziolem sie do tego za szybko,jestem poczatkujacy i kazda wskazowka i uwaga jest dobra,czyli co teraz ,nie mam juz wymieniac calej wody tylko jak juz to 20 litrow?aha poscilem na maxa powietrze i musze powiedziec ze troche sie polepszylo rybkom.a taka obsade jak mam to doradzili mi w sklepie zoo,jak widac nie znaja sie na zeczy!

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-24, 18:22

w sklepie zoo często (choć nie zawsze) wciskają ciemnotę, pamiętaj, ze oni w ten sposób zarabiają, dlatego musisz być mądrzejszy i przygotowany. Całej wody tak naprawdę nigdy się w akwarium nie wymienia, w ustabilizowanym 20-25% co tydzień, w twoim wypadku z racji na brak stabilizacji, można się pokusić o podmianę np 10l czy 20l co 2 dni przez dwa tygodnie Najważniejsze jest przyspieszenie dojrzewania zbiornika poprzez dodanie kultur bakterii (np sera nitrivec).

a błędy popełnia każdy, najważniejsze by ich nie powtarza i uczyć się na nich
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

najkus
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: najkus » 2007-11-24, 18:31

dziekuje bardzo za cenne wskazowki,napewno tak zrobie!!Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-11-26, 16:07

czytałem pierwszego posta i moje oczy robiły się coraz większe... jego tekst można przykleić z podpisem: TAK ROBIĆ NIE WOLNO

oczywiście każdy uczy się na błędach, a my jesteśmy tolerancyjni <ale granice też mamy>

na forum znajdują się chyba wszystkie informacje potrzebne do bezpiecznego założenia akwarium...

polecam lekture i zamykam ten śmiercionośny wątek ;-)

Zablokowany