Holender

Piszta co chceta ;)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

Holender

Post autor: natimati » 2008-01-19, 15:36

Jak wygląda holender ( akwa ) ??? ma dużo roślin. Jakich??? czy ode muszą być takie a nie mogą być inne??? i wszystko inne.

Jakby to powiedzieć?... bardzo podoba mi sie holenderskie akwa ale szczerze to nie wiem nawet "kapki" o nim. innym słowem jestem zielona.

Chciała bym założyć to akwarium ale nie wiem jak.

Pomóżcie mi. Chcę wiedzieć wszystko na ich temat.

PS. Jakie ryby??? a w ogóle mogą być ryby??? a nie lepiej same krewetki????

Danio12345
Akwarysta
Pojemność akwarium: 174
Imię: Micha³

Re: Holender

Post autor: Danio12345 » 2008-01-19, 15:45

holendra chyba ma Slanter.

Na takie akwarium trzeba mieć dużo doświadczenia. Szczerze mówiąc wątpię żebyś z powodzeniem założyła holendra.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2008-01-19, 16:30

Holender to akwarium które jest brdzo gesto obsadzone roślinami. Zeby załorzyc takie akwarium potrzebujesz dodatkowego sprzetu takiego jak swietlówki. Jak przy normalnym akwarium wystarczy oswietlenie 0,5w/l tu trzeba z 0,75w a nawed do 1w na litr. Dodatkowo potrzebujesz co2. Jesli masz w kranie wode twarda bedziesz tez musiala ja jakimis sposobami zmiekczac bo rosliny wola wode miekką. Dodatkowo nawozy. Bez nawozów w takim akwarium ani rusz. Z powodu nawozów sa tez odpadki (dla roslin w nawozie niedajemy samego zelaza naprzyklad tylko zwiazki co posiadaja te żelazo) W zwiazku z czym zostaja odpadki z nawozów któe trzeba usówac poprzez podmiany wody. A co do ryb . W takim akwairum mozna miec ryby ale takie gtóre lubia zyc w gesto obsadzonych akwariach. Najczesciej to sa neony. Niemoga to byc ryby które podjadaja rosliny bo efekt bedzie wiadomy.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-01-19, 16:38

Kazio pisze:Jak przy normalnym akwarium wystarczy oswietlenie 0,5w/l tu trzeba z 0,75w a nawed do 1w na litr
Kazio, a widziałeś akwaria Santler,a 690w/450l. Więc 0,75W to za mało na holendra, trzeba mieć 1< w/l.

natimati do akwarium holenderskiego potrzeba dużo czasu i jeszcze więcej pieniędzy.
Żeby założyć 112l akwarium holenderskie potrzeba około 1200zł. Żeby założyć holendra, trzeba mieć też doświadczenie, wielkie doświadczenie. "Holender" to akwarium z przeznaczeniem hodowli roślin, a rybki to tylko dodatek, możesz oczywiście trzymać w nim krewetki.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-01-19, 17:15

lolek pisze:Kazio, a widziałeś akwaria Santler,a 690w/450l. Więc 0,75W to za mało na holendra
Owszem mam nawalone oswietlenia, ze sie mozna opalac :mrgreen: ale to nie znaczy, ze tak musi byc. Ja po prostu lubie experymentowac z jasnym oswietleniem i roznymi roslinami. Wlasciwie 0.75-1 W/L wystarczy. No zalezy jeszcze jak duzy jest zbiornik. Jesli mowa o jakims 40 litrowym pudelku to regula watta na litr nie ma zadnego zastosowania.
natimati, Jak koledzy wspomnieli, do hodowli roslin na powaznie trzeba troche doswiadczenia ale aby doswiadczenie nabyc kiedys trzeba zaczac. Nikt z nim sie nie rodzi. Poszukaj sobie informacji i literatury na temat wymogow roslin w akwarium. Czym wiecej bedziesz wiedziala zanim zaczniesz tym mniej frustracji i wyrzuconych pieniedzy kiedy juz zaczniesz. ;-) Oczywiscie bardzo Cie do tego hobby zachecam.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-01-19, 17:23

Slanter no ale jeśli ktoś ma zamiar założyć akwarium holenderskie, z Pięknie wybarwionymi roślinami to jednak 0,75w/l to mało. Oczywiście do wybarwienia roślin potrzebne jest dużo rzeczy oprócz ilości światła, ale jednak odpowiednie oświetlenie jest priorytetem.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-01-19, 18:38

lolek pisze:Oczywiście do wybarwienia roślin potrzebne jest dużo rzeczy oprócz ilości światła, ale jednak odpowiednie oświetlenie jest priorytetem.
Zgadza sie! Wlasnie przy odpowiednim oswietleniu (lumeny, indeks IRC, barwa, odblysniki etc.) 0.75 w/L zaspokoi i wybarwi wiele gatunkow roslin do potrzeb holendra. Nawieszanie byle czego w byle czym, byle jak zwracajac tylko uwage na ilosc wattow najczesciej do niczego nie prowadzi ;-) Jak juz wspomnialem, wiele zalezy rowniez od wielkosci zbiornika o czym pisalem w poradniku o oswietleniu. Trzeba tez pamietac, ze czym bardziej intensywne oswietlenie tym bardziej ryzykowna gra. Przy 1 W/L jest to juz jazda z predkoscia 120 km/h. Chwila nieuwagi i mozna wyladowac na drzewie. W przekladzie na akwarium - blad w dozowaniu i konczymy z roslinami ktore wygladaja jak las po pozarze lub wysypem glonow. Nie chodzi mi o odradzanie bardzo jasnego oswietlenia. Przeciwnie, uwazam, ze takie oswietlenie otwiera wiele roznych mozliwosci. Czy mozliwy jest holender przy 0.75 W/L odpowiedniego oswietlenia? Absolutnie. :->

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

Post autor: natimati » 2008-01-19, 20:22

Myślałam że holender to jakieś inne akwarium. 4/10 doświadczenia z roślinami mam. Spróbuje, warto czasem zaryzykować. To więc ile mam mieć w. w akwarium ( przypominam 112l )

[ Dodano: 2008-01-20, 18:29 ]
Jeszcze pracuje nad wystrojem akwarium. myślę że zrobię coś wyjątkowego, inaczej nie dam sobie spokoju z takim akwarium :-P

ODPOWIEDZ