Jak wygląda holender ( akwa ) ??? ma dużo roślin. Jakich??? czy ode muszą być takie a nie mogą być inne??? i wszystko inne.
Jakby to powiedzieć?... bardzo podoba mi sie holenderskie akwa ale szczerze to nie wiem nawet "kapki" o nim. innym słowem jestem zielona.
Chciała bym założyć to akwarium ale nie wiem jak.
Pomóżcie mi. Chcę wiedzieć wszystko na ich temat.
PS. Jakie ryby??? a w ogóle mogą być ryby??? a nie lepiej same krewetki????
Holender
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
Re: Holender
holendra chyba ma Slanter.
Na takie akwarium trzeba mieć dużo doświadczenia. Szczerze mówiąc wątpię żebyś z powodzeniem założyła holendra.
Na takie akwarium trzeba mieć dużo doświadczenia. Szczerze mówiąc wątpię żebyś z powodzeniem założyła holendra.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Holender to akwarium które jest brdzo gesto obsadzone roślinami. Zeby załorzyc takie akwarium potrzebujesz dodatkowego sprzetu takiego jak swietlówki. Jak przy normalnym akwarium wystarczy oswietlenie 0,5w/l tu trzeba z 0,75w a nawed do 1w na litr. Dodatkowo potrzebujesz co2. Jesli masz w kranie wode twarda bedziesz tez musiala ja jakimis sposobami zmiekczac bo rosliny wola wode miekką. Dodatkowo nawozy. Bez nawozów w takim akwarium ani rusz. Z powodu nawozów sa tez odpadki (dla roslin w nawozie niedajemy samego zelaza naprzyklad tylko zwiazki co posiadaja te żelazo) W zwiazku z czym zostaja odpadki z nawozów któe trzeba usówac poprzez podmiany wody. A co do ryb . W takim akwairum mozna miec ryby ale takie gtóre lubia zyc w gesto obsadzonych akwariach. Najczesciej to sa neony. Niemoga to byc ryby które podjadaja rosliny bo efekt bedzie wiadomy.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Kazio, a widziałeś akwaria Santler,a 690w/450l. Więc 0,75W to za mało na holendra, trzeba mieć 1< w/l.Kazio pisze:Jak przy normalnym akwarium wystarczy oswietlenie 0,5w/l tu trzeba z 0,75w a nawed do 1w na litr
natimati do akwarium holenderskiego potrzeba dużo czasu i jeszcze więcej pieniędzy.
Żeby założyć 112l akwarium holenderskie potrzeba około 1200zł. Żeby założyć holendra, trzeba mieć też doświadczenie, wielkie doświadczenie. "Holender" to akwarium z przeznaczeniem hodowli roślin, a rybki to tylko dodatek, możesz oczywiście trzymać w nim krewetki.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Owszem mam nawalone oswietlenia, ze sie mozna opalac :mrgreen: ale to nie znaczy, ze tak musi byc. Ja po prostu lubie experymentowac z jasnym oswietleniem i roznymi roslinami. Wlasciwie 0.75-1 W/L wystarczy. No zalezy jeszcze jak duzy jest zbiornik. Jesli mowa o jakims 40 litrowym pudelku to regula watta na litr nie ma zadnego zastosowania.lolek pisze:Kazio, a widziałeś akwaria Santler,a 690w/450l. Więc 0,75W to za mało na holendra
natimati, Jak koledzy wspomnieli, do hodowli roslin na powaznie trzeba troche doswiadczenia ale aby doswiadczenie nabyc kiedys trzeba zaczac. Nikt z nim sie nie rodzi. Poszukaj sobie informacji i literatury na temat wymogow roslin w akwarium. Czym wiecej bedziesz wiedziala zanim zaczniesz tym mniej frustracji i wyrzuconych pieniedzy kiedy juz zaczniesz. ;-) Oczywiscie bardzo Cie do tego hobby zachecam.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Slanter no ale jeśli ktoś ma zamiar założyć akwarium holenderskie, z Pięknie wybarwionymi roślinami to jednak 0,75w/l to mało. Oczywiście do wybarwienia roślin potrzebne jest dużo rzeczy oprócz ilości światła, ale jednak odpowiednie oświetlenie jest priorytetem.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Zgadza sie! Wlasnie przy odpowiednim oswietleniu (lumeny, indeks IRC, barwa, odblysniki etc.) 0.75 w/L zaspokoi i wybarwi wiele gatunkow roslin do potrzeb holendra. Nawieszanie byle czego w byle czym, byle jak zwracajac tylko uwage na ilosc wattow najczesciej do niczego nie prowadzi ;-) Jak juz wspomnialem, wiele zalezy rowniez od wielkosci zbiornika o czym pisalem w poradniku o oswietleniu. Trzeba tez pamietac, ze czym bardziej intensywne oswietlenie tym bardziej ryzykowna gra. Przy 1 W/L jest to juz jazda z predkoscia 120 km/h. Chwila nieuwagi i mozna wyladowac na drzewie. W przekladzie na akwarium - blad w dozowaniu i konczymy z roslinami ktore wygladaja jak las po pozarze lub wysypem glonow. Nie chodzi mi o odradzanie bardzo jasnego oswietlenia. Przeciwnie, uwazam, ze takie oswietlenie otwiera wiele roznych mozliwosci. Czy mozliwy jest holender przy 0.75 W/L odpowiedniego oswietlenia? Absolutnie. :->lolek pisze:Oczywiście do wybarwienia roślin potrzebne jest dużo rzeczy oprócz ilości światła, ale jednak odpowiednie oświetlenie jest priorytetem.
- natimati
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natalia
- Kontakt:
Myślałam że holender to jakieś inne akwarium. 4/10 doświadczenia z roślinami mam. Spróbuje, warto czasem zaryzykować. To więc ile mam mieć w. w akwarium ( przypominam 112l )
[ Dodano: 2008-01-20, 18:29 ]
Jeszcze pracuje nad wystrojem akwarium. myślę że zrobię coś wyjątkowego, inaczej nie dam sobie spokoju z takim akwarium :-P
[ Dodano: 2008-01-20, 18:29 ]
Jeszcze pracuje nad wystrojem akwarium. myślę że zrobię coś wyjątkowego, inaczej nie dam sobie spokoju z takim akwarium :-P