choroba gupików

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

wojtas
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

choroba gupików

Post autor: wojtas » 2007-01-30, 14:49

witam ma problem mam akwarium 112 l i w nim molinezje, mieczyki, kiryski, glonojady, żałobniczki, rozbory klinowe, neony i gupiki które mi zdychają i niewiem czemu
ich objawy to troche postrzępione ogonyi opadanie na dno gdzie jak by stały na ogonie i nie które z nich sa chude. do tej pory było wszystko oki. zastosowałem baktopur, sól i nic nie pomogło teraz dowiedziałem się żeby zastosować metronidazol czy to pomoże na tą chorobę gupików prosze o pomoc.
p.s. temperature podniosłem do 28 stopni i inne rybki nie choruja wode podmieniam co tydzień 20-30% i wsadziłem ceramikię do filtra
WoJtAs

Awatar użytkownika
cops
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Darek

Re: choroba gupików

Post autor: cops » 2007-01-30, 16:06

jeżeli masz możliwość odłów gupiki do innego zbiornika i tam lecz żeby w razie czego nie zaraziły innych ryb :-/
Nikt nie jest nieomylny

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Akasha » 2007-01-30, 16:57

Po pierwsze za często podmieniasz zbyt dużą ilość wody (ciekawe czy odstaną) i to pewnie je osłabiło a choroba atakuje tylko osłabione ryby.
A co do choroby to jest martwica płetw ryby wtedy szybo umierają jest to spowodowane złą jakością wody niekoniecznie bardzo złą czasami niewiele trzeba.
Ile masz ryb w akwarium (bo z tego co napisałeś to chyba masz przerybienie) i jak często odmulasz dno i czyścisz filtr i czy ten filtr jest cały czas włączony??
A żeby wyleczyć ryby wystarczy poprwić warunki w akwarium wtedy powinny wrucić do zdrowia.

mlody567
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mlody567 » 2007-02-11, 18:59

Mam sprawe. Co to za choroba gubiki sie kulą, i jakos krzywo plywaja?? jak ja leczyc?? prosze o szybka odpowiec dzieki wielkie z gory;p

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2007-02-12, 14:52

Miałam kiedyś gupiki z chorobą zawleczoną ze sklepu zoo. Dokładnie takie objawy, chude, z postrzępionymi ogonami... Przyczyną tego są wisiowce jelitowe. Często atakują one gupiki i co dziwniejsze zazwyczaj samce. Trzeba też zauważyć, że zamiast zwykłych odchodów chore ryby wydalają dziwny śluz. Ryba umiera szybko i zaraża inne... Ja usunęłam tę chorobę ostateczny sposób. Rybkom chorym męki skróciłam :oops: Od tego czasu mam z tą chorobą spokój. Przypominam wszystkim, przy zakupie ryb sprawdzajcie dokładnie :!:

ola68
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: ola
Kontakt:

Post autor: ola68 » 2009-08-30, 07:06

wojtas pisze:witam ma problem mam akwarium 112 l i w nim molinezje, mieczyki, kiryski, glonojady, żałobniczki, rozbory klinowe, neony i gupiki które mi zdychają i niewiem czemu
ich objawy to troche postrzępione ogonyi opadanie na dno gdzie jak by stały na ogonie i nie które z nich sa chude. do tej pory było wszystko oki. zastosowałem baktopur, sól i nic nie pomogło teraz dowiedziałem się żeby zastosować metronidazol czy to pomoże na tą chorobę gupików prosze o pomoc.
p.s. temperature podniosłem do 28 stopni i inne rybki nie choruja wode podmieniam co tydzień 20-30% i wsadziłem ceramikię do filtra

[ Dodano: 2009-08-30, 07:07 ]
Witaj,
podobne obawy miały moje głupiczki, i okazało się że molinezja podgryzała im ogonki.Po oddaniu molinezji problem znikł, a rybki zaczęły odzyskiwać siłę.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-08-31, 09:36

Akasha pisze:Po pierwsze za często podmieniasz zbyt dużą ilość wody (ciekawe czy odstaną) i to pewnie je osłabiło a choroba atakuje tylko osłabione ryby.
20-30% raz na tydzień to jak najbardziej prawidłowa podmiana.
Akasha pisze:A co do choroby to jest martwica płetw ryby wtedy szybo umierają jest to spowodowane złą jakością wody niekoniecznie bardzo złą czasami niewiele trzeba.
Martwica płetw - to możliwe. Ale powód to nie bezpośrednio zła jakość wody, a zakażenie bakteryjne.

Akasha pisze:Ile masz ryb w akwarium (bo z tego co napisałeś to chyba masz przerybienie) i jak często odmulasz dno i czyścisz filtr i czy ten filtr jest cały czas włączony??
Zdecydowanie przyda się wiedzieć. Jak również pomiary parametrów wody...

Akasha pisze:A żeby wyleczyć ryby wystarczy poprwić warunki w akwarium wtedy powinny wrucić do zdrowia.

Święta prawda a jednocześnie wierutne kłamstwo. Prawda, bo w dobrze utrzymanym akwarium, z właściwą wodą, filtracją i podmianami, o odpowiedniej ilości ryb, nasi podopieczni nie są zestresowani i nice chorują. Kłamstwo, bo nawet w najlepiej utrzymanym akwarium choroby bakteryjne, wirusowe czy pasożytnicze mogą się jak najbardziej przytrafić.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-08-31, 09:48

A Ja na przyszłość radzę sprawdzić datę założenia tematu i ostatniego wpisu.
Zamykam.
Obrazek

Zablokowany