witam ma problem mam akwarium 112 l i w nim molinezje, mieczyki, kiryski, glonojady, żałobniczki, rozbory klinowe, neony i gupiki które mi zdychają i niewiem czemu
ich objawy to troche postrzępione ogonyi opadanie na dno gdzie jak by stały na ogonie i nie które z nich sa chude. do tej pory było wszystko oki. zastosowałem baktopur, sól i nic nie pomogło teraz dowiedziałem się żeby zastosować metronidazol czy to pomoże na tą chorobę gupików prosze o pomoc.
p.s. temperature podniosłem do 28 stopni i inne rybki nie choruja wode podmieniam co tydzień 20-30% i wsadziłem ceramikię do filtra
choroba gupików
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
choroba gupików
WoJtAs
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
Re: choroba gupików
jeżeli masz możliwość odłów gupiki do innego zbiornika i tam lecz żeby w razie czego nie zaraziły innych ryb :-/
Nikt nie jest nieomylny
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Po pierwsze za często podmieniasz zbyt dużą ilość wody (ciekawe czy odstaną) i to pewnie je osłabiło a choroba atakuje tylko osłabione ryby.
A co do choroby to jest martwica płetw ryby wtedy szybo umierają jest to spowodowane złą jakością wody niekoniecznie bardzo złą czasami niewiele trzeba.
Ile masz ryb w akwarium (bo z tego co napisałeś to chyba masz przerybienie) i jak często odmulasz dno i czyścisz filtr i czy ten filtr jest cały czas włączony??
A żeby wyleczyć ryby wystarczy poprwić warunki w akwarium wtedy powinny wrucić do zdrowia.
A co do choroby to jest martwica płetw ryby wtedy szybo umierają jest to spowodowane złą jakością wody niekoniecznie bardzo złą czasami niewiele trzeba.
Ile masz ryb w akwarium (bo z tego co napisałeś to chyba masz przerybienie) i jak często odmulasz dno i czyścisz filtr i czy ten filtr jest cały czas włączony??
A żeby wyleczyć ryby wystarczy poprwić warunki w akwarium wtedy powinny wrucić do zdrowia.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam sprawe. Co to za choroba gubiki sie kulą, i jakos krzywo plywaja?? jak ja leczyc?? prosze o szybka odpowiec dzieki wielkie z gory;p
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Miałam kiedyś gupiki z chorobą zawleczoną ze sklepu zoo. Dokładnie takie objawy, chude, z postrzępionymi ogonami... Przyczyną tego są wisiowce jelitowe. Często atakują one gupiki i co dziwniejsze zazwyczaj samce. Trzeba też zauważyć, że zamiast zwykłych odchodów chore ryby wydalają dziwny śluz. Ryba umiera szybko i zaraża inne... Ja usunęłam tę chorobę ostateczny sposób. Rybkom chorym męki skróciłam :oops: Od tego czasu mam z tą chorobą spokój. Przypominam wszystkim, przy zakupie ryb sprawdzajcie dokładnie :!:
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: ola
- Kontakt:
wojtas pisze:witam ma problem mam akwarium 112 l i w nim molinezje, mieczyki, kiryski, glonojady, żałobniczki, rozbory klinowe, neony i gupiki które mi zdychają i niewiem czemu
ich objawy to troche postrzępione ogonyi opadanie na dno gdzie jak by stały na ogonie i nie które z nich sa chude. do tej pory było wszystko oki. zastosowałem baktopur, sól i nic nie pomogło teraz dowiedziałem się żeby zastosować metronidazol czy to pomoże na tą chorobę gupików prosze o pomoc.
p.s. temperature podniosłem do 28 stopni i inne rybki nie choruja wode podmieniam co tydzień 20-30% i wsadziłem ceramikię do filtra
[ Dodano: 2009-08-30, 07:07 ]
Witaj,
podobne obawy miały moje głupiczki, i okazało się że molinezja podgryzała im ogonki.Po oddaniu molinezji problem znikł, a rybki zaczęły odzyskiwać siłę.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
20-30% raz na tydzień to jak najbardziej prawidłowa podmiana.Akasha pisze:Po pierwsze za często podmieniasz zbyt dużą ilość wody (ciekawe czy odstaną) i to pewnie je osłabiło a choroba atakuje tylko osłabione ryby.
Martwica płetw - to możliwe. Ale powód to nie bezpośrednio zła jakość wody, a zakażenie bakteryjne.Akasha pisze:A co do choroby to jest martwica płetw ryby wtedy szybo umierają jest to spowodowane złą jakością wody niekoniecznie bardzo złą czasami niewiele trzeba.
Zdecydowanie przyda się wiedzieć. Jak również pomiary parametrów wody...Akasha pisze:Ile masz ryb w akwarium (bo z tego co napisałeś to chyba masz przerybienie) i jak często odmulasz dno i czyścisz filtr i czy ten filtr jest cały czas włączony??
Akasha pisze:A żeby wyleczyć ryby wystarczy poprwić warunki w akwarium wtedy powinny wrucić do zdrowia.
Święta prawda a jednocześnie wierutne kłamstwo. Prawda, bo w dobrze utrzymanym akwarium, z właściwą wodą, filtracją i podmianami, o odpowiedniej ilości ryb, nasi podopieczni nie są zestresowani i nice chorują. Kłamstwo, bo nawet w najlepiej utrzymanym akwarium choroby bakteryjne, wirusowe czy pasożytnicze mogą się jak najbardziej przytrafić.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
A Ja na przyszłość radzę sprawdzić datę założenia tematu i ostatniego wpisu.
Zamykam.
Zamykam.