Witam
Znalazlem na allegro taki filtr
http://www.allegro.pl/item302085527_prz ... azja_.html
W moim akwarium jest duze PH 7,9 jutro bede znal wyniki testow na GH,KH podejzewam ze sa wysokie przez co rosliny marnie wygladaja. Zastanawiam sie czy oplaca sie kupic taki filtr , czy cos wlogule on pomaga?? Jesli bym kupil wkład z żywicą jonowymienną to czy moge bezposrednio wlewac wode do akwarium czy musi byc odstana ??
Prosze sie o wypowiedzenie osob ktore ten filtr maja i innych :mrgreen: czy oplaca sie go kupowac ??? Jakie jest warze zdanie ??
PRZEPŁYWOWY FILTR DO WODY ECO- DAFI
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: PRZEPŁYWOWY FILTR DO WODY ECO- DAFI
filtr takiego typu nie ma wpływu na ph wody jedynie na kh i gh woda wyjdzie jakieś ph 7,6
wodę z takiego filtra bym raczej proponował odstawić na parę godzin
wodę z takiego filtra bym raczej proponował odstawić na parę godzin
miłego dnia 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Przeczytaj dokładnie:
"Przy twardości ogólnej 12°d (213,6 mg CaCO/ litr) za pomocą wkładu Eko-Dafi można zmiękczyć około 650-700 litrów. Po tej ilości należy wkład wymienić lub poddać regeneracji.
Zalecany okres użytkowania wkładu żywiczego Eko-Dafi do 4 miesięcy"
"Optymalny przepływ wody dla wkładu węglowego wynosi 7 litrów/min przy temp. do 30°C."
Jednym zdaniem, to są filtry do wody pitnej, o znikomej w skali akwarystycznej wydajności. Wg mnie, ich zastosowanie nie ma najmniejszego sensu. Poza tym, zauważ że za podaną cenę dostajesz tylko filtr z włókniny, a nie jonowymienny. Jeżeli naprawdę potrzebujesz zmiękczania wody, pooszczędzaj troche i kup RO.
"Przy twardości ogólnej 12°d (213,6 mg CaCO/ litr) za pomocą wkładu Eko-Dafi można zmiękczyć około 650-700 litrów. Po tej ilości należy wkład wymienić lub poddać regeneracji.
Zalecany okres użytkowania wkładu żywiczego Eko-Dafi do 4 miesięcy"
"Optymalny przepływ wody dla wkładu węglowego wynosi 7 litrów/min przy temp. do 30°C."
Jednym zdaniem, to są filtry do wody pitnej, o znikomej w skali akwarystycznej wydajności. Wg mnie, ich zastosowanie nie ma najmniejszego sensu. Poza tym, zauważ że za podaną cenę dostajesz tylko filtr z włókniny, a nie jonowymienny. Jeżeli naprawdę potrzebujesz zmiękczania wody, pooszczędzaj troche i kup RO.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
konstrukcja tego filtra sama w sobie nie jest zła (mam na myśli estetykę). Wkłady bezużyteczne. Mam takie filtry i wkłady poszły do kosza. Na ich miejsce można kupić wkłady wyższej jakiści (mechaniczne, carbonowe, jonitowe), które znacznie efektywniej poprawią jakość wody. Filtr ten nie zastapi RO. Ja używam tych filtrów jedynie do wstępnego oczyszczania kranówy przy mieszaniu 50/50 z RO. Bateria 3 filtrów (5, carbo i jonity) usunie zanieczyszczenia mechaniczne, chlor i poprawi (zredukuje) twardość.
Wartość wkładów o których mówię to jakieś 150zł, plus 3*50 na kolumnym, to daje ni mniej ni więcej wartość mniejszego RO na allegro.
wniosek - jak powyżej (Maol).
Wartość wkładów o których mówię to jakieś 150zł, plus 3*50 na kolumnym, to daje ni mniej ni więcej wartość mniejszego RO na allegro.
wniosek - jak powyżej (Maol).