muszle

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

muszle

Post autor: chudy321 » 2008-02-06, 19:14

Siema!
Chciałbym się dowiedzieć jak preparować muszle jak to tak można nazwać.
Będę miał parkę muszlowców brevis (czy jakoś tak) i nie wiem czy moje morskie muszle się nadają są dość duże ładnych kształtów 1 jest matowa zero połysku w przeciwieństwie do 2 pozostałych i mam dylemat czy je wygotować? Te dwie pozostałe muszle mam wrażenie że są malowane i nie wiem czy mogę je tak włożyć do akwa czy też je wymoczyć wygotować...
a i jest problem bo nie wiem czy wystarczy otwór żeby rybka mogła swobodnie wpłynąć do muszli i z niej wypłynąć... W muszli jednej jest otwór około 1.5 cm w drugiej 0.5mm a w ostatniej tej matowej grubo ponad 1.8 cm i ma okrągły otwór w przeciwieństwie do dwóch pozostałych one mają wąskie otwory..... proszę o pomoc I o nie usuwanie postu z góry dziękuje

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: muszle

Post autor: pavelek » 2008-02-06, 21:49

Chyba wystarczy polać wrzątkiem. :-| ;-)

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-02-06, 22:36

chyba czyli ze nie jestes pewien?

Rala
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-02-07, 00:27

Specjalistką od muszlowców nie jestem ale uważam że tak:
Muszlowce brevis nie żyją w morzu tylko w jeziorze i nie muszą mieć muszli morskich, ale na pewno im to nie zaszkodzi i spokojnie możesz ich użyć (można umyć po bieżącą wodą, czy tam gorącą) o ile oczywiście nie są pomalowane.
Jeżeli jest na nich jakiś lakier to kategorycznie się nie nadają i nie pomoże im żadne gotowanie. Jeżeli nie masz pewności jak z nimi jest to może zwykła próba octowa to rozstrzygnie (nie będą typowo reagować to znaczy że pomalowane).
W przypadku muszlowców w akwarium to zwykle się używa z tego co wiem skorupek po ampulariach lub naszych rodzimych winniczkach. :-)
Daj jako podłoże piasek to ryby sobie te muszle po swojemu poukładają i okopią.
Skałki też są wskazane, alternatywnie zamiast muszli będą mogły wykorzystać ich szczeliny. :-)

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-02-07, 08:20

1 Ale jak będą reagować? nigdy nie zajmowałęm się muszlowcami a poza tym nie wiem które z nich są malowane te gładkie i błyszczące się? Bo tej porze roku turdno znalezc skorupki winniczków i sie zastanawiam czy nie pójść do sklepu i sie zaopatrzyć w jakieś muszle byle by były odpowiednie a nie że mi rybko padną jak je do akwa włożę..... 2 to jaki otwór w tej muszli jest potrzebny dla muszlowców? (w tej muszli oczywiście)
Z góry dziękuje....

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-02-07, 13:27

chudy321 pisze:Ale jak będą reagować? nigdy nie zajmowałęm się muszlowcami a poza tym nie wiem które z nich są malowane te gładkie i błyszczące się?
chudy321, nie jestem w stanie na odległość stwierdzić czy Twoje muszle są malowane czy nie. Normalne muszle morskie z tego co wiem są zewnątrz matowe, a od środka takie gładkie jakby wypolerowane.
Tak jak pisałam mam wrażenie że próba octowa powinna dać odpowiedź - jeżeli muszlę polejesz octem(najlepiej od strony matowej) i zacznie się pienić, syczeć, puszczać małe bąbelki itp. to będzie znaczyło że niczym nie jest pomalowana i reaguje jak normalny wapień.
chudy321 pisze:Bo tej porze roku turdno znalezc skorupki winniczków i sie
zastanawiam czy nie pójść do sklepu i sie zaopatrzyć w jakieś muszle byle by były odpowiednie a nie że mi rybko padną jak je do akwa włożę..... 2 to jaki otwór w tej
muszli jest potrzebny dla muszlowców? (w tej muszli oczywiście)
Co do wielkości otworu to jednak te z winniczka i ampularii byłyby dla brevis za małe, ponieważ one lubią sobie wejść do tej muszli i średnica otworu ze 4 cm. musi być. :->

Co do Twojej obawy że Ci od razu rybki padną to nie panikuj, padną tylko jak im włożysz jakieś muszle pomalowane nie wiadomo czym :-/
Jeżeli Twoje muszle nie są malowane to tak czy siak wrzuć je do akwa niezależnie od ich rozmiarów - wpłyną odpowiednio na twardość i zasadowość wody.
natomiast odpowiednia wielkość muszli zachęca ryby i stwarza normalne warunki do tarła i lęgu młodych a nie do przeżycia. A Ty masz wtedy okazję obserwacji ich naturalnych zachowań.

Warunki w akwa po prostu przygotowujesz tak jak Ci pisano dla Tanganiki. :-)

P.S. Jednak jakby co to te po winniczkach mogą być. Trochę mieszam, ale nawet nie wiedziałam że one rosna takie duże - do 5 cm śr. (okazuje się że myliłam je ze ślimakami żółtawymi, które są mniejsze)

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-02-09, 21:04

jeśli masz naturalne muszle to niema potrzeby ich preparowania

ODPOWIEDZ