200 l początkujący - pyszczaki czy pielegniczki ramireza???

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

adamu1978
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Adam
Nazwisko: N

200 l początkujący - pyszczaki czy pielegniczki ramireza???

Post autor: adamu1978 » 2008-02-16, 20:22

Witam!
Mam pytanie do doświadczonych akwarystów!
Dostanę niebawem ( jutro najpewniej) akwariumj 200 l i mam z żoną dylemat... - Czy spróbować hodowli pyszczaków czy też pielęgnic ramireza. Do tej pory miałem akwa 60l z różnymi rybkami (zmienniaki, gupiki i tym podobne) więc jakies podstawowe pojęcie o hodowli mam.
Czekam na odpowiedzi!
Pozdrawiam!
adamu1978

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: 200 l początkujący - pyszczaki czy pielegniczki ramireza???

Post autor: kbtor » 2008-02-16, 22:17

Lepiej spróbuj z pięlęgniczkami, poznasz trochę ryby z rodziny pielęgnicowatych.
Do 200l. możesz dać inne pielęgnice niż ramirezy.

Jeśli zdecydujesz się na pyszczaki, to pamiętaj że musisz posiadać bardzo wydajny filtr biologiczny. W akwarium z tymi rybami będziesz miał mało roślin, lub wcale, a są one ważnym elementem cyklu azotowego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adrian15
Akwarysta
Pojemność akwarium: 80
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: Adrian15 » 2008-02-16, 22:34

Ja mam akwarium 200l. I trzymam w nim pyszczaki. I to z powodzeniem. Co do roślinek to pyszczaki w naturalnym środowisko (tzn. Jezioro Malawi) żyją praktycznie bez roślin. Rośliny są ale tylko na brzegu jeziora a tam żyje mniejszość pyszczaków. Te najsłynniejsze pyszczaki Mbuna żyja w skałach. Ja do mojego akwarium dałem rośliny bo są one potrzebne do funkcjonowania akwarium. Ale dużo mi z nich nie zostało. Wytrzymały te najmocniejsze. Ale chcę podkreślić że nigdy nie zrezygnowałbym z pyszczaków. Poniewarz są to najbardziej pomysłowe ryby jakie widziałem. Potrafią przekopać całe akwarium(dosłownie). Jeżeli masz czas na siedzenie przy akwarium i naprawienie szkód po nich to się decyduj na pyszczaki.

Co do Ramirez są to o wiele spokojniejsze ryby. I mniej z nimi roboty. No i możesz mieć zielone akwarium (od roślin oczywiście :-D ).

Jeżeli chcesz się doczekać potomstwa swoich rybek to o wiele prostszym rozwiązaniem są ramirezy. Bo trzeba trzymać parke. A u pyszczaków jest to najczęsciej taki stosunek 1 samiec i do niego 3-4 samice.

Wybór należy do Ciebie ;-) .

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2008-02-16, 23:23

Adrian15 pisze:Ja mam akwarium 200l. I trzymam w nim pyszczaki. I to z powodzeniem. Co do roślinek to pyszczaki w naturalnym środowisko (tzn. Jezioro Malawi) żyją praktycznie bez roślin. Rośliny są ale tylko na brzegu jeziora a tam żyje mniejszość pyszczaków. Te najsłynniejsze pyszczaki Mbuna żyja w skałach. Ja do mojego akwarium dałem rośliny bo są one potrzebne do funkcjonowania akwarium. Ale dużo mi z nich nie zostało. Wytrzymały te najmocniejsze. Ale chcę podkreślić że nigdy nie zrezygnowałbym z pyszczaków. Poniewarz są to najbardziej pomysłowe ryby jakie widziałem. Potrafią przekopać całe akwarium(dosłownie). Jeżeli masz czas na siedzenie przy akwarium i naprawienie szkód po nich to się decyduj na pyszczaki.

Co do Ramirez są to o wiele spokojniejsze ryby. I mniej z nimi roboty. No i możesz mieć zielone akwarium (od roślin oczywiście :-D ).

Jeżeli chcesz się doczekać potomstwa swoich rybek to o wiele prostszym rozwiązaniem są ramirezy. Bo trzeba trzymać parke. A u pyszczaków jest to najczęsciej taki stosunek 1 samiec i do niego 3-4 samice.

Wybór należy do Ciebie ;-) .
Troszkę ci sie pomyliło środowisko jeziora. W obrośniętych częściach jeziora nie żyje wcale mniejszość ryb żyją tam gatunki z grupy Utaka oraz innych mniejszych grup. Te ryby sa zazwyczaj drapieżne dlatego mbuniaki trzymają sie zazwyczaj z dala od nich choć czasami przypływają na posiłek bo jak wiadomo mbuna jest roślinożerna i wylizywanie ciągle glonów ze skal im nie wystarcza wiec raz na jakiś czas wypływają na wyprawę do cześci zarośniętych zbiornika i to właśnie wykorzystuje utaka i poluje na nie.

Awatar użytkownika
Adrian15
Akwarysta
Pojemność akwarium: 80
Imię: Adrian
Kontakt:

Post autor: Adrian15 » 2008-02-16, 23:50

Kazio, dzięki za sprostowanie mojej wypowiedzi ;-) . ja chciałem tylko tak po części opowiedzieć. A gdybyadamu1978, się zdecydował na którąś z tych ryb to można by wtedy mu coś więcej doradzić.

ODPOWIEDZ