Witam chodzi mi o pomoc w doborze grzałki do akwarium. Pojemność akwa to 120 litrów, temperatura jaką chciał bym uzyskać to 24 stopnie. Zastanawiałem się nad grzałką
ELITE 200 W DO AKWARIUM 200 litrów ze strony http://mcten.pl/product_info.php?products_id=840 czy zda ona egzamin w moim akwarium.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Jaka grzałka??
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Jaka grzałka??
może być, choc trochę duża.
Temp w mieszkaniu to przeważnie 21-22st, a zatem twoja grzałka musi dogrzać 2-3 st (tylko). Za duża grzałka to większe ryzyko ugotowania rybek, gdyby termostat się zepsuł.
Temp w mieszkaniu to przeważnie 21-22st, a zatem twoja grzałka musi dogrzać 2-3 st (tylko). Za duża grzałka to większe ryzyko ugotowania rybek, gdyby termostat się zepsuł.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja mam w takim akwarium 200W Aquael'a i chodzi dziennie może ze 3-4h. Mam 4 świetlówki które dają tyle ciepła że grzałka chodzi tylko w nocy. Ten elite na pewno starczy do twojego akwarium
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Dam małą radę na przyszłość. Zapisz sobie numery seryjne grzałki. Ja nie zapisałem i dostałem tą sama grzałkę mimo zapewnień że to inny model. Za drugim razem byłem już ostrożny i nie dałem się oszukać. Osobiście nie polecam grzałki elite 200 W. 2 razy podgrzała wodę do 32 stopni, a była ustawiona na 24. Może trafiłem na taki pechowy model, tak czasami bywa. Jednak podejście dystrybutora bardzo mnie zraziło do tej firmy. Obecnie mam Aquael'a 150 i żadnych kłopotów.
- elsaper
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Nie polecam grzałki elite mam ją i wg tej termostat jest a go nie ma ta grzalka grzeje i grzeje i przestać nie możę, a i tak mam w domu temp. 25-26 C
więc mi jest nie potrzebna ;P

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Micha³
Więc odradzacie grzałki elite. W takim razie czy możecie polecić jakąś inną w podobnym przedziale cenowym.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ja polecam grzałki Aquael'a zawsze i w każdym akwarium miałem grzałki tej firmy i nigdy się na nich nie zawiodłem. 200w kosztuje około 35zł, więc są droższe od Elite. Mają dobre termostaty , wiec mogę Ci ją z pewnością polecić.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Zgadzam się z Karolem. Ja chciałem poszukać czegoś innego w tym przedziale cenowym i była wpadka. Również polecam Aquael'a. W Twoim przypadku wystarczy grzałka o mocy 100W.