Molinezja ciezarna?
Moderator: ModTeam
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: Molinezja ciezarna?
To że kiwa się na boki może świdczyć o złym samopoczuciu Molinezji, tak się zachowują, gdy nie odpowiadają im warunki w zbiorniku.. Może masz za zimno, może za twardą wodę lub za wysokie pH.. To, że tylna część ciała jej opada może także świadczyć o tym, że ma problemy z pęcherzem pławnym, takie upośledzenia mogą być przyczyną już wcześniejszych rozmnożeń wsobnych (brat-siostra itd.), a ona może być właśnie efektem tego.. nie da się wyleczyć.. przykro mi..
Doścignąć niedoścignione...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
Re: Molinezja ciezarna?
Nie lubie sie chwalic, ale warunki w zbiorniku sa dobre. Moj ojciec jest doswiadczonym akwarysta i choc nie ma za duzo czasu, to o warunki w moim akwa dba. Temperatura, ph, naswietlenie, etc. sa odpowiednie. Dlatego tez wydaje mi sie, ze przyczyna takiego a nie innego zachowania molly jest ten pecherz plawny. Ryba do tej pory plywa tak jak plywala, coraz czesciej lezy na dnie. Czy ona musi zdechnac? Czy moze zyc z tym 'uposledzeniem' ? Aczkolwiek jakby mogla zyc to zastanawiajaca jest kwestia ewentualnej ciazy u niej.Mariusz86 pisze:To że kiwa się na boki może świdczyć o złym samopoczuciu Molinezji, tak się zachowują, gdy nie odpowiadają im warunki w zbiorniku.. Może masz za zimno, może za twardą wodę lub za wysokie pH.. To, że tylna część ciała jej opada może także świadczyć o tym, że ma problemy z pęcherzem pławnym, takie upośledzenia mogą być przyczyną już wcześniejszych rozmnożeń wsobnych (brat-siostra itd.), a ona może być właśnie efektem tego.. nie da się wyleczyć.. przykro mi..
[ Dodano: 2008-03-23, 11:56 ]
Molinezja, ktora urodzila jakis czas temu jeszcze zyje, ale jej stan mozna okreslic jako agonalny. Teoria jakoby miala cos nie tak z pecherzem plawnym byla trafna. Druga z molinezji urodzila 3 dni temu, rybki sa zdrowe i silne a matka juz plywa normalnie.