Głosny napowietrzacz
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
Głosny napowietrzacz
Witam, mam pytanie czy jest metoda na wyciszenie brzeczyka? Posiadam napowietrzacz Aqua el ap 100. Wiem że brzeczyk to brzeczyk i zawsze bedzie go slychać ale moze jest możliwość zeby go troche wyciszyć. Próbowalem już stawiać go na gabce i to nie wiele pomogło. Może powinienem od środka obudowy umieścić kawałek gabki aby plastikowy element, w którym zalany jest magnes nie uderzal o obudowe, chociaż watpie ze tak jest. jeśli ktos miałby jakas sugestie to bardzo prosze.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Głosny napowietrzacz
Ja swój brzęczyk zapakowałem w kartonik i delikatnie obłożyłem gąbką tylko trzeba uważać żeby się nie przegrzewał i żeby miał z skąd pobierać powietrze które pompuje
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Artur
- Kontakt:
Jest inna prostsza i na prawde nie zawodna metoda, tez miałem ten sam problem az kiedys poszedłem do sklepu i kupiłem napowietrzacz tetra aps 400, panowie, co firma to firma, jakosc materiałów nie porównywalnie wyzsza to samo wykonanie i wyglad, a praca??? tak cicha ze trzeba sie dobrze wsłuchac zeby cos usłyszeć, naprawde, wart swojej ceny na dlugieeee lata,
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Maciek
Są tacy, którzy wieszają brzęczyk na gumowym uchwycie w celu ograniczenie przenoszonych przezeń drań albo wyciszają hałas umieszczając go w styropianowej formie. Inni zalewają go w pudełku nawet pianką montażową.
Te ostatnie mogą sprawić, że brzęczyk się przegrzeje i spali...
Ważne przy uszczelnianiu to co napisał Ramzes, że trzeba uważać żeby się nie przegrzewał i najważniejsze żeby miał skąd pobierać powietrze, które pompuje...
No może nie jak traktor, ale usnąć przy nim bez poduszki na głowie się nie dało.
Zmuszony byłem kupić inny i wybór padł na Eheim air pump 100 (regulowany). Leży na szafce 2 metry od mojego ucha podczas kiedy ja smacznie śpię. Polecam.
Kwestia hałasu to nie tylko marka, ale również obciążenie. To dlatego tak ważna jest możliwość regulacji brzęczyka.
Te ostatnie mogą sprawić, że brzęczyk się przegrzeje i spali...
Ważne przy uszczelnianiu to co napisał Ramzes, że trzeba uważać żeby się nie przegrzewał i najważniejsze żeby miał skąd pobierać powietrze, które pompuje...

Nie wiem jak aps 400, ja mam tetra aps 50 (brak regulacji) i przy małym obciążeniu chodził mi jak traktor...arczif01 pisze:napowietrzacz tetra aps 400, panowie, co firma to firma, jakosc materiałów nie porównywalnie wyzsza to samo wykonanie i wyglad, a praca??? tak cicha ze trzeba sie dobrze wsłuchac zeby cos usłyszeć, naprawde, wart swojej ceny na dlugieeee lata,

Zmuszony byłem kupić inny i wybór padł na Eheim air pump 100 (regulowany). Leży na szafce 2 metry od mojego ucha podczas kiedy ja smacznie śpię. Polecam.
Kwestia hałasu to nie tylko marka, ale również obciążenie. To dlatego tak ważna jest możliwość regulacji brzęczyka.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Darek
Jak masz filtr to skieruj wylot wody tak by powierzchnia falowała a brzęczyk wyłącz. Jest całkowicie bezużyteczny w normalnym funkcjonowaniu akwarium.
126l: 7 Kryptopterus minor, 6 Corydoras pleatus, 1+1 Mikrogeophagus ramirezi, 5 Caridina sp. "Crystal Red" A, 1+1 Apistogramma Agassizi + zatoczki i helenki
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
52l: 1+3 Xiphophorus Variatus, 6 Paracheirodon innesi, 11 Corydoras Pigmey, Neocaridina heteropoda var. red
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Moze i bezużyteczny ale jaki urokliwy jest potok bąbelków...don_Vall pisze:Jak masz filtr to skieruj wylot wody tak by powierzchnia falowała a brzęczyk wyłącz. Jest całkowicie bezużyteczny w normalnym funkcjonowaniu akwarium.
- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Postawienie na gąbce powinno rozwiązać problem, ale pamiętaj żeby przewód zasilający i wężyk powietrza nie dotykały szafki. To zminimalizuje wibracje.