Dzięki za pomoc
Moderator: ModTeam
Jedyny minus, olbrzymi minus, i wg mnie dyskwalifikujący takie tło minus. To cykająca po cichu bomba ekologiczna, znam wiele zbiorników gdzie poruszenie takiego tła kończyło się epidemią gwałtownej śmierci ryb lub restartem zbiornika. Dobre tło to takie, które umożliwia umieszczenie za nim układu hydraulicznego, z odpowiednio zabezpieczonymi wlotami itp.amilo79 pisze: (...) jedyny minus tego tła to to że zbierają sie za nim glony,resztki pokarmu i rybich odchodów a tam za tłem nie ma możliwości dobrej filtracji wody (...)
pamiętaj tylko żeby otwory nie były zbyt duże, żeby drobne rybki nie przepływało za tłoamilo79 pisze:mam zamiar ponawiercać otwory w miejscach gdzie nie bedą widoczne np za filtrem,grzałką lub na załamaniach tła
Masz absolutną rację tylko tak faktycznie przeszukując aukcję allegro nie ma tła strukturalnego z oryginalnie zamaskowaną siatką. Tylko własny "tuning" może pomóc. U mnie będzie zastosowany filtr wewnętrzny przed tłem ponieważ nie mam innego rozwiązania i grzałka też będzie przed tłem umieszczona. Mam nadzieję że te dwa otwory rozwiążą sprawę.maol pisze:pomysł z siatką (zresztą stosowany w tzw. "dobrych" tłach) jest lepszy
Może na jakieś specjalne zamówienie są tak owe robione, jeszcze się nie spotkałem. Jest też dobry pomysł ze styropianem na który kiedyś trafiłem.kbtor pisze:Czy takie tło nie jest dobierane do wymiaru tylnej szyby? Jeśli jest bardzo podobnych rozmiarów, to czy nie ma możliwości przyklejenia tła silikonem akwarystycznym do szyby? Czy takie połączenie przepuszczało by wodę? Czy samo tło jest przepuszczalne?