Wysokie sześciokątne akwarium ok 60L

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

elektronik120
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Damian
Kontakt:

Wysokie sześciokątne akwarium ok 60L

Post autor: elektronik120 » 2008-03-21, 22:27

Witam w akwarystyce jestem konpletnym laikiem. Niedawno nabylem akwarium wysokie, sześciokątne ok 60 L. Juz wiem ze to nie byl dobry wybor no ale...
A wiec jesli juz jest to chciałbym je jakoś urządzić żeby to za czymś wyglądało :-)
Troche się pospieszyłem i akwarium juz funkcjonuje. Na dno dałem trochę żwirku (pomyślałem, że przyda się do roślinek) a górna warstwa to takie kamyszki o grubości ok 3 mm zakupione w sklepie no i kilka większych kamieni dla ozdoby. Mam też mały korzeń. Rybki jakie posiadam to 5 miedzików, 2 neony inessa (było więcej ale nie wiem czemu po kilku dniach zdechły) i 3 żałobniczki (z tego co wyczytałem to nie mogą być w takim małym akwarium no ale jeśli juz kupilem...)
I teraz planuje dokupić jeszcze kilka miedzików bo bardzo mi się podobaja, kilka neonków i może kilka hokejowek, co wy na to?
No i mam problem jakie wybrać rośliny bo jest to wysokie akwarium, oświetlenie dołączone z zestawem, więc raczej nie najlepsze (świetlówka chyba 11W), a więc jaka roślina przyjęłaby się w takich warunkach i w miarę dobrze wyglądala w takim akwarium.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Wysokie sześciokątne akwarium ok 60L

Post autor: chudy321 » 2008-03-22, 09:59

Posłuchaj
Oddaj te ryby do zoologa i zacznij wszystko od nowa...
Jeśli chcesz żeby akwarium wyglądało fajnie to musisz o nie dbać i po pierwsze jeśli chcesz mieć w nim rośliny to trzeba oświetlenie zwiększyć... co do roślin anubias żabienice moczarka.. co do wystroju to możesz po kusić się o czarne wody... tak ze dwa korzenie łupiny kokosa szyszki olchy... i ciemny żwir... co do ryb to na początek może harem bojowników lub prętników karłowatych...Gdybyś miał trochę doświadczenia to polecił bym parkę ramirezek i stado neonów ale neony ci popadają jeśli będą miały złe warunki.....
co do sprzętu to jakiś lepszy filtr.... Na pewno grzałka z termostatem 50w... i oświetlenie...
pozdrawiam

elektronik120
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: elektronik120 » 2008-03-22, 17:01

No mógłbym tak zrobić ale to wymagałoby trochę czasu bo moje fundusze są raczej skromne.
Obecnie posiadam filtr ktory pompuje wodę do góry przepływa przez gąbkę i jakieś okrągłe białe kamienie i następnie wpada spowrotem do akwarium napowietrzając wodę.
Pytanie czy ten filtr byłby dobry? http://allegro.pl/item327054534_eheim_p ... a_pl_.html
Czy może jakiś inny? A może jest jakiś lepszy w podobnej cenie? Co polecacie?
Grzałkę 50W z termostatem mam.
Zastanawiam się jeszcze jak mam zmienić oświetlenie bo chyba mocniejsza swietlówka bedzie wieksza co nie? Więc tak myslę jak wlożę ja do tej oryginalnej obudowy co teraz mam.
A mam jeszcze takie pytanie bo ostatnio zwiększyłem napowietrzanie w akwarium (u góry zbieraja się bąbelki powietrza) i czy może być tak że akwarium będzie za bardzo napowietrzone? Czy rybom to nie przeszkadza? Bo wydaje mi się jakby ostatnio straciły trochę apetyt do jedzenia.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-03-22, 21:01

Kurcze ludzie troszkę więcej praktyki co do rybek to oddaj tetry (żałobniczki) a co do roślin to podaj wymiary tego akwarium 60L (sześciokątne) niewiele mówi dla porównania :

66x30x30 50x60x20 80x35x21 wszystkie te akwariumy mają po ok. 60L a przyznasz że trochę się różnią.

elektronik120
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: elektronik120 » 2008-03-22, 22:14

Akwarium jest wysokie na 60 cm razem z pokrywą, szerokość w najszerszym punkcie to 45 cm, a w najwęższym 20 cm.

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-03-22, 23:48

Masz filtr wbudowany w pokrywie tak?
Skoro tak to te filtry są dobre znajduje się tam cylkulator 350...
filtra nie musisz zmieniać... tylko grzałkę korzenie jakieś łupinki kokosa i DUŻO roślin.... i wtedy harem bojowników lub prętników karłowatych bądz inna opcja obsady harem kakadu czyli 1+2 lub 1+1 ramirezy... pozdrawiam

ODPOWIEDZ