welony i ?teleskopowce?

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

n0di
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: Norbert
Kontakt:

welony i ?teleskopowce?

Post autor: n0di » 2008-03-23, 00:19

no to tak...kupiłem akwa 112 litrów, odstało 2 tyg...tydzień temu wpusciłem ryby...mam 3 welony i 2 te teleskopowce...oprócz tego 2 mieczyki i wieloplamke...i sklara...wiecej ryb nie potrzebuje

1.chodzi mi o to, czy te teleskopy z welonami mogą ten tego??bo w sklepie mówili mi, że to jest kolejna odmiana welonów...

a welony mam takie;
-zwykły złoty
-2 czerwone główki
- jakąś taką kilku kolorową

jeden teleskop czarny i jeden złoty...

2.a gdzieś znów słyszałem, że welony umieją zmieniać płeć...czy to prawda?

3. czy rozmnożenie welonów i tych teleskopów jest trudne??

4. zabrakło mi pokarmu- dopiero wieczorem się zorientowałem;/moge je karmić kawałkami chelba??(takimi małymi)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: welony i ?teleskopowce?

Post autor: kbtor » 2008-03-23, 02:41

n0di pisze:1.chodzi mi o to, czy te teleskopy z welonami mogą ten tego??bo w sklepie mówili mi, że to jest kolejna odmiana welonów...
Pewnie mogą, bo są to ryby wyhodowane przez ludzi z jednej wyjściowej formy karasia. Teleskop to welon.
n0di pisze:2.a gdzieś znów słyszałem, że welony umieją zmieniać płeć...czy to prawda?
Nigdy nie słyszałem o takich zdolnościach u welonów.
n0di pisze:3. czy rozmnożenie welonów i tych teleskopów jest trudne??
Nigdy nie próbowałem ich rozmnażać, ale sądzę że nie jest to prosta sprawa.
n0di pisze:4. zabrakło mi pokarmu- dopiero wieczorem się zorientowałem;/moge je karmić kawałkami chelba??(takimi małymi)
Do wtorku spokojnie przeżyją bez jedzenia, wyjdzie im to na zdrowie.

A teraz opieprz. Jakie Ty ryby właściwie masz w tym akwarium. Welony to ryby zimnolubne, a reszta rybek to gatunki tropikalne. Skalary powinny żyć w małym stadzie.
Na taką ilość ryb, to nawet 200 litrów jest za mało.
Obrazek

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2008-03-23, 04:03

No właśnie, zaraz dostanie po głowie, że w takim litrażu to zaledwie dwa welony powinny być ;)

n0di
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: n0di » 2008-03-23, 10:28

i się zaczyna...

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-23, 11:48

n0di pisze:i się zaczyna...
A liczyłeś na oklaski i pochwały? Najpierw trochę wiedzy i chęci do poszukania informacji o rybach. Ale oczywiście najlepiej iść do sklepu i nakupić ryb, bo ta i ta Mi sie podoba :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-03-23, 13:56

przede wszystkim widać że nie masz pojęcia o potrzebach ryb zanim kupi się gatunek trzeba zobaczyć jakie ma potrzeby otóż:

welony potrzebują temp ok. 16-19 stopni

mieczyki i wieloplamki ok. 20-24 stopni

skalary ok. 24-28 stopni

jak chcesz to pogodzić ? nie licząc tego że nie powinno w ogóle się mieszać takich gatunków jak mieczyki i skalary .

musisz zrezygnować z jakiś ryb a przed tym polecam zapoznać się z jakąś literaturą choć by z najprostszą dotyczącą potrzeb życiowych rym

n0di
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: n0di » 2008-03-24, 01:14

RAMZES pisze:przede wszystkim widać że nie masz pojęcia o potrzebach ryb zanim kupi się gatunek trzeba zobaczyć jakie ma potrzeby otóż:

welony potrzebują temp ok. 16-19 stopni

mieczyki i wieloplamki ok. 20-24 stopni

skalary ok. 24-28 stopni

jak chcesz to pogodzić ? nie licząc tego że nie powinno w ogóle się mieszać takich gatunków jak mieczyki i skalary .

musisz zrezygnować z jakiś ryb a przed tym polecam zapoznać się z jakąś literaturą choć by z najprostszą dotyczącą potrzeb życiowych rym

...

skalara wydam, tak jak i wieloplamke...czy dal mieczyków i welonów jest jakaś wspólna temp.? no i dal glonojada...

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-03-24, 01:40

n0di, mimo nadal fatalnej obsady, to sprawiedliwie muszę przyznać, że kupujac to większe akwa zrobiłeś milooooowy krok do przodu dla swoich ryb - obyś tego nie zaprzepaścił.
n0di pisze:czy dal mieczyków i welonów jest jakaś wspólna temp.? no i dal glonojada...
hm... welonki 16-20, mieczyki 23-25 ,zbrojniki średnio 22-27 st. C więc sam widzisz że nie za bardzo....... ale Mata_Hari, trzyma welonki ze zbrojnikiem, w jakiej temperaturze to nie wiem, ale podobno mają się świetnie ;-)

n0di
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: n0di » 2008-03-24, 16:12

cóż...będzie 19 stopni...

a i jeszcze coś...jeden z welonów, największy, czasem a nawet często jakby spijał wodę z górnej tafli wody...ale jak sie podejdzie bliżej to pływa normalnie...

wlałem tam 8 kropel leku na ichtioftirioze firmy tropical...w sklepie mówili, że to na takie zachowanie się ryb...

Rala
Stały bywalec
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-03-24, 16:41

n0di pisze:a i jeszcze coś...jeden z welonów, największy, czasem a nawet często jakby spijał wodę z górnej tafli wody...ale jak sie podejdzie bliżej to pływa normalnie...
n0di, - wydajny filtr, mocne napowietrzanie i regularne odmulania i podmiany wody co tydzień. :!: :!: :!:
Żadne "cud kropelki" nie zastąpia pracy, którą trzeba włożyć w utrzymanie odpowiednich warunków w zbiorniku, a nieodpowiednie leki mogą jedynie zaszkodzić :!:

n0di
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: n0di » 2008-03-24, 17:45

woda podmieniana w sobote, wszystko jest...

a nie żadne cud kropelki, tylko praca...wiem, wiem,,,poświecam min. 5 godz. tygodniowo

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2008-03-24, 21:02

Słuchaj mam zamiar Ci pomóc i nie odbieraj tekstu poniżej jako atak.

1. Nie słuchaj ludzi w zoologicznym, dopiero jak zobaczą że się znasz to Ci nie będą wciskali kitu.

2. Welon siedzi przy powierzchni bo woda jest słabo napowietrzona, nie kupuj od razu napowietrzacza, lepiej deszczownicę.

3. Glonojady (powszechnie znana nazwa) to ogólnie Zbrojnikowate, żyją w Bystrzy w Ori Noko, woda ma tam często 19-20 st. C więc o to się nie martw, zadbaj aby było sporo korzeni tzn. minimum 1/4 powierzchni dna akwarium.

4. Ja zanim kupiłem akwarium przeczytałem 3 książki o akwarystyce, i setki tematów na forach internetowych, zadbaj również o to, ta wiedza bardzo się przydaje, moje ryby nigdy nie chorowały!

5. Jeśli skalar jest trzymany zbyt długo w zimnej wodzie, zacznie chorować na "Pleśniawkę".

6. Jeśli jesteś zainteresowany kupnem książek po niskich cenach ode mnie, napisz do mnie tutaj w temacie. Proponuję ci zwracać się do mnie albo do kogokolwiek kto zna sie na zakładaniu zbiorników abyś niczego nie zbulił na początku w nowym 160l. Chętnie Ci pomogę!

Pozdrawiam,

Krzywy
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

ODPOWIEDZ