Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.
Moderator: ModTeam
-
Haydi
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 31
- Imię: Haydi
Witam serdecznie! /dopiero co się zarejestrowałam, poniewaz zamierzam kupić sobie bojownika. Strasznie spodobały mi się te rybki. Pan w zoologicznym powiedział,że jedyne czego potrzebuje do szczęścia to odrobina wody i jedzonko. Oczywiście nie jestem z tych, co wierzą, że rybk trzymana w szklance będzie szczęśliwa, dlatego chciałabym jej stworzyć jakotakie warunki. Zatem moje pytanie jest następujące, czy zestaw który podaję niżej będzie wystarczający dla jednego bojownika i dwóch samiczek? Więcej rybek nie zamierzam mieć, a żeby bojownik nie był samotny to chcę mu kupić dwie samiczki i tyle. Czy ten zestaw jest dobry? Czy będe musiała jeszcze coś do niego dokupić? Z góry dziękuję za odpowiedx i licze na Waszą pomoc. Wogóle możecie mi napisać jak zacząć. Kupię ten zestaw i co dalej? Nic więcej nie potrzeba,żeby rybki były zdrowe i szczęśliwe? Co najbardziej lubią bojowniki jeść? Jestem zielona więc prosze o pomoc

Z góry dziękuję!
http://allegro.pl/item334120234_6_kat_3 ... cena_.html
-
kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Zaryzykuję stwierdzenie że za taką cenę dostaniesz akwarium prostokątne około 50 litrów z pokrywą. W 30 litrach samiec może zabić samicę w okresie pilnowania gniazda z ikrą.
Oczywiście potrzebny jest filtr i grzałka.
-
chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
-
Kontakt:
akwarium powinno być dobre ale lepsze było by zwykłe... bojownik wcale nie zabije samicy jak będzie dużo kryjówek typu kokosy korzenie rośliny oczywiście i to zależy jaki samiec się ci trafi jaki będzie miał charakter... ja miałem w 30 bojowniki rozmnażały się i wychowałem liczne potomstwo... pozdrawiam...
-
Haydi
- Nowicjusz
kbtor pisze:Zaryzykuję stwierdzenie że za taką cenę dostaniesz akwarium prostokątne około 50 litrów z pokrywą. W 30 litrach samiec może zabić samicę w okresie pilnowania gniazda z ikrą.
Oczywiście potrzebny jest filtr i grzałka.
Być może faktycznie znalazłabym w tej cenie zwykłe prostokątne akwarium, ale chcialabym żeby było ono trochę ozdobne. Tym bardziej,że własnie mam miejsce na coś o takich wymiarach. Najbardziej pasowałaby mi właśnie kula, ale podobno rybki się źle czują w kuli, więc z niej zrezygnowałam na rzecz teo właśnie sześciokątu. A co do składu zestawu to czy coś musze jeszcze dokupić? To znaczy ze sprzętu oczywiście. Bo nie do końca wiem,czy filtr jest również napowietrzaczem - to znaczy czy musze jeszcze dokupić dodatkowo jakiś napowietrzacz?
-
kbtor
- Moderator
Haydi pisze:to znaczy czy musze jeszcze dokupić dodatkowo jakiś napowietrzacz?
Dla bojowników napowietrzanie jest zbędne, oddychają bowiem powietrzem. Natomiast każdy filtr wewnętrzny w jakiś sposób napowietrza wodę i oczywiście poprawia właściwości chemiczne wody.
-
pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
-
Kontakt:
Ja kupiłem akwarium 80l za 150zł z pokrywą.(allegro) Dla haremu to za mało min. ok. 40l , ale sam samiec czemu nie do tego krewetki red cherry na dno. :->
-
Haydi
- Nowicjusz
pavelek pisze:Ja kupiłem akwarium 80l za 150zł z pokrywą.(allegro) Dla haremu to za mało min. ok. 40l , ale sam samiec czemu nie do tego krewetki red cherry na dno. :->
No z tymi krewetkami to w sumie nie jest zły pomysł. Ile takich krewetek mogłoby byc w takim akwarium z jednym bojownikiem? W sumie o krewetkach za dużo nie wiem. Musze się doinformować

-
pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
-
Kontakt:
Myśle że 10 na początek. :-/
-
chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
-
Kontakt:
bez przesady....
-
kbtor
- Moderator
chudy321 pisze:bez przesady....
Następnym razem proszę o rozwinięcie Swojej myśli, bo ciężko tak zgadywać o co właściwie chodzi.
Haydi, Z krewetkami się wstrzymaj. Potrzebują dojrzałego i stabilnego akwarium.
-
Haydi
- Nowicjusz
kbtor pisze:chudy321 pisze:bez przesady....
Następnym razem proszę o rozwinięcie Swojej myśli, bo ciężko tak zgadywać o co właściwie chodzi.
Haydi, Z krewetkami się wstrzymaj. Potrzebują dojrzałego i stabilnego akwarium.
Ok, nie ma sprawy, z krewetkami póki co sie wstrzymam. Jak na razie kupiłam ten zestaw sześciokątny 31 - dno litrowy z całym sprzętem i póki co mieszka w nim tylko samiec bojownika. Wygląda na zadowolonego. Zastanawiam się teraz czy kupić mu te dwie samiczki czy może coś im zrobi. A może lepiej zostawić go samego i kupić tylko jednego glonojada i np dwa karliki szponiaste? Zawsze podobały mi się te żabki, a może i glonojad by się przydał. No nie wiem. Te 31 litrów na samego bojownika to chyba trochę dużo. Ale wygląda za to na zadowolonego, bo przeniósł się do mojego akwarium z małego, ciasnego kubeczka z zoologicznego.
-
kbtor
- Moderator
Lepiej teraz nic tam nie kupować nowego. Z twojego opisu wynika że masz niedojrzałe akwarium, miejmy nadzieję że bojownik nie zachoruje. Nie kupuj tam żadnych glonojadów, te ryby potrzebują akwariów ponad 100 litrowych.
Polecam cierpliwość i powolne urządzanie akwarium. Kiedy ładnie zarośnie i pojawią się w nim korzenie i kryjówki, będzie można pomyśleć o samiczkach.