Witam. JEstem od jakiegoś czasu na forum i nie ukrywam, ze cenne rzeczy tu podpowiadacie. Mam nadzieję, ze i teraz pomożecie mi w modyfikacji akwarium z małego na duże. Kupiliśmy 200 litrów i chcemy aby były tam nasze dotychczasowe rybki (neonki, danio, molinezje, mieczyki, glonojady, kiryski, węgorek - chyba tak się nazywa - taki jak wąż w poprzeczne paski, jeden minorek - kilka mi padło i został tylko jeden). Chcielibyśmy, aby w naszym akwarium prócz "drobnicy neonkowej" była też atrakcja typu np. 2 paletki lub inne spokojne rybki, żeby naszych nie atakowały. Odpadają skalary (niby akwarium ma 50 cm wysokości, ale podgryzają neonki

). Czy zna ktoś takie ryby ? Nie upieram się przy paletkach, choć bardzo mi się podobają, ale nie znam ich od strony hodowlanej ...
Pytanie drugie : czy wśród ryb pyszczakowatych/pielęgnicowatych (sa pięknie ubarwione !!! ) są jakieś "nieagresywne", które można trzymać z wymienionymi powyżej. Nie chcę splądrowania akwarium, dlatego wolę zapytać ...
Pytanie trzecie : co może być powodem "zejścia" sumika szklistego w w/w obsadzie (neonkowo-danio-molinezjowej). Kilka minut pływał jak oszalały, kręcił spirale, pływał do góry brzuchem i w kilka minut zdechł !! Następnego dnia - podobna sytuacja z drugim sumikiem

... Czy możliwe, że inna ryba atakuje je i dlatego zdychają ? Znajomy powiedział, ze ryby uderzone zachowują się w taki sposób ... Ale wydaje mi się, że moja obsada to najspokojniejsze rybki na świecie ...
Liczę na konkretne sugestie i propozycje w kwestii "super dodatku" do naszej "drobnicy" - jesli nie można trzymac z nimi większych ryb, to też proszę mi napisac, bo tak sobie wymyśliłam, ze fajnie byłoby gdyby wśród kilku dużych dostojnych ryb pływały błyszczące neonki - ale to tylko założenia

... Proszę o fachową poradę i ewentualnie rozwikłanie śmierci sumików szklistych, gdyż bardzo lubię te "szkieletory".
Pozdrawiam.
Ania