Problem z rybkami :(
Moderator: ModTeam
- kiszczu
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Marek
- Kontakt:
Problem z rybkami :(
Czesc. Nie jestem nowym akwarysta ale nigdy nie mialem neonkow. Takze ostatnio kupilem sobie akwarium 180 litrowe. Wyposazylem je w pelen sprzet i duzo roslin. Po jakichs 2 tygodniach wpuscilem pierwsze 20 neonkow. Zaaklimatyzowaly sie swietnie ale mam z nimi maly problem, poniewaz po kazdym karmieniu suchym pokarmem (platkami firmy Tetra) wiekszosc rybek dziwnie plywa, tzn pionowo glowa w dol a niektore zaczynaja przewracac sie do gory brzuchem i sa strasznie rozdete. Probuje nie przesadzac z pokarmem i nie wiem co to moze byc. Woda jest w porzadku bo sprawdzam ja codziennie dopoki filter nie zacznie wytwarzac odpowiednich bakterii, PH w porzadku temperatura tez. Czyzby wina pokarmu ??
Re: Problem z rybkami :(
Po pierwsze zamiast filter - filtr 
No więc wszystko moim zdaniem zrobiłeś ok.Ale chyba przekarmiasz je.. Moim skromnym zdaniem mają/będą miały kłopoty z pęcherzem pławnym. Do tego może być to wina karmy, neonki ogólnie, z tego co zauważyłam, oprócz suchego preferują żywy pokarm, ja dawałam im np. larwy komara (bo musiałam 'wywalić' to, co zostało), z tego co wiem, ochotka niezbyt się nadaje. Ja ogólnie rzecz biorąc przerzuciłabym się na inną firmę, ta cała tetra to trochę mało mnie przekonuje co do karm, ja mam ichtiovit tropicala jako podstawowy do tego różnego rodzaju 'robaczki' oraz pokarm tzw. wybarwiający. - To nie jest reklama !
Więc według mnie to jest albo przekarmianie, albo zła, nieurozmaicona dieta, nie będę się czepiać do Tetry, bo może rzeczywiście to każdego indywidualna sprawa, ja poprostu jakoś do Tery nie mam zaufania. Spróbuj również mniej te ryby karmić. Raz na dzień, nie grzesząc z pokarmem. No i jeszcze spróbowałabym dać żywy pokarm, może poprostu te płatki im nie pasują i potrzebują jakiegoś urozmaicenia?..

No więc wszystko moim zdaniem zrobiłeś ok.Ale chyba przekarmiasz je.. Moim skromnym zdaniem mają/będą miały kłopoty z pęcherzem pławnym. Do tego może być to wina karmy, neonki ogólnie, z tego co zauważyłam, oprócz suchego preferują żywy pokarm, ja dawałam im np. larwy komara (bo musiałam 'wywalić' to, co zostało), z tego co wiem, ochotka niezbyt się nadaje. Ja ogólnie rzecz biorąc przerzuciłabym się na inną firmę, ta cała tetra to trochę mało mnie przekonuje co do karm, ja mam ichtiovit tropicala jako podstawowy do tego różnego rodzaju 'robaczki' oraz pokarm tzw. wybarwiający. - To nie jest reklama !

Więc według mnie to jest albo przekarmianie, albo zła, nieurozmaicona dieta, nie będę się czepiać do Tetry, bo może rzeczywiście to każdego indywidualna sprawa, ja poprostu jakoś do Tery nie mam zaufania. Spróbuj również mniej te ryby karmić. Raz na dzień, nie grzesząc z pokarmem. No i jeszcze spróbowałabym dać żywy pokarm, może poprostu te płatki im nie pasują i potrzebują jakiegoś urozmaicenia?..
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Karmisz je czyms jeszcze oprocz platkow?
//edit
karma moze byc stara, zwietrzala.
//edit
Dojrzewanie zbiornika to 3 tygodnie :>Woda jest w porzadku bo sprawdzam ja codziennie dopoki filter nie zacznie wytwarzac odpowiednich bakterii
karma moze byc stara, zwietrzala.
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie karmilem ich niczym innym procz platkow. Nie sadzilem ze te ryby beda takie zarloczne poniewaz pozeraly wszystko w przeciagu sekund i nie dosypywalem im nic wiecej ale od jutra sprobuje dac im jeszcze mniejsze porcje. Dzieki
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Jeśli masz możliwość to spróbuj z oczlikiem. Możliwe że rzeczywiście przekarmiałeś ryby, To naturalny odruch ryby, nażreć się ile wlezie, bo przez następny tydzień może nic nie wpaść do pyska. Tak jak radziła Nicole, ogranicz ilość podawanego pokarmu.
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Jak narazie wrzucam im tylko po 3 moze 4 platki bardzo pokruszone i sie poprawilo ale dalej niektorym wyrzuca ogony do gory :/. sprobuje innego pokarmu tylko niestety mam weekend i pracuje do tego i nie mam kiedy kupic :/ Dzieki wielkie
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Poczytaj również o pewnej chorobie, Ichtiosporidioza (ichtiofonoza)
Tu jest ciekawy link. Poczytaj same objawy. Popatrz też w wikipedii.
http://www.akwarium.net.pl/adv/ichtiosporidioza2.htm
Miejmy nadzieję że to jednak przekarmienie.
Powodzenia.
Tu jest ciekawy link. Poczytaj same objawy. Popatrz też w wikipedii.
http://www.akwarium.net.pl/adv/ichtiosporidioza2.htm
Miejmy nadzieję że to jednak przekarmienie.
Powodzenia.
-
- Stały bywalec
Rybki maja to do siebie, ze im zawsze bedzie malo i bede Ci sie wydawalo, ze sa wciaz glodne. Karme trzeba ograniczac, bo przejedzenie to nic dobrego. Dodatkowo karme urozmaic, bo jeden rodzaj pokarmu nie dostarcza im wszystkich niezbednych skladnikow potrzebnych do zdrowego zycia.
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzisiaj zprobowalem zywego pokarmu (nie wiem co to bylo bo oczlika czy ochotki nie mieli w sklepie ale byly to jakies male falujace robaczki ;))) i wszystko bylo ok ;) Dzieki wielkie
ALE kupilem tez inny suchy pokarm bardziej drobny (NOVO BEA z JBL) ktory polecono mi w sklepie zamiast Tetry i niestety bylo to samo chociaz podalem wieczorem bardzo mala dawke tak na sprobowanie. Myslalem ze moze jutro sprobuje najpierw zmoczyc pokarm zeby ryby nie lykaly powietrza, bo zauwazylem ze wlasnie to robia i zobaczymy jak bedzie
ALE kupilem tez inny suchy pokarm bardziej drobny (NOVO BEA z JBL) ktory polecono mi w sklepie zamiast Tetry i niestety bylo to samo chociaz podalem wieczorem bardzo mala dawke tak na sprobowanie. Myslalem ze moze jutro sprobuje najpierw zmoczyc pokarm zeby ryby nie lykaly powietrza, bo zauwazylem ze wlasnie to robia i zobaczymy jak bedzie

-
- Stały bywalec
Rozne rodzaje platkow, ok. Ale musisz pojsc tez w druga strone i dodac wiecej miesnych pokarmow, np krewetek w galaretce, mrozonej dafni czy artemii i serce wolowe. Zobaczylbys jak rybki zmieniaja sie na lepsze ;)
Kupujac ochotke pamietaj o dokladnym jej plukaniu i co najwazniejsze nie dawaj jej czesto, bo:
1) jest tlusta
2) nie za zdrowa, moze truc rybke.
Kupujac ochotke pamietaj o dokladnym jej plukaniu i co najwazniejsze nie dawaj jej czesto, bo:
1) jest tlusta
2) nie za zdrowa, moze truc rybke.
- kiszczu
- Forumowicz
- Kontakt:
Jeszcze raz dzieki wszystkim. Okazalo sie ze jak zmocze pokarm i ryby popieraja go z toni wody nic sie nie dzieje takze chyba nalykaly sie tylko powietrza prawdopodobnie ;) (mam nadzieje). Zakupilem juz roznego rodzaju pokarmy mrozone i zywe takze na pewno moje rybki nie beda narzekaly na nieurozmaicone obiady ;)
- antioch
- Nowicjusz
- Imię: Robert
otóz problem nie tkwi w rodzaju pokarmu(choć ma to pewne, drugorzędne znaczenie) problem z karmienie neonek tkwi w tym jak się to robi!!! To co obserwujesz to najprawdopodobniej jest problem z pęcherzem pławnym. Neonki nie żerują na powierzchni wody, a niestety akwaryści często o tym zapominają. Neonkom trzeba dawać pokarm wpuszczony w toń wody. najlepiej gdyby były to np. tabletki które można przyczepić głęboko pod powierzchnię. Niektóre granulowane pokarmy po nasiąknięciu wodą pływają na tafli, to samo z płatkami. Mam nadzieję, że choć trochę pomoże ci ta rada.