Motylowiec?!
Moderator: ModTeam
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Motylowiec?!
Mam pytanie co sądzicie o tej rybce? Jakie akwarium dla niej (chodzi mi o litraż)? Dziękuje...
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Motylowiec?!
Przy motylowcu istotna jest szerokość i długość zbiornika. Przyjmijmy długość 120cm. szerokość 50cm. a wysokość 30cm. Wyjdzie około 180 litrów. Ryba ta potrzebuję wolną przestrzeń nad lustrem wody do wyskakiwania, dlatego konieczna jest wysoka pokrywa.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Dorasta do duzych rozmiarow, duzy i plaski zbiornik, do tego konieczna pokrywa (lubi skakac ponad powierzchnie), temp 25-30C, lubi niski poziom wody, a najlepiej zeby miedzy powierzchnia wody, a pokrywa bylo sporo miejsca.
Jeśli chodzi o litraż, jest to zależne, ponieważ można trzymać je w grupach (ustalają hierarchię) i wtedy myślę, że na takich 6 (dajmy na to) ryb przypadałoby ze 180(choć nie jestem pewna)-200l, ponieważ rosną one te 12 cm (przynajmniej), no i wątpię, żeby dobrze czuły się w grupie w akwarium poniżej 180l.
Jeśli chodzi o trzymanie jednej (tylko, jednej, samej, bez innych ryb) w akwarium to myślę, że takie 60l-90l wystarczyłoby w zupełności, co do mniejszych, myślę, że byłoby to za mało.
Ogólnie rzecz biorąc nie hodowałam tej ryby, ale miałam taki zamiar
Jest to ryba drapieżna, pływa przy powierzchni wody, z tego co słyszałam, należy je trzymać same, tzn. bez innych ryb innych gatunków. W grupie szybko ustalają hierarchię. Słyszałam jeszcze, że jedną samą, można jak najbardziej trzymać, ale nie ręczę za to, bo tak jak już mówiłam, nie hodowałam tej pięknej ryby. A słyszałam to od pana w zoologu, co do ktorego znajomości ryb nie jestem pewna.
Jeśli chodzi o trzymanie jednej (tylko, jednej, samej, bez innych ryb) w akwarium to myślę, że takie 60l-90l wystarczyłoby w zupełności, co do mniejszych, myślę, że byłoby to za mało.
Ogólnie rzecz biorąc nie hodowałam tej ryby, ale miałam taki zamiar

Jest to ryba drapieżna, pływa przy powierzchni wody, z tego co słyszałam, należy je trzymać same, tzn. bez innych ryb innych gatunków. W grupie szybko ustalają hierarchię. Słyszałam jeszcze, że jedną samą, można jak najbardziej trzymać, ale nie ręczę za to, bo tak jak już mówiłam, nie hodowałam tej pięknej ryby. A słyszałam to od pana w zoologu, co do ktorego znajomości ryb nie jestem pewna.
-
- Zainteresowany
- Imię: Rafael
Z jakiego biotopu ona właściwie pochodzi? Widziałem ją kiedyś pływającą razem z ferajną z Amazonki... Średnio przypominała drapieżnika, ale fakt też, że była mała...
-
- Stały bywalec
Pochodzi z Afryki.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Ta ryba pochodzi z Afryki i jest drapieżnikiem. W akwarium przyjmuje również pokarmy suche, ale nie może zabraknąć w jej diecie mięsa małych rybek.
-
- Stały bywalec
Wszystko zalezy od tego czego zostala nauczona jesc, mozna ja przystosowac do jedzenia wszystkiego, suchego pokarmu, zywego, czy serca wolowego.
Moje krewetki np wcinaja ochotke i artemie, a shrimps sticko nie ruszaja ;)
Moje krewetki np wcinaja ochotke i artemie, a shrimps sticko nie ruszaja ;)
- chudy321
- Akwarysta
- Kontakt:
W maju mam urodziny
i planuję za pieniądze które dostałem założyć jakieś ciekawe akwarium... z rybami arowanokształtnymi... zastanawiałem się nad parką arowan... ale rodzice nie chcą się zgodzić na takiego "potwora" jak sami powiedzieli... chciałbym żeby to akwa było inne i zastanawiam się nad drapieżnikami... pozdrawiam... jeśli ktoś coś wie o rybkach z "zębami" z własnej hodowli to proszę o rady... możliwości jakie mam to około 300l... czy to wystarczy dla kilku sztuk motylowców?!
[ Dodano: 2008-04-06, 10:51 ]
a co powiecie na takie akwarium 150*50*50? ma 300 litrów i idealnie pasuje mi na komodę... Chciałbym w nim trzymać 2/3 motylowce i może skalary?! co wy na to?! na początku myślałem o Malawi... Ale Tanganike w domu mam więc nie chciałem by powstało coś podobnego... Ostatnio gdy kupowałem kraba do terrarium to zobaczyłem przypadkiem motylowca...
Myślałem o Arowanie ale nie wiem czy to dobry pomysł? Widziałem na filmach na youtube jak one są trzymane ze skalarami?! wydało mi się to dziwne! Arowana w sklepie kosztuje 150 zł jest piękną rybką i jestem w stanie tyle ze nią zapłacić ale żeby się nie przejechać i ta kasa w błoto nie poszła... Więc co myślicie na ten temat?! a może zrobię jedno gatunkowe?!
Jestem bardziej za jedno gatunkowym więc ile sztuk 6?! Wydaje mi się że będzie pusto trochę
... ale żeby wpuścić tam neony to to samo co samobójstwo... coś może poradzicie z ryb których motylowce nie dogonią?!

[ Dodano: 2008-04-06, 10:51 ]
a co powiecie na takie akwarium 150*50*50? ma 300 litrów i idealnie pasuje mi na komodę... Chciałbym w nim trzymać 2/3 motylowce i może skalary?! co wy na to?! na początku myślałem o Malawi... Ale Tanganike w domu mam więc nie chciałem by powstało coś podobnego... Ostatnio gdy kupowałem kraba do terrarium to zobaczyłem przypadkiem motylowca...
Myślałem o Arowanie ale nie wiem czy to dobry pomysł? Widziałem na filmach na youtube jak one są trzymane ze skalarami?! wydało mi się to dziwne! Arowana w sklepie kosztuje 150 zł jest piękną rybką i jestem w stanie tyle ze nią zapłacić ale żeby się nie przejechać i ta kasa w błoto nie poszła... Więc co myślicie na ten temat?! a może zrobię jedno gatunkowe?!
Jestem bardziej za jedno gatunkowym więc ile sztuk 6?! Wydaje mi się że będzie pusto trochę
... ale żeby wpuścić tam neony to to samo co samobójstwo... coś może poradzicie z ryb których motylowce nie dogonią?!
-
- Stały bywalec
Skalary napewno nie. Skalary wymagaja wysokiego akwarium, za to motylowiec woli wysokie akwarium, ale niski poziom wody. Arowana za 150zl? U mnie w zoologicznych za 1 400zl jest 

- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Arowany odpadają. Rosną duże, więc te 300 litrów to dla nich mało. W warszawie w sklepach małe arowanki można kupić za 50 zł :-) (arowany srebrne)
- chudy321
- Akwarysta
- Kontakt:
u mnie też są srebrne... dokładniej jedna... czyli że co niski poziom wody wysokie akwarium?! Z polskiego na nasze może ktoś przetłumaczyć?! to ile tych motylowców? A może ktoś wie jak ich płeć rozróżnić?!
-
- Stały bywalec
Motylowce lubia wyskakiwac ponad powierzchnie wody, wiec musisz zrobic tak zeby mogly sobie skakac, ale nie wylecialy na dywan. Jedynym rozwiazaniem to jest posiadanie wysokiego akwarium, ale zalania go np do polowy. Wtedy rybka bedzie mogla sobie skakac miedzy tafla wody, a pokrywa. Rybki i tak zyja przy powierzchni wody wiec im nie potrzeba glebokiego akwarium (czyt. wysokiego poziomu wody).
- chudy321
- Akwarysta
- Kontakt:
Okej rozumiem czyli akwarium do połowy zalane. A problem z płcią już rozwiązałem za pomocą mojej magicznej książki
. to ile proponujecie osobników? 6? czy więcej myślałem o 8 sztukach 4 samce i 4 samice...