Co ile podmieniać wode?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
justynka918
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: Justyna

Co ile podmieniać wode?

Post autor: justynka918 » 2008-04-19, 08:05

Od niedawna w moim akwarium zamieszkały 4 pielęgniczki ramireza. I właśnie tu pojawia sie problem bo nie wiem jak często należy podmieniac im wode w Magazynie Akwarium doczytałam się sprzecznych informacji odnośnie podmian wody u tej rybki i tu może pozwole sobie zacytować,,nie należy zbyt często podmieniać wody bo ramirezki źle to znoszą wystarczy raz na dwa tygonie spuścić z akwariumok. 10% jego zawartości i dolać w to miejsce odstałej wody o parametrach identycznych jak akwariowa'' Magazyn Akwarium maj/2006i następny cytat ,,Ryby te lubią świeżą wode , dlatego też zalecana jest częsta jej wymiana'' Magazyn Akwarium wrzesień/2006. I jak myślicie co tydzień czy co dwa bo troszke zgłupiałam :roll:
Dodam jeszcze że w akwaruum poza ramirezkami pływa jeszcze 6 kirysków i jedna zagubiona gupiczka
Do tej pory podmieniałam wode co tydzień i tak też robie nadal!Czy Ktoś zajmuje sie tymi rybkami dłużej i może mi podpowiedzieć jak jest właściwie?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Co ile podmieniać wode?

Post autor: marthinez » 2008-04-19, 08:54

Do tej pory robiłaś prawidłowo, tzn. podmieniaj około 15 - 20% co tydzień i będzie dobrze. ;-)

Jedna mała uwaga: Masz trochę za małe akwarium na dwie parki Ramirezek. Jak rybki przystąpią do tarła to może być nieciekawie.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
justynka918
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: Justyna

Post autor: justynka918 » 2008-04-19, 09:02

Docelowo będzie jedna parka na razie są malutkie jakieś 1,5 cm. czekam może dobierze sie parka. :-> zdięcie bylejakie bo robione telefonem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-04-19, 09:56

Podmiany tak jak napisał marthinez. Zorganizuj im trochę kryjówek.

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-04-19, 23:56

Moje pytanie jest podobne co do podmieniania wody... z tą różnicą że nie chodzi o akw. jednogatunkowe tylko ogólne, co ile i ile podmieniać wody?
Wiem że np. podmienia sie wodę w znacznej ilości i ogrzewa się ją mocniej na tarło ryb np. gurami.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-20, 00:02

cmepro pisze:Moje pytanie jest podobne co do podmieniania wody... z tą różnicą że nie chodzi o akw. jednogatunkowe tylko ogólne, co ile i ile podmieniać wody?
W obu przypadkach podmieniamy wodę regularnie, a jej ilość zależy od indywidualnych potrzeb na uzyskanie optymalnych parametrów wody. Przyjmujemy że około 20% objętości akwarium raz na tydzień.
cmepro pisze:Wiem że np. podmienia sie wodę w znacznej ilości i ogrzewa się ją mocniej na tarło ryb np. gurami.
Nie, tak robić nie wolno bo temperatura w akwarium zaczyna skakać, co jest szkodliwe dla ryb. W akwarium tarliskowym powoli podnosimy temperaturę, od momentu wpuszczenia tam ryb. A świeża woda z podmiany musi mieć taką samą temperaturę jak woda w akwarium.
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-04-20, 00:44

Wielkie dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu i wyjaśnienie co do podmiany wody, teraz ogólnie chce od nowa urządzić swoje akw. i zastanawiam sie nad aranżacją wnętrza :-)

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-04-21, 10:02

zamykam...

Zablokowany