cyklinowanie Warszawa

Coś jest nie tak z wodą w akwa, wysokie ph mimo RO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Adrian
Kontakt:

Coś jest nie tak z wodą w akwa, wysokie ph mimo RO.

Post autor: AdiXXL » 2008-04-19, 10:06

Witam.

Pomóżcie mi rozwiązać problem, wydaje mi się, że dość dziwny. Tydzień temu zrobiłem restart akwarium. Ma ono 90l. Są w nim dwa korzenie, dwie połówki kokosa, rośliny i żwirek bazaltowy.

Na początku wlałem 50% wody z kranu- odstanej 24h i reszta to czyste RO. Ph u mnie w kranie jest ponad 8. RO ma około 6. Akwarium nawożę również CO2. Po dwóch dniach zmierzyłem pH i było ponad 8. Zdziwiłem się, ale nic z tym nie zrobiłem, bo pomyślałem sobie, że po tygodniu i tak muszę zrobić 50% podmiany i wleję wtedy czyste RO. Tak też zrobiłem. Było to wczoraj. Dzisiaj mierzę pH- dalej ponad 8... Co jest grane? :/

Oto fotka na ogólny widok akwarium:

Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Coś jest nie tak z wodą w akwa, wysokie ph mimo RO.

Post autor: croc » 2008-04-19, 14:51

wszystko zgodnie z normą. Slanter opisywał zjawisko pH wody RO i jej wpływ na pH w całym akwarium. Sprawdż kH wody kranowej, a będziesz miał odpowiedź. Zapewne jest dwucyfrowa. Być może docelowo potrzebujesz 80/20 RO/kran.

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0

Post autor: Slanter » 2008-04-19, 14:58

croc pisze: Zapewne jest dwucyfrowa. Być może docelowo potrzebujesz 80/20 RO/kran.
Absolutnie. Przy bardzo wysokiej KH 50/50 moze okazac sie niewystarczajace. Znam bol alkalicznej wody. Mam to u siebie.

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-19, 15:44

croc, a w jakiej ilości teraz zrobić podmianę? Ile wody wymienić? Przecież znowu całej nie wyleję... :/

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-04-19, 20:44

co tydzień podmieniaj 30-40%%, tylko że dodawaj czystą RO. Mierz kH. Jak dojdziesz do 3-4, to od tej pory dodawaj już mix RO z kranówą w proporcjach, które też musisz sobie eksperymentalnie ustalić. A robisz to tak, że do miarki wody kranowej dolewasz miarkę RO i mierzysz kH. Jak jest ponad 3-4, to dodajesz następną miarkę RO i takl aż do skutku aż kH będzie 3-4. Ilość miarek RO na tę jedną miarkę kranówy to proporcja w jakiej musisz dodawać wodę w ramach podmian jak już ustabilizujesz kH na poziomie 3 lub 4.

Obniżanie kH i pH musi się odbywać stopniowo. Pewnie zajmie Ci to miesiąc. Ale to bardzo dobrze, że nie szybciej.

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-19, 21:45

Kurcze, miesiąc to dużo czasu... Dokładnie za tydzień będę miał przywiezione z Niemiec Apistogramma Hongsloi, a pH mam wysokie :/ Ale dzięki za rady, mam nadzieję, że za miesiąc będzie chociaż to 7...

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-04-19, 22:27

Zaraz, zaraz, jeśli jeszcze nie masz ryb, to możesz przyspieszyć ten proces. Myślałem, że coś tam Ci pływa w tym akwarium i dlatego sugerowałem, że brak pośpiechu jest tu wskazany.

Zrób przede wszystkim test jaką mieszankę docelowo musisz stosować. Może się okazać, że w środę zrobisz 50% podmiany na RO i w sobotę kolejne 50% i będzie ok.

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-19, 22:29

Bo pływa. Ale w sobote wieczorem lub w niedzielę do południa dojdą Hongsloi. Na razie jest 10 neonków innesa, 7 otosków i 4 kiryski panda :)

To zrobić w środę i w sobotę podmianę po 50% czystego RO?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-19, 22:34

AdiXXL pisze:To zrobić w środę i w sobotę podmianę po 50% czystego RO?
Absolutnie nie. Taki skok parametrów wody zabije ryby. Croc wyraźnie pisze że to tylko w przypadku jeśli nie masz ryb.

Jak już masz ryby, to ten proces musi zachodzić powoli, aby ryby sie przystosowały.
Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-04-19, 22:40

otoski by raczej tego nie przeżyły. I tak zapewne w pH8 nie będą miały łatwo..
Choć w zasadzie jak ze sklepu się ryby przynosi to w 30min załatwia się aklimatyzację :-D

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-19, 23:10

A po miesiącu osiągnę ph na poziomie 7? JAk myślicie? Jeśli raz w tygodniu będę robil 40% podmianę?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-20, 08:06

Echh, znowu to samo... Trzeba było się tak spieszyć z tymi rybami? Nie warto było poczekać i zrobić wszystko najpierw "jak Pan Bóg przykazał" a potem wpuszczać i kupować drogie i rzadkie ryby? Akwarium zasiedlone po tygodniu? Proszę Was, myślcie trochę...

Odwołaj ten transport ryb, doprowadź powoli i spokojnie akwarium do stabilnych i właściwych parametrów i wtedy je sprowaź. Bo za tydzień, to wróżę posty pt.: "Ratunku, ryby padły w twardej wodzie z RO"...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-20, 09:10

Bez przesady, maol, OK? Dużo rzeczy było ze starego akwarium, np. żwir, filtr, grzałka, tło, korzenie i kokosy, więc po tygodniu mogłem wpuścić rybki. Nie spodziewałem się jednak, że to pH będzie tak wysokie. Bo już na początku było nalane ponad 50% czystej RO, reszta to dolowka odstanej kranówki, po 7 dniach podmiana 50% na czystą RO i jak pisałem- pH bez zmian.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-20, 09:31

A jakie ma to znaczenie? W akwarium najważniejsza jest woda, i musi dojrzeć. A tą właśnie wymieniłeś w całości. Zgdoda - dałeś filtr i żwir ze starego akwa - i dobrze, jak ich nie... wyczyściłeś. Ale akwa musi dojrzeć, a już szczególnie, jak mieszasz tak bardzo z parametrami wody. Bo w prawie każdym wątku na ten temat znajdziesz informację, że te właśnie parametry są wysoce niestabilne, przynajmniej na początku, a ich dobór to w dużej części kwestia eksperymentu. A Ty - wlałeś wodę i chlup do niej ryby... A teraz zastanawiasz się co jest nie tak. Opis Twoich działań wskazuje również że nie masz pojęcia o podstawie każdej, a w szczególności tak dużej zmiany parametrów wody - efekcie buforowym oraz współzależnościach pomiedzy twardością i ph . Poszukaj na forum albo poczytaj np. tu http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekr ... em.html#kh

Dlatego naprawdę proponuję Ci odpuścić na razie ten import, dać sobie ze 2-3 miesiące na ustabilizowanie akwarium, i wtedy dopiero sprowadzić bardziej wymagajace gatunki. Bo inaczej zmierzasz prostą drogą do klęski...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-04-20, 10:29

Nie wymyłem żwiru, filtra, grzałki i korzeni, jedynie przepłykałem je w starej wodzie z akwarium. Aż taki zielony nie jestem. Rybki wpuściłem po tygodniu, więc jakaś tam flora się na pewno odbudowała. Zgadza się to, co piszesz z parametrami- tu dałem plamę.

A co sądzicie o woreczkach aquafix firmy zooolek do stopniowego obnizania twardosci weglowej?

ODPOWIEDZ