Dieta - https://www.cojack.pl - Dieta

Sumik Rekini

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Sumik Rekini

Post autor: Nowy » 2007-02-18, 14:37

Witam ,
Kupiłem ostatnio sumika rekiniego i nie wiem jak u niego rozruznia sie plec . Mam akwarium okolo 220 l .
Pozdro

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Re: Sumik Rekini

Post autor: Akasha » 2007-02-18, 18:44

U suma rekiniego nie da się rozróżnić płci. A tak w ogóle trzymasz go samego?? te ryby można trzymać z niewieloma gatunkami na pewno nie z tymi spokojnymi.
Obrazek
160 L

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-18, 18:59

No mam jeszcze molinezje i takie wężyki ostronose (nie znam dokładnej nazwy)
Pozdro

coooker_Karolek
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: coooker_Karolek » 2007-02-18, 19:37

ja mam male akwa, ale mam 4 sumiki rekinie i lataja po calej mojej 60dziesiatce... z reszta ryb nie maja konfliktow...

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Akasha » 2007-02-18, 23:38

Tu nie chodzi o konflikty tylko o to że sum rekini jest bardzo energiczną rybą a także bardzo płochliwą a to udziela się innym rybom. No i dorasta (zależnie od wielkości akwarium) do 35 cm. Wymaga wielu kryjówek z kamieni i nie należy go trzymać z spokojnymi gatunkami własciwie nie nadaje się do wielogatunkowego akwarium. Też miałam kiedyś w małym akwarium suma rekiniego tylko dlatego ze mi się podobał ale wtedy ledwo znałam się na akwarystyce.

A niżej co nieco o sumie rekinim ;-)
Należy do rodziny sumów wędrownych - Pangasiidae.
Występuje w Tajlandii. Po raz pierwszy złowiono go w Merian, Chao i Phyo i Bangkoku, a do Europy sprowadzono go dopiero w 1964 r.
Rybę tę cechują; szeroka głowa, bardzo duże oczy i bocznie ścieśniony ogon z wciętą płetwą ogonową. Posiada cztery krótkie i cienkie wąsy. Wzdłuż całego tułowia przebiegają trzy czarne pasy, między którymi połyskują jasne srebrzysto-niebieskie pasma. Partia brzuszna ciała jest też srebrzysta.
Sum ten należy do ryb bardzo ruchliwych. Pływa żwawo, szczególnie wtedy, gdy dobrze się czuje - wśród wolnej przestrzeni, w toni wodnej akwarium. Przeważnie jednak przebywa wśród roślin wodnych.
W akwarium zajmuje dolną partię (do około 1 /3 wysokości), poza podpływaniem do powierzchni wody, dla zaczerpnięcia powietrza. Pokarmy przyjmuje przeważnie z dna, w podłożu nie grzebie i na przykład rureczników, które zdążyły się wkręcić" w żwir już nie zje. Jest płochliwy, łatwo go przestraszyć np. przez stukanie w szybę akwarium, lub przez nagłe włączenie nocą oświetlenia. Spłoszony pływa błyskawicznie, rzucając się po całym akwarium i nie zauważając ewentualnych przeszkód, o które może się zranić. Niespodziewanie opada na dno, jakby został sparaliżowany, leżąc na boku lub do góry brzuchem. Po niewielu minutach jednak odrętwienie mija i rozpoczyna normalnie pływać.
Sum rekini w środowisku naturalnym dorasta do jednego metra długości. Jest tam rybą konsumpcyjną. W akwarium jednak nie dorasta do tej wielkości. Z literatury wynika, że w akwariach domowych osiąga wielkość 15-35 cm. Do pielęgnacji tej ryby trzeba przeznaczyć akwarium o co najmniej 100 I pojemności. Lepiej jednak hodować tę rybę w większych akwariach o długości od 1 m, w którym dajemy podłoże z drobnego żwiru o granulacji od 1-3 mm średnicy; obsadzamy gęsto roślinami rogi i końce akwarium, pozostawiając w partii centralnej wolną przestrzeń. Woda o twardości od 2° do 20°n i odczynie neutralnym (pH 7). Temperatura wody od 24 do 28°C. Pokarm: żywy zwierzęcy i roślinny, szczególnie taki, który opada na dno akwarium.
Wskazane jest hodować Pangasius sutchi w gromadce, np. cztery sztuki.
W dostępnej mi literaturze nie znalazłem wiadomości o rozmnażaniu w akwarium suma rekiniego. W swej ojczyźnie jest rozmnażany „sztucznie" w zbiornikach wykonanych z drewna tekowego i podchowywany do wielkości palczaków (tzn. mających długość ludzkiego palca). Ryby są eksportowane następnie między innymi do Europy.
Obrazek
160 L

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-19, 14:43

Mam jeszcze jedno pytanie co do suma rekiniego. Zauważyłem u mojego że ma takie pęcherzyki powietrza na ciele i w niektórych jest troche krwi , czy to jest u nich pormalne :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

[ Dodano: 2007-02-19, 13:44 ]
Pls o szybką odpowiedz
Pozdro

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Akasha » 2007-02-19, 15:34

Nie nie to jest normalne, ale co to może być to nie wiem. Może daj zdjęcie.
Obrazek
160 L

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-19, 15:43

No nie mam za bardzo jak go zrobić ponieważ nie mam kabla do kompa :cry:

[ Dodano: 2007-02-19, 18:46 ]
Ale to wygląda tak jakby na płetwach i bokach ma takie jakby bąble niektóre mają w sobie trochę krwi :-( :-( :-( :-( :-(
Pozdro

Awatar użytkownika
Akasha
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Akasha » 2007-02-19, 21:19

Opisz to w dziale z chorobami prawie na pewno ktoś ci pomoże.
Obrazek
160 L

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-20, 16:49

Od dzięki za pomoc napisałem w lecznicy może tam mi ktoś napisze co to może być.
Pozdro

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-02-20, 17:55

poczytaj sobie w dziale Encyklopedia roslin i rybek, tam tez jest temat Sum rekini
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-20, 18:18

No niby tam cos o nim pisze ale nie to co mnie interesuje.
Pozdro

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-02-20, 20:44

Nowy pisze:No niby tam cos o nim pisze ale nie to co mnie interesuje.
Szkoda.

Wlasnie Ciebie , posiadacza sumika rekinowego powinno zainteresowac to co tam jast napisane.
Kazdy z nas chce miec w swojej obsadzie ladne i niepowtarzalne rybki ... tyle ze nie kazda rybka nadaje sie do akwarium - dotej grupy zalicza sie wlasnie sum rekini.

Ale zycze tobie powodzenia w hodowli.

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Nowy » 2007-02-20, 20:52

Raczej nie mialem na mysli ze mnie to nie interesuje ale to juz czytalem na wikipediach . Myślałem tylko że bedzie tam opisane cos podobnego co ma mój sum. Wydaje mi sie że żle mnie zrozumiales
Pozdro

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-02-20, 21:21

jesli tak to ok,
a co twoich problemow z choroba sumika to jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem.
Sam z ciekawoscia czytam co inni maja na ten temat do powiedzenia.

Zablokowany