- Babcia trzymała w tym akwarium żółwia (czerwonolicego chyba) -- czy owy zbiornik mogę wykorzystać jako nowe mieszkanie dla moich przyszłych rybek? Wymyłam je w ciepłej wodzie, z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, a jutro rano będę krawędzie przy dnie szorować szczoteczką do zębów, wodą z solą. Czy powinnam coś jeszcze zrobić?
- Akwarium ma wymiary: 60x30x32 (dług. x szer. x wys.) czyli ok. 58l -- obliczył mi to programik akwacalc (linka do niego znalazłam gdzieś na tym forum) i z niego też wyczytałam, iż "zalecana grubość szyb" wynosi 6mm. I tu pojawia się moja wątpliwość -- szyby mają grubość 4mm i pytanie, czy takie akwarium wytrzyma? Dodam, iż jak się orientowałam w cenach akwariów w różnych sklepach internetowych, to przy akwarium o 2cm niższym (czyli standardowe 54l) było napisane, że grubość szyb wynosi 4mm właśnie -- nie jest to duża różnica, jeśli chodzi o objętość, wysokość czy wagę, ale ja się nie znam. Aha! zalałam akwarium do pełna (prawie -- o tym za chwilę) wodą i nie zauważyłam, aby szyby się wyginały.
- I tu jest chyba największy problem. Akwarium cieknie :zalamany: Na wysokości 5cm od góry jest dość spory ubytek silikonu i trochę poniżej są mniejsze ubytki. Przez spory ubytek rozumiem, iż woda się po prostu wylewa, przez mniejsze ubytki -- pojawia się mała kropelka wody i jak się ją zetrze palcem, to pojawia się następna. Czy taki zbiornik da się jeszcze odratować i uszczelnić? Jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej? Aha! jak mogę sprawdzić czy akwarium nie cieknie od spodu (raczej nie, bo Babcia by chyba zauważyła kałużę wody, ale wolę wiedzieć)?
Przekopałam forum i znalazłam kilka bardzo starych tematów o cieknących akwariach, więc mniej więcej wiem, jak mogę sobie poradzić, ale nasunęło mi się kolejne pytanie: czy koniecznie muszę użyć silikonu akwarystycznego czy może być zwykły? Bo taki powinnam mieć w domu i już jutro bym to sobie zrobiła. Jeszcze przez jakiś czas nie będę nic do akwarium wkładać, więc jakby co, to pewnie zdąży się to wywietrzyć czy coś.
PS takie całkiem OT: jak edytować posta, żeby się pojawiła informacja, że owy post był edytowany?