Bimbrownia
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Bimbrownia
Mam takie pytanie. Która bimbrownia jest lepsza dla roślinek ta z cukru i drożdży czy ta z octem i sodą? Prosił bym też o przepis na to druga bimbrownie bo pierwszy raz o takiej słyszę:)
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ok dzieki. a mam pytanie na ile mniej wiecej starcza taki roztwor do akwa ok 40l?lolek pisze:http://e-akwarystyka.pl/topics12/4504.htm
[ Dodano: 2008-05-08, 19:02 ]
Może mi ktoś powiedzieć na ile mu wystarcza taka butelka 0,5l tej bimbrowni soda + ocet albo kwasek cytrynowy? I do jakiego akwa to ma. Z góry dziękuję.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 283
- Imię: Mateusz
Powiem ci tak na moje akwarium to musiałem wymieniać butelkę octu co dziennie . Mam 300l wiec matematycznie ujmując no to starczy ci na tydzień ale wiesz + - upływ octu zanim złapiesz dobry nastaw zaworka a jak zacznie obywać octu no to ciśnienie słabnie i musisz co chwile odkręcać zaworek. pozdr...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Panowie a po co w bibrowni z drożdży ta butelka z wodom. Bez niej też jest dobrze? Chce zrobić bimbrownie i wpadłem na pomysł żeby tej butelki z wodą nie robić, bo w zestawie kroplówkowym jest taki malutki zbiorniczek, gdyby go tak napełnić czy by się nadawał?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
druga butelka jest po to aby filtrować CO2 i ma być zabezpieczeniem na wypadek gwałtownej reakcji w butelce z zacierem
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
mam małe ale dla mnie ważne pytanko
http://e-akwarystyka.pl/topics12/ ... bimbrownia
chce zrobić tą bimbrownie co powyżej na moje 45l, mam zamiar podłączyć to do filtra i teraz pytanie, czy to ma być podłączone cały czas?? czy na przyklad kilka godzin dziennie i czy przepis tam napisany jest odpowiedni do mojego akwa 45l
http://e-akwarystyka.pl/topics12/ ... bimbrownia
chce zrobić tą bimbrownie co powyżej na moje 45l, mam zamiar podłączyć to do filtra i teraz pytanie, czy to ma być podłączone cały czas?? czy na przyklad kilka godzin dziennie i czy przepis tam napisany jest odpowiedni do mojego akwa 45l
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A co ma dać podłączenie bimbrowni do filtra? Potrzebny Ci dyfuzor, a nie takie cudo. Bimbrownia moze działać całą dobe, a przepisy sa ogólne, nie do wielkości akwarium, tylko do ilości zacieru w butli. Ijeszcze mała inforamcja - nawozenie CO2 nie ma sensu, jeżeli nie masz właściwego oświetlenia...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Chodzi mi konkretnie o to ile tych bąbelków mam wpuszczać do mojej 45, żeby nie przesadzic a nad oświetleniem już pracuje.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
A ja zamierzasz to wyregulować w bimbrowni??Lunatic_86 pisze:Chodzi mi konkretnie o to ile tych bąbelków mam wpuszczać do mojej 45, żeby nie przesadzic
To nie butla wysokociśnieniowa.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A jakby ścisnąć czymś ten wężyk co idzie do akwarium np. tym zaciskiem co jest w przewodzie od kroplówki? Tylko nie wiem czy jak za bardzo się nie ściśnie to nie pęknie butelka. Chociaż przy większym akwa to może być jakieś rozwiązanie. Co o tym sądzicie?marthinez pisze:A ja zamierzasz to wyregulować w bimbrowni??
To nie butla wysokociśnieniowa.
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Zaworek z rozgałęźnikiem, żeby nadmiar miał się gdzie ulatniać i po kłopocie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Albo i tak. Tylko tu mam mały minus bo dużo nie zostanie wykorzystanego ale chyba lepiej nie wykorzystać niż podusić rybkiLunatic_86 pisze:Zaworek z rozgałęźnikiem, żeby nadmiar miał się gdzie ulatniać i po kłopocie

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
I tym zamirzasz regulować ilość co2 z dokładnościa do każdego bąbelka? Nie wiem czy to możliwe. :znudzony:Lunatic_86 pisze:Zaworek z rozgałęźnikiem, żeby nadmiar miał się gdzie ulatniać i po kłopocie
W najgorszym wypadku będziesz zmywał zacier ze ściany lub szafki.dawid_f831 pisze:Ciekawi mnie bardzo czy coś sie stanie z tym zaciskiem może ktoś próbował i podzieli sie doświadczeniem??
Podawaj cały czas tylko odłączaj na noc.
To jest właśnie przewaga butli nad bimbrownią, że nie ma precyzji przy tym drugim.
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z dokładnością co do bąbelka?? To ile mniej więcej miało by ich lecieć?? Na przykład na minute??I tym zamirzasz regulować ilość co2 z dokładnościa do każdego bąbelka? Nie wiem czy to możliwe.