PROBLEM Z EHEIM 2215

Moderator: ModTeam

darecki123!
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Kontakt:

PROBLEM Z EHEIM 2215

Post autor: darecki123! » 2008-05-13, 08:50

cześć.

POSIADACZE FILTRA EHEIM, MAM PROSBE O POMOC:

MÓJ FILTR ZEWNĘTRZNY EHEIM 2215 NIEDOMAGA TZN. OD NIEDAWNA COŚ SIE Z NIM ZŁEGO DZIEJE (kupiłem go na allegro używanego) PROBLEM POLEGA NA TYM ŻE NIE ZASYSA WODY, TAK JAKBY NIE BYŁO ODPOWIENIEGO CIŚNIENIA , CO SIE WIĄŻE Z TYM IŻ BARDZO MAŁO JEJ WYDALA PRZEZ CO Z KOLEI JEST BARDZO SŁABE NATLENIANIE WODY, JUŻ SAM NIE WIEM CO ROBIĆ WYCZYSCILEM WEZE, WKŁADY W FILTRZE SA UŁOZONE LUZNO TAK ABY GO NIE PRZYTYKAŁY, FLTR NIE JEST NAPEWNO ZAPOWIETRZONY (pracuje cichutko, i trzęsiony był we wszystkie strony, ile sie dało)
co może być przyczyną takiego stanu rzeczy...., czy filtr nadaje sie już na śmieci....może to wina pompy(jak sie rozbiera głowice, można sie do niej dostać moze jest brudna) czy to może wina wirnika (co jakis czas wyjmuje ośkę i ją czyszcze)
CO ROBIĆ ????

dzięki za porade

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: PROBLEM Z EHEIM 2215

Post autor: maol » 2008-05-13, 10:08

Obstawiam mało wydajny wirnik. Spróbuj, są dostępne, kupić zamienny. Najprawdopodobniej pomoze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: PROBLEM Z EHEIM 2215

Post autor: croc » 2008-05-13, 10:38

trudno coś powiedzieć na odległość, ale jest to spory filtr i na 112l powinien znakomicie wystarczyć.

Musisz wyjąc wirnik i go oczyścić. Nie znam tego modelu, więc nie bardzo pomogę, ale wszystkie Eheimy, które znam mają bardzo szybki i łatwy dostęp do wirnika. Przewaznie odkręca się małe wieczko, lub podważa i wyciąga wirnik oraz ceramiczną ośkę. Wszystko trzeba umyć, wacikiem do uszu wyczyścić równiez gniazdo. To na bank pomoże.

Jest też hipotetyczna możliwosć, że filtr jest rozszczelniony, tz kubełek z pokrywą nie stanowią szczelnej jedności. Czy masz jakiej wycieki?
Czy możesz zrobić zdjęcie pokrywy od dołu?

ODPOWIEDZ