https://wino-z-czerwonych-winogron.pl

czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

hasler
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!

Post autor: hasler » 2007-02-21, 21:51

Witam.
Czy czyszczenie calego akwarium jest konieczne?.Czyszczenie zwiru,wyciaganie roslin itp.Moze sie obejsc bez takiego czyszczenia? jezeli nie to raz na ile jest zalecane wyczyszczenie calego akwarium i calkowita wymiana wody?.Prosze o pomoc i o wypowiedzi tylko tych ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy i ktorzy siedza juz w tym troche mam akwarium 2 lata i nie czyscilem go jeszcze calego nigdy raz na 3 tyg podmieniam troche wody.Pisze dlatego gdyz co okolo 5 dni musze czyscic caly filtr gdys sie zapycha i powietrze nie leci a gdy sciagam gabke aby ja oplukac to automatycznie cala woda jest zabrudzona calym tym syfem z filtra i gabki czyli poprostu(gowienkami ryb):P POMOCY!.

Awatar użytkownika
Nowy
Forumowicz
Kontakt:

Re: czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!

Post autor: Nowy » 2007-02-21, 21:53

Ja wymieniam 1/3 wody na tydzien i jest czysta nie trzeba wtedy wyciagac zwiru i roslin no ale przydaloby sie zebys mial jakies dobre ryby denne (ja polecam otoski i długonosy cierniste)
Mam nadzieje ze jakos pomogłem
Pozdro

hasler
Nowicjusz

Post autor: hasler » 2007-02-21, 21:56

jakie masz duze akwarium ? ja mam 65L i chyba musze podmieniac czesciej wode niz raz na 3 tyg ale nie wiem czy tak mozna czy moge podmienic troszke wiecej niz polowe wody? nie zaszkodzi to rybom?.Chce podmienic dlatego tak duzo gdyz postaram sie jak najgokladniej oczyscic dno

[ Dodano: 2007-02-21, 20:59 ]
ci co wiedza jak mi pomoc prosze zagadac do mnie na gg jestem dostepny na gg dzisiaj caly wieczor 885952 to nr mojego GG

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-02-21, 22:49

Mozliwe, ze twoj filtr powoli traci na wydajnosci. Moze zaopatrz sie w nowy?
Co do czyszczenia i podmiany wody. Nie nalezy podmieniac wiecej niz 30% wody na raz.
Zalecana jest podmiana 20% co tydzien, ale jak jestes leniem to zmieniaj 25% co 2 tygodnie.
Ja czyszcze cale dno co tydzien, po czym wylewam wode do zlewu i wlewam do akwarium swieza(ok.15%).
ps: po co wyjmowac roslinki i zwir? poprostu kup, albo najlepiej zrob samemu z butelki i węża odmulacz i wyczysc dokladnie akwarium delikatnie czyszcząc kolo roslin.
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-02-23, 02:27

W zasadzie to jezeli nic sie nie dzieje to znaczy nie ma eksplozji jakiejs infekcji lub ostrego ataku ciezkich do pozbycia sie glonow takich jak np. cladophora, nie istnieje i nie jest wskazana potrzeba wyciagania i czyszczenia zwiru i calkowita wymiana wody. Podloze akwarium to miejsce zycia wielu pozytecznych bakterii niezbednych dla prawidlowego funkcjonowania zdrowego akwarium. Podmiana wody jest wazna w akwariach bez roslin. Jesli masz sporo roslin ktore rosna i akwarium nie jest przerybione, wymiana wody wlasciwie wcale nie jest konieczna. Jeden z moich zbiornikow 120L nie mial podmiany wody od 5 miesiecy. Podmieniam jakies 25% raz na pol roku. Akwarium jest gesto obsadzone roslinami, woda jest krysztal. Akwarium powinno byc ekosystemem a nie tylko szklana klatka dla ryb. Oczywiscie wszystko sie zmienia jesli masz intensywne oswietlenie i nawozisz CO2 i makro nawozami ale to inna para kaloszy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2007-02-26, 15:21

To zalerzy od obsady akwariumu jeśli masz prawidłowo dobraną obsade nieprzekarmiasz rybek i dbasz o czyszczenie filtrów ( z tego co piszesz powonneś czyścić co 3 dni) raz w tygodniu zebrać odmulaczem dokładnie zanieczyszczenia ( przy i pod kamieniami kryjówkami orp.) i 10% wymiana wody co miesiąc tosamo tylko 15-20%wymiany wody a co pół roku przycinamy roślinki i do 80% wymiana wody.

Jak chcesz wiedzieć coś więcej kliknij na gg nawet jak jestem niedostępny

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-02-28, 10:26

w tym temacie zgadzam sie z tym co napisal SLANTER , sam tez nie stosuje sie do rygorystacznych terminow podmiany wody. Mialem akwarium 5 lat i dopiero przeprowadzka zmusila mnie do calkowitej wymiany wody.w tej chwili tez juz ponad dwa lata nie robilem tego.
Ale nie robisz nic zlego podmieniajac regularnie i czyszczac dno tak jak to opisales.
Podstawa jest bardzo wydajny filtr, z tego co przeczytalem twoj jest zbyt slaby i zbyt maly.
Moj Kubel ma pojemnosc kilku litrow i czyszcze go co 3 miesiace przy zbiorniku 450 litrow. Warto zainwestowac w nowy , wydajniejszy filtr.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

Animka
Nowicjusz

Post autor: Animka » 2007-02-28, 14:12

Nie trzeba całej wody wymieniać. Jest taki wężyk , że wkładsz do wody przyciskasz ja na pompkę ok. dwóch razy i on sam pompuje wodę. Wystarczy wypompować do połowy. Może poprostu za dużo karmisz rybki :?: Ja raz na pół roku właśnie tak wymieniam wodę rybom. I . . . nie przekarmiam ryb.
Animka

olenka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60

Post autor: olenka » 2007-03-18, 22:58

A co poradzilibyscie mnie?

Mam akwa 60 l i jest ono u mnie dopiero tydzien wiec zblizalaby sie pierwsza podmiana wody ale jest w nim jakos tak czysto-woda jest krystaliczna ze wydaje mi sie ze nie trzeba jej podmieniac.Co zrobic w takim przypadku?
Bo jak bede chciala samo dno oczyscic odmulaczem to i tak troszke wody sie wypusci i bedzie trzeba ja dolac prawda? I jeszcze jedno pytanie-Jak sie dolewa wody to czy musi byc uzdatniona preparatem i dodane bakterie czy wystarczy zwykla z kranu odstana przez jakis czas?

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-03-18, 23:25

Trzeba podmieniac , trzeba ,wymień tą wodę , nawet jeśli jest krystalicznie czysta ; pamiętaj 10-20% nie więcej , lepiej odstaną , nie dodawaj niepotrzebnie chemii ew. uzdatniacz i , jeśli możesz , to sprawdz parametry i dolewając wodę dopilnuj , aby nie różniła się temperaturą ( podgrzej przed wlaniem )
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

ODPOWIEDZ