czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!
Moderator: ModTeam
czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!
Witam.
Czy czyszczenie calego akwarium jest konieczne?.Czyszczenie zwiru,wyciaganie roslin itp.Moze sie obejsc bez takiego czyszczenia? jezeli nie to raz na ile jest zalecane wyczyszczenie calego akwarium i calkowita wymiana wody?.Prosze o pomoc i o wypowiedzi tylko tych ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy i ktorzy siedza juz w tym troche mam akwarium 2 lata i nie czyscilem go jeszcze calego nigdy raz na 3 tyg podmieniam troche wody.Pisze dlatego gdyz co okolo 5 dni musze czyscic caly filtr gdys sie zapycha i powietrze nie leci a gdy sciagam gabke aby ja oplukac to automatycznie cala woda jest zabrudzona calym tym syfem z filtra i gabki czyli poprostu(gowienkami ryb):P POMOCY!.
Czy czyszczenie calego akwarium jest konieczne?.Czyszczenie zwiru,wyciaganie roslin itp.Moze sie obejsc bez takiego czyszczenia? jezeli nie to raz na ile jest zalecane wyczyszczenie calego akwarium i calkowita wymiana wody?.Prosze o pomoc i o wypowiedzi tylko tych ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy i ktorzy siedza juz w tym troche mam akwarium 2 lata i nie czyscilem go jeszcze calego nigdy raz na 3 tyg podmieniam troche wody.Pisze dlatego gdyz co okolo 5 dni musze czyscic caly filtr gdys sie zapycha i powietrze nie leci a gdy sciagam gabke aby ja oplukac to automatycznie cala woda jest zabrudzona calym tym syfem z filtra i gabki czyli poprostu(gowienkami ryb):P POMOCY!.
- Nowy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: czyszczenie calego akwarium to konieczne? POMOCY!!
Ja wymieniam 1/3 wody na tydzien i jest czysta nie trzeba wtedy wyciagac zwiru i roslin no ale przydaloby sie zebys mial jakies dobre ryby denne (ja polecam otoski i długonosy cierniste)
Mam nadzieje ze jakos pomogłem
Mam nadzieje ze jakos pomogłem
Pozdro
jakie masz duze akwarium ? ja mam 65L i chyba musze podmieniac czesciej wode niz raz na 3 tyg ale nie wiem czy tak mozna czy moge podmienic troszke wiecej niz polowe wody? nie zaszkodzi to rybom?.Chce podmienic dlatego tak duzo gdyz postaram sie jak najgokladniej oczyscic dno
[ Dodano: 2007-02-21, 20:59 ]
ci co wiedza jak mi pomoc prosze zagadac do mnie na gg jestem dostepny na gg dzisiaj caly wieczor 885952 to nr mojego GG
[ Dodano: 2007-02-21, 20:59 ]
ci co wiedza jak mi pomoc prosze zagadac do mnie na gg jestem dostepny na gg dzisiaj caly wieczor 885952 to nr mojego GG
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Mozliwe, ze twoj filtr powoli traci na wydajnosci. Moze zaopatrz sie w nowy?
Co do czyszczenia i podmiany wody. Nie nalezy podmieniac wiecej niz 30% wody na raz.
Zalecana jest podmiana 20% co tydzien, ale jak jestes leniem to zmieniaj 25% co 2 tygodnie.
Ja czyszcze cale dno co tydzien, po czym wylewam wode do zlewu i wlewam do akwarium swieza(ok.15%).
ps: po co wyjmowac roslinki i zwir? poprostu kup, albo najlepiej zrob samemu z butelki i węża odmulacz i wyczysc dokladnie akwarium delikatnie czyszcząc kolo roslin.
Pozdrawiam.
Co do czyszczenia i podmiany wody. Nie nalezy podmieniac wiecej niz 30% wody na raz.
Zalecana jest podmiana 20% co tydzien, ale jak jestes leniem to zmieniaj 25% co 2 tygodnie.
Ja czyszcze cale dno co tydzien, po czym wylewam wode do zlewu i wlewam do akwarium swieza(ok.15%).
ps: po co wyjmowac roslinki i zwir? poprostu kup, albo najlepiej zrob samemu z butelki i węża odmulacz i wyczysc dokladnie akwarium delikatnie czyszcząc kolo roslin.
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
W zasadzie to jezeli nic sie nie dzieje to znaczy nie ma eksplozji jakiejs infekcji lub ostrego ataku ciezkich do pozbycia sie glonow takich jak np. cladophora, nie istnieje i nie jest wskazana potrzeba wyciagania i czyszczenia zwiru i calkowita wymiana wody. Podloze akwarium to miejsce zycia wielu pozytecznych bakterii niezbednych dla prawidlowego funkcjonowania zdrowego akwarium. Podmiana wody jest wazna w akwariach bez roslin. Jesli masz sporo roslin ktore rosna i akwarium nie jest przerybione, wymiana wody wlasciwie wcale nie jest konieczna. Jeden z moich zbiornikow 120L nie mial podmiany wody od 5 miesiecy. Podmieniam jakies 25% raz na pol roku. Akwarium jest gesto obsadzone roslinami, woda jest krysztal. Akwarium powinno byc ekosystemem a nie tylko szklana klatka dla ryb. Oczywiscie wszystko sie zmienia jesli masz intensywne oswietlenie i nawozisz CO2 i makro nawozami ale to inna para kaloszy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
To zalerzy od obsady akwariumu jeśli masz prawidłowo dobraną obsade nieprzekarmiasz rybek i dbasz o czyszczenie filtrów ( z tego co piszesz powonneś czyścić co 3 dni) raz w tygodniu zebrać odmulaczem dokładnie zanieczyszczenia ( przy i pod kamieniami kryjówkami orp.) i 10% wymiana wody co miesiąc tosamo tylko 15-20%wymiany wody a co pół roku przycinamy roślinki i do 80% wymiana wody.
Jak chcesz wiedzieć coś więcej kliknij na gg nawet jak jestem niedostępny
Jak chcesz wiedzieć coś więcej kliknij na gg nawet jak jestem niedostępny
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
w tym temacie zgadzam sie z tym co napisal SLANTER , sam tez nie stosuje sie do rygorystacznych terminow podmiany wody. Mialem akwarium 5 lat i dopiero przeprowadzka zmusila mnie do calkowitej wymiany wody.w tej chwili tez juz ponad dwa lata nie robilem tego.
Ale nie robisz nic zlego podmieniajac regularnie i czyszczac dno tak jak to opisales.
Podstawa jest bardzo wydajny filtr, z tego co przeczytalem twoj jest zbyt slaby i zbyt maly.
Moj Kubel ma pojemnosc kilku litrow i czyszcze go co 3 miesiace przy zbiorniku 450 litrow. Warto zainwestowac w nowy , wydajniejszy filtr.
Ale nie robisz nic zlego podmieniajac regularnie i czyszczac dno tak jak to opisales.
Podstawa jest bardzo wydajny filtr, z tego co przeczytalem twoj jest zbyt slaby i zbyt maly.
Moj Kubel ma pojemnosc kilku litrow i czyszcze go co 3 miesiace przy zbiorniku 450 litrow. Warto zainwestowac w nowy , wydajniejszy filtr.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
-
- Nowicjusz
Nie trzeba całej wody wymieniać. Jest taki wężyk , że wkładsz do wody przyciskasz ja na pompkę ok. dwóch razy i on sam pompuje wodę. Wystarczy wypompować do połowy. Może poprostu za dużo karmisz rybki :?: Ja raz na pół roku właśnie tak wymieniam wodę rybom. I . . . nie przekarmiam ryb.
Animka
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
A co poradzilibyscie mnie?
Mam akwa 60 l i jest ono u mnie dopiero tydzien wiec zblizalaby sie pierwsza podmiana wody ale jest w nim jakos tak czysto-woda jest krystaliczna ze wydaje mi sie ze nie trzeba jej podmieniac.Co zrobic w takim przypadku?
Bo jak bede chciala samo dno oczyscic odmulaczem to i tak troszke wody sie wypusci i bedzie trzeba ja dolac prawda? I jeszcze jedno pytanie-Jak sie dolewa wody to czy musi byc uzdatniona preparatem i dodane bakterie czy wystarczy zwykla z kranu odstana przez jakis czas?
Mam akwa 60 l i jest ono u mnie dopiero tydzien wiec zblizalaby sie pierwsza podmiana wody ale jest w nim jakos tak czysto-woda jest krystaliczna ze wydaje mi sie ze nie trzeba jej podmieniac.Co zrobic w takim przypadku?
Bo jak bede chciala samo dno oczyscic odmulaczem to i tak troszke wody sie wypusci i bedzie trzeba ja dolac prawda? I jeszcze jedno pytanie-Jak sie dolewa wody to czy musi byc uzdatniona preparatem i dodane bakterie czy wystarczy zwykla z kranu odstana przez jakis czas?
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
Trzeba podmieniac , trzeba ,wymień tą wodę , nawet jeśli jest krystalicznie czysta ; pamiętaj 10-20% nie więcej , lepiej odstaną , nie dodawaj niepotrzebnie chemii ew. uzdatniacz i , jeśli możesz , to sprawdz parametry i dolewając wodę dopilnuj , aby nie różniła się temperaturą ( podgrzej przed wlaniem )
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam