Brzanka rekinia
Moderator: ModTeam
- Nowy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Brzanka rekinia
Witam
mam pytanie czy brzanka rekinia je ślimaki bo pojechałem dzisiaj do zoologicznego i powiedziałem że chce kupić rybę która pomoże mi w zwalczaniu ślimaków. Sprzedawca polecił mi właśnie tę rybkę właśnie przed sekundą wpuściłem ją do akwarium.
Wiem że najpierw musi się oswoić z nowym akwarium ale czy on mnie nie oszukał ??
mam pytanie czy brzanka rekinia je ślimaki bo pojechałem dzisiaj do zoologicznego i powiedziałem że chce kupić rybę która pomoże mi w zwalczaniu ślimaków. Sprzedawca polecił mi właśnie tę rybkę właśnie przed sekundą wpuściłem ją do akwarium.
Wiem że najpierw musi się oswoić z nowym akwarium ale czy on mnie nie oszukał ??
Pozdro
-
- Forumowicz
Re: Brzanka rekinia
z tego co sie orientuje to ta rybka nie je ślimakow za to bocja wspaniała zjada je na pewno ;-)
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Imię: xxxxx
Nigdy sie nie sluchaj sprzedawcow a wlasnie stales sie ofiara sprzedajacego,zadna brzanka nie je slimakow tylko bocja,ciekawe do jakiego litraza ja wlozyles?
- Forumowicz
No mysle ze masz minimum ale to ryba stadna
- Undeliar
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Jeszcze nie dojrzała woda w moim 14L akwarium a już myślę o 112L/126L
więc dużo czytam o rybkach i ich wymaganiach.
Interesuje mnie Brzanka rekinia, a raczej to czemu nie można jej rozmnażać w akwarium. Wszędzie pisze że się nie da, ale nigdzie tego nie wytłumaczą, czy to jakiś eksperyment genetyczny, czy bezpłodna krzyżówka taka jak muł, czy co bardziej prawdopodobne po prostu nie chcą się rozmnażać w małych zbiornikach?

Interesuje mnie Brzanka rekinia, a raczej to czemu nie można jej rozmnażać w akwarium. Wszędzie pisze że się nie da, ale nigdzie tego nie wytłumaczą, czy to jakiś eksperyment genetyczny, czy bezpłodna krzyżówka taka jak muł, czy co bardziej prawdopodobne po prostu nie chcą się rozmnażać w małych zbiornikach?
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
Brzanka rekina jest jedna z tych ryb , ktorych nie powinno sie trzymac w domowych akwariach. W odroznieniu do innych mniejszych brzanek jest to ryba stadna ... ale tylko jako mlody osobnik. Starsze osobniki staja sie czesto samotnikami.
W naturze brzanki rekina dorastaja do 40cm i sa rybymi spozywczymi. Oczywiscie w akwarium nie osiagaja takich rozmiarow ( raz widzialem w akwarium wystawowym o poj ok 4000l.brzanki o wielkosci ponad 30 cm). Byc moze karlowacienie w malych akwariach jest powodem, ze rozmnazanie ich jest prawie niemozliwe.
Natomiast nigdzie nie udalo mi sie nic przeczytac o tym, ze brzanki rekina zjadaja slimaki ( ??? ). szybciej mniejsze od siebie rybki
W naturze brzanki rekina dorastaja do 40cm i sa rybymi spozywczymi. Oczywiscie w akwarium nie osiagaja takich rozmiarow ( raz widzialem w akwarium wystawowym o poj ok 4000l.brzanki o wielkosci ponad 30 cm). Byc moze karlowacienie w malych akwariach jest powodem, ze rozmnazanie ich jest prawie niemozliwe.
Natomiast nigdzie nie udalo mi sie nic przeczytac o tym, ze brzanki rekina zjadaja slimaki ( ??? ). szybciej mniejsze od siebie rybki
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
A mog.e mieć chociarz jedną taką brzankę bo baaaaaaaaaaaaaaardzo mi się podobają.
Mam 112li9 kirysków spirzowych,1 skalara i 1 gurami 2-plamistego (mogę go przełożyć do 2 akwa 30 l i nic tam nie mam .
Mam 112li9 kirysków spirzowych,1 skalara i 1 gurami 2-plamistego (mogę go przełożyć do 2 akwa 30 l i nic tam nie mam .
- Forumowicz
Nie mozesz
- Doma
- Przyjaciel forum
A może byś tak coś więcej napisał ???
Pewnie mam za małe akwa , ile muszę mieć na 4 takie ( ile l. )???
Pewnie mam za małe akwa , ile muszę mieć na 4 takie ( ile l. )???
-
- Forumowicz
ja bym na 4 takie ryby liczyła kolo 600l ale prawdopodobnie to by mogło być mało :!:
-
- Nowicjusz
Kiedy zaczynałam moją przygodę z akwarystyką, kupiłam brzankę rekinią, bo mi się baardo podobałą a sprzedawca w sklepie powiedział, że w 60 litrach będzie jej dobrze. Na szczęście szybko się zorientowałam, że coś za szybko rośnie. No i oddałam ją koledze, który miał akwa 300 l. Nie można wierzyć sprzedawcom w sklepach, niestety
No niestety, ja tez bardzo chcialam mieć tą rybkę i już nawet wybrałam się do zoologa żeby ja zakupić. Na całe szczęście trafiłam na fajnego sprzedawcę, który wyjaśnił mi co i jak z brzankami rekinimi (tudzież sumem rekinim). Nie wszyscy sprzedawcy sa naciągaczami ;) W moim ulubionym sklepie gośc jest naprawdę świetny... (szczególnie kiedy mówi "smacznego życze" po zapakowaniu rybki:P)
./redir/http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=34641 <-- polecam gorąco:)
- Doma
- Przyjaciel forum
Nie wszyscy sprzedawcy źle radzą ale wiekszość. Tylko osobom które mają akwa własne i widać że się na tym znaja można ufać. najlepiej dać znać że się zna i wtedy albo nie będą nic mówić albo będą dobrze radzić
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Przy brzance rekiniej ma akurat facet rację :-) . Ta ryba to nic innego jak doskonale wszystkim znana... panga. Jak nam odpowiednio urośnie, można spokojnie na patelnię :-PJS pisze: W moim ulubionym sklepie gośc jest naprawdę świetny... (szczególnie kiedy mówi "smacznego życze" po zapakowaniu rybki:P)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back