skalary
Moderator: ModTeam
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: skalary
Jeśli masz odpowiednio duże akwarium to tak....ale lepiej trzymać je z gatunkami z którymi mieszkają w naturze....ale jak kto woli...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Teoretycznie można. Jednak proponuję dobierać tak rybki, aby miały przynajmniej podobne wymagania jeśli chodzi o parametry wody.arturrr pisze:mam pytanie czy skalary mozna czymac z innymi rybami takimi jak molinezje platki danio itp
Skalar to ryba typowo amazońska czyli woda miękka o kwaśnym odczynie.
Platki, molinezje itp. wolą wodę twardszą o ph powyżej 7,5. Nie wspominając, że lubią także lekkie zasolenie wody (molinezje).
- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
A ja chciałbym się dowiedzieć czy skalary mogą być w akwa z p. zebrami??
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: artur
- Kontakt:
no ja tez choduje piranie typowo amazońskie piranie czerwone ale tam ich nie wrzuce ale pisze tak z ciekawpści bo chciałbm sobie jeszcze zakupi skalry
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ciekawe pytanie. Ja osobiście bym nie łączył tych ryb. No chyba że w naprawdę sporym akwarium. Skalar to ryba majestatyczna i dość leniwa. Zebra to ryba żywa i dość zaczepna. Piękne płetwy skalarów mogły by ucierpieć w spotkaniu z zebrą. Ale jak mówię, to można zniwelować wielkością zbiornika. Zebry zajmują sobie kawałek terenu i raczej nie interesują się resztą.kredo pisze:A ja chciałbym się dowiedzieć czy skalary mogą być w akwa z p. zebrami??
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Dodajmy dla porządku - dla tegkiego połączenia zbiornik musi mieć kilkaset litrów. Duże kilkaset.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
Czy do tego połączenia wystarczy 280l ???? I jakie skalary (żaglowiec czy wysoki)??
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Obawiam sie, że to za mało. Szczególnie że chodzi tak naprawdę o rozmiar dna, a nie bezpośrednio litraż. Pamietaj też że skalary potrzebują wysokich zbiorników.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back