https://www.miotlaczarownicy.com/porzadkowanie-mieszkania-i-domu.html

Ryby bez powietrza?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Danek94
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 7
Imię: Dawid

Ryby bez powietrza?

Post autor: Danek94 » 2008-06-14, 08:33

Siemka jestem nowy mam pytanie jakie ryby nie potrzebują pompki?

z góry dzieki :)

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Ryby bez powietrza?

Post autor: macio » 2008-06-14, 09:23

Danek94 pisze:Siemka jestem nowy mam pytanie jakie ryby nie potrzebują pompki?
To zależy co masz na myśli mówiąc ''pompka'' jeśli chodzi o filtr to potrzebuje je każda ryba/krewetka jeśli chodzi o napowietrzacz to nie potrzebują go wszystkie ryby labiryntowate. Z twojego opisu wynika że masz 7l... Wiedź że w takim słoiku nie można trzymać jakiejkolwiek ryby... Radzę kupić akwarium min 60l z filtrem pokrywą grzałką itd. i poczytać na forum tematy o zakładaniu akwarum
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-06-14, 15:23

Teoretycznie bez napowietrzania możesz trzymać wszystkie labiryntowa te tj : durami, wielkopłetwy, bojownik, prętniki, oraz sumikowate, bowiem ryby te posiadają zdolność oddychania powietrzem atmosferycznym. Napisałem teoretycznie dlatego iż ryby te potrzebują dość wysokiej temperatury a więc potrzebna jest grzałka, i oczywiście filtracji (który zapewnia oczyszczanie i ruch wody ), oczywiście można z tych urządzeń zrezygnować co pociąga za sobą utrzymywanie w pokoju temperatury w granicach 27-29stopni i posiadanie zapasów odstanej wody Abu możliwe były podmiany ok. 50% wody dwa razy w tygodniu.

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Post autor: hodowca_rybek » 2008-06-14, 18:38

A ja odpowiem inaczej.
Bez napowietrzania możesz trzymać jakie chcesz ryby pod warunkiem, że stężenie tlenu w wodzie będzie optymalne dla całej obsady.
A w praktyce to jest tak, że jeśli nie masz przerybienia i filtr porusza taflą wody, to dwa środowiska (woda - powietrze) dążąc do równowagi "będą chciały" wyrównać stężenia tlenu. Czyli, jeśli zapewnisz ruch tafli wody, to tlen zawarty w powietrzu sam się rozpuści w wodzie i napowietrzanie jest zbędne.

Tylko pamiętaj, że 7 litrów, TO NIE JEST AKWARIUM DLA RYBEK ! ! !

ODPOWIEDZ