Po prawie pół roku będę zakładał większe akwarium - ok 100-105 litrów - w związku z tym zwracam się do was z prosbą o pomoc i poradę ;)
1.
Na początek pytanie czy jestem gotowy do wiekszego zbiornika, teraz mam 40L. Przez 6 miesięcy w moim akwa zginęła jedna rybka, jedno apatyczne Danio zjedzone (nie widzialem ale podejrzewam) przez Bojownika - myślę, że wpadek nie było, mimo tragicznego początku chorób też uniknąłem.
Mogę zrobić krok dalej?
2.
Sprzęt w zbiorniku. Czy nadal stosować wewnętrzny filtr (kupię tym razem kubełkowy) czy lepiej zainwestować w zewnętrzny. Większego akwa już nie kupię na pewno, chwilowo nie mam warunków.
Z grzałką nie będzie porblemu, chyba że jest jakieś "ale" , o którym nie wiem...
Chciałbym też kupić napowietrzacz, tutaj pytanie do posiadaczy i bardziej doświadczonych, czy warto? Chodzi mi o to czy pomaga w akwa czy tylko ładnie wygląda.
Bimbrownia - tego chciałbym uniknąć (nie czuję się na siłach ;) ). Da radę?
Oświetlenie - tym razem będą już świetlówki akwarystyczne, które wybrać?
3.
Podłoże i rośliny. Chciałbym mieć trochę roślinek (nic nadzywczajnego). W związku z tym chciałbym się was poradzić co do nawożenia. Czy kupić warstwę torfu pod żwirek dla roślin, czy może wystarczy naawożenie nawozem w kulkach?
I dalej, jakie rośliny dobrać. Chodzi o te mniej i średnio wymagające. Jak to jest z mchem, czy może sobie rosnąć obok innych normalnie czy trzeba mu czegoś specjalnego (chcialbym uniknąć sytacji gdy jedne rośliny będa wymagały większej a inne mniejszej temp.) .
Jeszcze o podłożu, czy ma to być żwirek czy może piasek lub jeszcze coś innego?
4.
Obsada. Bojownik powstanie w 40L....lub nie...

Są więc dwie opcje.
a) Obsada:
Bojownik plus samica (drugą samicę niedługo oddam znajomemu akwaryście)
4 Danio
plus do tego chcialbym Neonów kilka (no własnie, ile mogę?) i Otosków, może parę Razbor.
Co do tego jeszcze mozna dołożyć lub jak zmodyfikować?
b)Obsada (bez bojownika)
wiem jakich rybek nie chcę ;) - Gupiki, Mieczyki, Bocje, Żałobniczki, Ramirzeki i Kiryski - odpadają.
w drugiej opcji też chciałbym kilka Otosków (dobrze koajrzę, że czyszcą wodę?) i stadko Neonów.
Co jeszcze możecie polecić?
Czy istnieje taka opcja żeby trzymać w akwa krewetki z jakimiś rybkami. Wiem , że można trzymać Otoski i czytałem też że inne rybki zapewne krewetki jedzą przy pierwszej okazji. Pytanie więc brzmi, czy cos innego oprócz Otosków nie zje krewetek?
5.
Zaopatrzenie
Mieszkam pod Sochaczewem (centralne Polska, 60km od Wawy). Czy w okolicznych miastach możecie polecić jakieś dobre sklepy? W grę wchodzą" Skierniewice, Łowicz, ew. Żyrardów i oczywiście Warszawa.
6.
Wszystko to, o czym zapomniałem. Zapomnialem o czymś? Jeśli tak to piszccie

Z gróy dziękuję za wszystkie posty - odpowiedzi .
pozdrawiam serdecznie