Nie było mnie już z 2 miesiące na tym forum. Przepraszam bardzo za nieobecność:(
Przechodząc do tematu. Aktualnie posiadam akwarium 200 litrowe. Biotop Malawi. Przez pół roku było piękne lecz teraz troszke nawala. Rybki podrosły wszystko psują. Wykopują groty i w ogóle. Wiem że to ich żywioł, ale postanowiłem zmienić. Zależy mi na spokojnym pięknym roślinnym akwarium. Rybki to ok. 20 neonków i planuje do nich dostawić skalary. I glonojady z aktualnego zestawienia.
Akwarium kupiłem na allegro. Wymiary uniwersalne 100x40x50. Pokrywa (niestety plastikowa) w tym dwie świetlówki po 30 W. Z tego co wyczytałem potrzebuje 100 W. Czyli 40 mi brakuje. Co proponujecie?
Filtr Wewnętrzny:( Aquael Fan 3 plus.
Grzałka Aquael 250 W.
Budżet wynosi 150-200zł. Jak będzie trzeba zdobęde więcej. Prosze was o rady co do wszystkiego roslin, sprzetu itp. Jestem zielony co do akwariów roślinnych bo w życiu miałem tylko kilka ale długo sioę nie utrzymały z racji na pyszczaki. Niestety CO2 odpada. Tyle kasy nie zbiore. Ale z tego co wiem można osiągnąć ładne akwarium roślinne bez tego.
Czytałem tematy Akwarium Roslinne cz.1 cz.2 i cz.3 #Slanter. Więc już coś tam niby wiem. Ale są to raczej informace o podłożu i oświetleniu. A mi chodzi o to żeby to wszystko miało ręce i nogi.
Każdy mi zaraz powie że to zależy od gustu każdego akwarysty. Zgadzam się. Inaczej nie będzie ale chciałbym to urządzić przy oku specjalistów i ich radach.

Aktualne rybki oddaje koledze. Więc z tym nie ma problemu.
Pozdrawiam Adrian15:)
Ps.: Proszę pytać o więcej szczegółów jeśli to potrzebne...