Oświetlenie Juwel Rio 125
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
Oświetlenie Juwel Rio 125
Wiem że wiele na forum jest o oświetleniu ale nurtuje mnie firma Juwel. Kupiłem zestaw oferowany przez producenta czyli Rio 125l i jestem bardzo zadowolony z tego co otrzymałem ale nurtuje mnie strasznie iświetlenie. Rozwiałem już wątpliwośći co do umieszczania czegoś pomiędzy szafką a akwa ale producent oferuje dwie świetluwki w kombinacji jedna T5 i jedna T8 28W każda.
To 125l wody i mam w nim sporo roślin planuje nawożenie CO2 za kilka dni i w sumie nie wiem czy to wystarczy??
Poradzicie cos??
Zdaje mi się że producent przewidział rozwiązania ale nie wiem czy to na pewno wystarczy. Szukałem takiej samej długości swietluwek tj 590mm z większym W ale niegdzie nie mają są to jedyne oferowane przez producenta.
Akwa ma 80cm długości wieć jeszcze na upartego można będzie przełuzyć troszkę uchwyty i założyć dłuższe świetlówki powiedzmy 790mm ale czy to potrzebne??
Prosze o podpowiedz.
Akwa właśnie wystartowało.
To 125l wody i mam w nim sporo roślin planuje nawożenie CO2 za kilka dni i w sumie nie wiem czy to wystarczy??
Poradzicie cos??
Zdaje mi się że producent przewidział rozwiązania ale nie wiem czy to na pewno wystarczy. Szukałem takiej samej długości swietluwek tj 590mm z większym W ale niegdzie nie mają są to jedyne oferowane przez producenta.
Akwa ma 80cm długości wieć jeszcze na upartego można będzie przełuzyć troszkę uchwyty i założyć dłuższe świetlówki powiedzmy 790mm ale czy to potrzebne??
Prosze o podpowiedz.
Akwa właśnie wystartowało.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Oświetlenie Juwel Rio 125
Może by i wystarczyło...ale lepiej dać jeszcze jedna świetlówkę np. 24W (T5) ma ona 55cm długości wiec na 100% sie zmieści (chyba ze w pokrywie nie ma miejsca).To 125l wody i mam w nim sporo roślin planuje nawożenie CO2 za kilka dni i w sumie nie wiem czy to wystarczy??
TO by było jakieś rozwiazanie....Akwa ma 80cm długości wieć jeszcze na upartego można będzie przełuzyć troszkę uchwyty i założyć dłuższe świetlówki powiedzmy 790mm ale czy to potrzebne??
-
- Zainteresowany
No niestety nie ma miejsca za bardzo na jeszcze jedną. Może po południu podjade do sklepu i poszukam czegoś mocniejszego i lekko dłuższego. Pokrywa składa się z jednej poprzecznej belki gdzie po lewej i po prawej zamntowane są świetłówki. Jedno rozwiązanie to zamontować pod spodem ale bedzie troszkę za nisko ta ostatnia świetlówka.
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Hmm no to nie byłby głupi pomysł ale trzeba bardzo uważac zeby jej nie zalać...a to wiąze sie z niższym poziomem wody w akwarium.manius999 pisze:to zamontować pod spodem ale bedzie troszkę za nisko ta ostatnia świetlówka.
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Możesz jedną świetlówke przymocować do drugiej
Kupujesz 4 uchwyty do świetlówek łączysz je np. nitem na świetłówke zakładasz takie coś:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1 i wszystko sie trzyma ;)

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1 i wszystko sie trzyma ;)
-
- Zainteresowany
Znalazłem w sklepie orginalny produkt Juwel w formie leflektora a raczej jest to rynna wykonana z aluminium i pokryta substancja odbijającą światło. W akwa zrobiło się jaśniej myślicie że jest to rozwiązanie??
Zastanawiam się o ile mogło wzrosnąc oświetlenie baniaka po takim zabiegu.
Wydaje mi się że i tak zastosuję dodatkową świetlówkę niestety będe musiał przerobić pokrywę ale nie to mnie martwi.
Mam w akwa świetlówki T5 a nigdzie nie mogę znaleźdz urządzenia które pozwoli mi zamontować dodatkową T5. Znalazłem kilka ale do T8 no i chyba będzie mix 2xT5 28W plus jedna T8 ale nie wiem jaka wartoś zastosować jelsi zachowam te reflektory. Jakieś pomysły??
Pozdrawiam
Zastanawiam się o ile mogło wzrosnąc oświetlenie baniaka po takim zabiegu.
Wydaje mi się że i tak zastosuję dodatkową świetlówkę niestety będe musiał przerobić pokrywę ale nie to mnie martwi.
Mam w akwa świetlówki T5 a nigdzie nie mogę znaleźdz urządzenia które pozwoli mi zamontować dodatkową T5. Znalazłem kilka ale do T8 no i chyba będzie mix 2xT5 28W plus jedna T8 ale nie wiem jaka wartoś zastosować jelsi zachowam te reflektory. Jakieś pomysły??
Pozdrawiam
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Pewno chodzi ci o odbłyśniki... są bardzo dobrym rozwiązaniem gdyż odbijają światło które "ucieka" do góry
http://www.aqva-light.pl/ - na pewno wszystko znajdziesz ;)

Poszukaj tu :manius999 pisze:Mam w akwa świetlówki T5 a nigdzie nie mogę znaleźdz urządzenia które pozwoli mi zamontować dodatkową T5.
http://www.aqva-light.pl/ - na pewno wszystko znajdziesz ;)
-
- Zainteresowany
Tak dokładnie mowa o odbyśnikach. Zastosowałem dwa na dwie T5 ale jest to ciągle za mało o chciałem dołożyć kolejną świetlówke po rozebraniu urządzenia nie widzę nigdzie starterów wieć wygląda na to że stateczniki pełnią tę rolę w sstemie T5. Postawiłem nowego posta powyżej odnośnie T5 mam nadzieję że ktoś mi podpowie bo ciągle tego światła za mało.
- Piwosz
- Rekin forum
- Kontakt:
Światełka jest OK jesli chcesz trzymać mało i średnio wymagajace roślinyPostawiłem nowego posta powyżej odnośnie T5 mam nadzieję że ktoś mi podpowie bo ciągle tego światła za mało.
Po prostu został zamontowany statecznik elektroniczny ;)manius999 pisze:Zastosowałem dwa na dwie T5 ale jest to ciągle za mało o chciałem dołożyć kolejną świetlówke po rozebraniu urządzenia nie widzę nigdzie starterów wieć wygląda na to że stateczniki pełnią tę rolę w sstemie T5.
-
- Zainteresowany
No wybieram się na zakupki i ma nadzieję że uda mi się kupić coś i zmodyfikować tak żebym miał przynajmniej jeszcze jedną świetlówke 28W bo niestety mam 3 roślinki które są bardzo światło lubne i wolał bym żeby mi sie nie wykończyły ze względu na brak światła.