ceny mieszkań na teneryfie

substrat: ma sens czy nie...

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

ewwwa
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: ewa
Kontakt:

substrat: ma sens czy nie...

Post autor: ewwwa » 2008-07-13, 00:41

Witam,
chciałabym się dowiedzieć czy w akwarium 112l (109L) jest sens wyłożenia dna substratem...
Póki co mam sam drobny żwir, jednak roślinki nie za bardzo chcą rosnąć... jak na razie są to zwykłe żabienice, nurzańce, anubiasy oraz kilka których nazw nie znam...
oświetlenie to 2x18 Daylight i 20W Flora glo czyli 0,51W/L
nawożę je nawozem w tabletkach: sera florenette oraz stosuje żelazo -Ferrero aktiv Tropical'u
planuje także budowę bimbrowni :hyhy:
parametrów wody niestety nie znam... testy dopiero zamierzam kupić :zawstydzony:

Jeżeli substrat miałby sens to jaki polecacie? i ile by to mniej więcej wyniosło :zawstydzony:
a może zacząć stosować inne nawozy...
pozdrawiam :oczami:
Carpe diem :]

piklas
Forumowicz
Imię: Micha³

Re: substrat: ma sens czy nie...

Post autor: piklas » 2008-07-13, 00:47

ewwwa pisze:Jeżeli substrat miałby sens to jaki polecacie? i ile by to mniej więcej wyniosło
Substrat jest tu nawet wskazany. ;) Ja mam u siebie od aqua artu i jestem zadowolony. Wydatek to mniej więcej ok. 120 zł. Jeżeli chciałabyś Ady to cena oczywiście by wzrosła. :D

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-07-13, 07:58

ewwwa pisze:Witam
Witam
ewwwa pisze:chciałabym się dowiedzieć czy w akwarium 112l (109L) jest sens wyłożenia dna substratem...
Jeżeli chce się mieć ładne roślinki to sens jest.
ewwwa pisze:jak na razie są to zwykłe żabienice, nurzańce, anubiasy oraz kilka których nazw nie znam...
Żabienice właśnie uwielbiają żyzne podłoże.
ewwwa pisze:Jeżeli substrat miałby sens to jaki polecacie?
Tutaj masz spory wybór. Praktycznie każdy się nada. Sera, Tetra, Aqua art. Wybór należy do Ciebie.
Jednak musisz wiedzieć, że dodanie substratu w tej chwili wiąże się z całkowitym restartem akwarium. Nie ma możliwości dodania go do funkcjonującego już akwarium.

Dobrym pomysłem są kulki nawozowe. Wciskasz pod korzenie roślin. Doskonale zdają egzamin, są tanie i łatwe w stosowaniu. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-07-13, 09:41

ewwwa pisze: Jeżeli substrat miałby sens to jaki polecacie? i ile by to mniej więcej wyniosło :zawstydzony:
Ja polecam substrat Rataj Aquaclay 'stare dno" oraz Tetra CompleteSubstrate. Stosowanie substratów pod żwir jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż ni trzeba co jakiś czas (przez okres działania substratu) dawać jakiś kulek czy tabletek nawozowych.
piklas pisze:Ja mam u siebie od aqua artu i jestem zadowolony.
AquaSubstrate to typowe podłoże...usypanie całego dna jest kosztowne a zwykły substrat to wydatek do akwa np. 112 to koszt max 50zł.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-07-13, 14:52

ja wyłożyłem jakiś miesiac temu dno Tetra CompleteSubstrate efektów na razie większych nie widać choć rośliny jakby szybciej się przyjeły i ukorzeniły (wczoraj wywalałem ludwigię -małe przemeblowanie akwa) nie nawoże ponadto niczym ( wczoraj dopiero odpaliłem CO2)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

ewwwa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: ewwwa » 2008-07-13, 16:07

a więc jeżeli zdecydowałabym się na TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRATE jaka jego ilość wystarczyłaby na 112l (z tego co czytałam są one pakowane po 5,8Kg) ...
szukałam w necie informacji o tym substracie jednak nigdzie nie ma jego zdjęć... może ktoś go stosował i wie jak to w ogóle wygląda :chytry:

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-07-13, 16:22

dokładnie mam ten sam Substrat , pojemnik 5,8 kg jest na Twój zbiornik w sam raz koszt około 40 zł ( na allegro 36 zł plus przesyłka ) Uważaj po zalaniu zbiornika woda zrobi się czarna filtr będzie chodził non stop (u mnie chodziły dwa zbiornik 128l jeden wydajność 750l/h drugi 270 l/h woda zrobiła się klarowna po 2 dniach :) )
http://allegro.pl/item396209180_podloze ... g_rn_.html
http://allegro.pl/item399728321_tetra_p ... color.html

ewwwa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: ewwwa » 2008-07-13, 16:32

czyli rozumiem że substrat ten jest całkowicie gotowy do zastosowania i nie trzeba go mieszać z żadnym żwirem... a czy można go wcześniej wypłukać aby uniknąć tej czarnej wody?.. gdyż ze względu na ryby nie za bardzo mogę sobie pozwolić na dwu dniowe klarowanie wody... aaa i ponawiam pytanie o jego wygląd gdyż wszędzie są tylko zdjęcia opakowania, a nie samego substratu :niepewny:
i jeszcze jedno... na jak długo wystarcza taki substrat (tzn. po jakim okresie czasu traci on swoje właściwości...)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-13, 16:47

ewwwa pisze:czyli rozumiem że substrat ten jest całkowicie gotowy do zastosowania i nie trzeba go mieszać z żadnym żwirem... a czy można go wcześniej wypłukać aby uniknąć tej czarnej wody?
jest całkowicie gotowy i MUSI być przykryty minimum 3-5 centymetrową warstwa żwirku, wtedy woda będzie normalna.
NIE WOLNO go w żadnym przypadku płukać.
Wsypujesz, przysypujesz żwirkiem, wlewasz wodę. To tyle.

Kolor ma brązowy. Jak brudny piasek. ;)

[ Dodano: 2008-07-13, 16:48 ]
ewwwa pisze:i jeszcze jedno... na jak długo wystarcza taki substrat
zazwyczaj na kilka lat.
Obrazek

ewwwa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: ewwwa » 2008-07-13, 16:55

a czy w przypadku gdy zostanie wymieszany z wierzchnią warstwą żwiru nie będzie szkodził rybom i brudził wody? (posiadam mułojady,które uwielbiają grzebać w podłożu...)
i ostatnie pytanie :rotfl: :
czy jeżeli spuściłabym całkowicie wodę z akwa, wsypała ten substrat oraz żwir i ponownie zalała tą samą wodą... można by było uniknąć w ten sposób całkowitego restartu akwa?

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-07-13, 16:58

Woda była by już odpowiednia ale z 3dni trzeba było odczekać :/

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-13, 17:04

ewwwa pisze:a czy w przypadku gdy zostanie wymieszany z wierzchnią warstwą żwiru nie będzie szkodził rybom i brudził wody?
Dlatego mus być gruba warsta żwiru.
Jednak kiedy w czasie użytkowania akwa wydostanie się jakim ś cudem odrobina substratu to nic się nie stanie. Nie jest on szkodliwy dla ryb, anie nie brudzi wody tak drastycznie jak to opisał oleq_30.
Ja stosowałem w swoich zbiornikach już trzy różne substraty. ActiSubstrate Aquaela, Sery Floredepot i obecnie Tetry. W żadnym z tych przypadków nie doszło do zabrudzenia wody.
Wszystkie te substraty działały podobnie. Nie wiem tylko jak z długością działania poszczególnych, bo zazwyczaj miałem je nie dłużej jak rok, półtora.
ewwwa pisze:czy jeżeli spuściłabym całkowicie wodę z akwa, wsypała ten substrat oraz żwir i ponownie zalała tą samą wodą... można by było uniknąć w ten sposób całkowitego restartu akwa?
Jak najbardziej. Tylko rybki postaraj się wpuścić na drugi dzień. Pozwól wodzie się "ustać". W końcu to nowe podłoże.
Obrazek

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-07-13, 19:12

Jednak kiedy w czasie użytkowania akwa wydostanie się jakim ś cudem odrobina substratu to nic się nie stanie. Nie jest on szkodliwy dla ryb, anie nie brudzi wody tak drastycznie jak to opisał oleq_30.
marthinez, spuściłem wode do zbiorników garnków itp , wypłukałem dotychczasowe podłoże ( czarny bazalt ) wysypałem i rozprowadziłem substrat , przykryłem to żwirkiem około 3 cm , po zalaniu zbiornika do połowy widoczność w nim była taka że dłoń widziałem z odległości około 3-5 cm od szyby . (taka była czarna)
ewwwa pisze:a jak długo wystarcza taki substrat (tzn. po jakim okresie czasu traci on swoje właściwości...)
wg instrukcji niestety w klkunastu językach oprucz polskiego po około rok półtorej trzeba wymienić

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-13, 19:23

oleq_30 pisze:marthinez, spuściłem wode do zbiorników garnków itp , wypłukałem dotychczasowe podłoże ( czarny bazalt ) wysypałem i rozprowadziłem substrat , przykryłem to żwirkiem około 3 cm , po zalaniu zbiornika do połowy widoczność w nim była taka że dłoń widziałem z odległości około 3-5 cm od szyby . (taka była czarna)
Ja niestety nigdy nie stosowałem do funkcjonującego akwa. Zawsze robiłem to przy całkowitym restarcie i wypłukaniu żwirku.
Możliwe, ze u Ciebie woda była czarna od starego żwirku. Wątpie, zeby substrat barwił wode na ten kolor.
Obrazek

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-07-13, 19:37

marthinez,
oleq_30 pisze:wypłukałem dotychczasowe podłoże ( czarny bazalt )
wypłukałem dotychczasowe podłoże ( czarny bazalt ) i wypłukałem go bardzo dokładnie , jak miałem go jeszcze w misce zalałem wodą i woda była czyściutka ,
czarna woda pojawiła się w momencie zalewania akwarium z substratem na dnie

ODPOWIEDZ