kamien
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
kamien
nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam ten temat ale zastanawiam sie nad wprowadzeniem zmian w mojim akwarium i chcialbym porobic groty z ulozonych kamieni i patrzylem na allegro i nie oplaca sie kupowac w zoologicznych tez sa ale czy mozna np kamienie polne wstawic do akwarium oczywiscie po jakims spreparowaniu wyparzeniu itp ? ale czy wogole jest jakis przepis by zrobic by kamienie nie zaburzyly zycia biologicznego w moim akwarium prosze o pomoc 

Re: kamien
Myslę że kamienie rzeczne nie powinny ci nic zepsuć ... natomiast odradzam ci wygotowywanie kamieni ... pracochłonne i nieopłacalne .. wystarczy kamien z czystej górskiej rzeczki wymyć ciepłą bierzącą wodą .. i powinno być ok ... i musisz uwazać na to jaki to kamień
żeby się nie okazało że ci się "rozpłynie" 

-
- Nowicjusz
hmmmm jestem z gorzowa jedna rzeczka zaliczana do gorskich jest Srebrna ale nie sadze by byla ona czysta rzeka wiec bo wlozeniu kamienia moje akwa moze podlapac jakiegos syfka :| wiec sie obawiam troche a czemu odradzasz wygotowanie ?
sam nie wiem dlaczego .. ktoś kiedys w zoologicznym odradzał .. mówił coś o całkowitym wyjałowieniu ?? ale ja nie wygotowuje kamini i dobrze na tym wychodzę ... co ty zrobisz to twoja sprawa .. jesli to jest korytu prowadzące do oczyszczalni to jest ok ;) 

-
- Nowicjusz
hmmmm ale jezli kamien wyjalowi sie to raczej nic sie nie stanie poniewaz po jakim czasie chyba na nim zaczna dalej zyc jakies zyjatka
ale nie wiem musze poczytac albo kumien w zoologicznym ten kamien ;)

- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
znajdź kamienie bez żanych minerałów (przezroczystych punktow) wygotuj go i wsadź do akwarium i bedzie OK
- Beryll
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Marcin
Ja do swojego akwarium w ramach zmian"slytistycznych"wlozylem kostke brudowa i ulozylem ciekawie wygladajce groty:)Przed swadzeniem do akwarium gotowalem ta koste prawie godzine,i juz troche czasu ta kostke w tym zbiorniku mam i ryby,rosliny czuja sie swietnie:)Wiec gotowanie jest ok:)Zawsze profilaktycznie lepiej wygotowac,niz potem miec w akwarium jakis"syf":P
-
- Nowicjusz
Bardzo dobrze mówi ''Beryll wygotowywanie kamieni jest co prawda czasochłonne ale skuteczne nie ważne jaki to będzie kamień czy z rzeki czy z pola po wygotowaniu bedzie jak ulał do twojego akwa!!!! ;-)
- WOJTEK
- Akwarysta
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Klaudiusz nie każdy kamień będzie dobry, bo tak jak napisałem minerały nie odrazy się rozpuszczą, a jak wsadzisz go do akwarium i będzie tam leżał długo to minerały moga zacząć się rozpuszczać co będzie prowadziło do zmiany składu chemicznego wody i może przynieść śmierć rybkom i roślinkom przez nie pożądane przez ryby pierwiastki.
- alex321
- Forumowicz
- Kontakt:
a ja tam mam duz bardzo duzo kamieni z zeki i wygotowane i lux:)))
-
- Stały bywalec
dobrze że nie przyszło Ci do głowy ułozyc polbruk na dnie akwarium :lol:Beryll pisze:Ja do swojego akwarium w ramach zmian"slytistycznych"wlozylem kostke brudowa i ulozylem ciekawie wygladajce groty:)
-
- Stały bywalec
- Imię: Aldona
- Kontakt:
a czy mozna wkładac do akwariumu kamienie wapienne :?:
AKWARIUM 240l malawi pseudotropheus saulosi
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba