glonojad i otoczenie
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dorota
glonojad i otoczenie
mam malutkiego glonojadka...prawdopodobnie samiczka(ma 2 malutkie wypustki na pyszczku)...chciałabym dokupić do akwarium inny rodzaj glonojada-weloniasty...jednak nie wiem czy jeśli nie utrafię na przeciwległą płeć nie będzie dochodziło do małych pojedynków....czytałam na forum www.zbrojniki że zdarza się iż często walczą o swoje terytorium....czy przy łączeniu wsółmieszkańców z innych gatunków zbrojnika nie ma to znaczenia....chciałbym jako początkująca uniknąć starć między moimi pupilami..z góry dziękuję za odpowiedź i poradę
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: glonojad i otoczenie
Z wypustami jest to samiec ;) zeby glonojady nie walczyly o terytorium trzeba zapewnic duze akwariumz kryjowkami
-
- Zainteresowany
ma tylko 2 wypusteczki przy oczach..powiedziałabym że rogi:)))))) a z tego co wiem to samce mają ich więcej ??????? hm...koleżanka ma 2 samice z jednego gatunku w akwarium 250l i też się biją:(((( ale dzięki za radę
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Drobne potyczki zdazaja sie ale jest to nic powaznego.Ogolna zasada jest taka ze dla jednego samca trzeba zapewnic dwie samice wtedy problemow nie powinno byc
-
- Zainteresowany
no tak...ale jak mam już samiczkę z jednego gatunku i np. kupując glonojadka weloniastego bezpieczniej kupić samca? czy to dla tej mojej małej damy bez znaczenia...???:(((
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Po pierwsze jakie masz akwarium?
Po drugie jaki to zbrojnik i ile cm ma? Jeżeli mniejszy jak 6-7 cm to nie wiesz czy to samiec, czy samica. Dymorfizm płciowy u Niebieskiego widać dopiero jak dorośnie do w/w wymiaru.
Samice również walcza o terytorium.
[ Dodano: 2008-07-18, 23:55 ]
Po drugie jaki to zbrojnik i ile cm ma? Jeżeli mniejszy jak 6-7 cm to nie wiesz czy to samiec, czy samica. Dymorfizm płciowy u Niebieskiego widać dopiero jak dorośnie do w/w wymiaru.
Ciekawe skad ta zasada.Raperzu pisze:Ogolna zasada jest taka ze dla jednego samca trzeba zapewnic dwie samice wtedy problemow nie powinno byc
Samice również walcza o terytorium.
[ Dodano: 2008-07-18, 23:55 ]
Te wypustki ma samiec i samiczka. ;)ivana pisze:ma tylko 2 wypusteczki przy oczach
-
- Zainteresowany
narazie mam 25 litrów...glonojadek jest rzeczywiście malutki...ok.3 cm....jak tylko podrośnie zamierzam kupić 100litrów...czytałam że to na 2 glonojady wystarczy???ale naprawdę jestem zielona....a co do tych wypusteczek to czytałam i patrzyłam trochę na forach i samczyk ma ich dużo więcej...ale rzeczywiście może macie rację że żeby mieć pewność moja pociecha musi podrosnąc...i może lepiej kupować z jednego gatunku...
[ Dodano: 2008-07-19, 00:23 ]
a najgorzej że niektórzy sprzedawcy doradzą tak aby kupić...a nie żeby było najlepiej..no cóz...poczekam aż mały/a podrośnie...i mam nadzieję że jak kupię w przyszłości glonojadka weloniastego tak aby z tym co mam było 2 samice + samczyk to uniknę pojedynków
dziękuję wam za pomoc i dobrej nocki
[ Dodano: 2008-07-19, 00:23 ]
a najgorzej że niektórzy sprzedawcy doradzą tak aby kupić...a nie żeby było najlepiej..no cóz...poczekam aż mały/a podrośnie...i mam nadzieję że jak kupię w przyszłości glonojadka weloniastego tak aby z tym co mam było 2 samice + samczyk to uniknę pojedynków

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
W takim akwa jest duże prawdopodobieństwo, że nie urośnie. Skarłowacieje.ivana pisze:narazie mam 25 litrów...glonojadek jest rzeczywiście malutki...ok.3 cm....jak tylko podrośnie zamierzam kupić 100litrów
Jeszcze raz pytam jak nazywają sie te glonojady. Zbrojników jest około 400 gatunków. Dla niektórych 100L wystarczy, a są takie, dla których 200L to mało.ivana pisze:zamierzam kupić 100litrów...czytałam że to na 2 glonojady wystarczy???
Jeżeli to Zbrojnik niebieski to 100 troszke mało na dwie sztuki.
Bo to sa sprzedawcy. Ich pierwszą dewizą jest zarobek.ivana pisze:najgorzej że niektórzy sprzedawcy doradzą tak aby kupić...a nie żeby było najlepiej.
Nie, nie będzie dobrze, chyba, że chcesz poogladać sobie wrestling w wykonaniu Zbrojników.ivana pisze:mam nadzieję że jak kupię w przyszłości glonojadka weloniastego tak aby z tym co mam było 2 samice + samczyk to uniknę pojedynków
Jeszcze raz napisze: Zbrojników NIE TRZYMAMY W HAREMACH zwłaszcza w 100 litrach.
-
- Zainteresowany
tak...to zbrojnik niebieski...hm..dzięki Marcinie..to żeby nie oglądać tego ,,wrestlingu" i żeby mojemu zbrojnikowi było super to co radzisz??dokupować mu kogoś choćby do pary?(oczywiście z tego samego gatunku i z weloniastym dać sobie spokój?)czy lepiej mu będzie być singlem? a jeśli para to jaki pojemność akwarium?sorki że marudzę...i zawracam Ci głowę....masz cierpliwość:))))a tak przy okazji Twój wizerunek zrobił na mojej małej córci OGROMNW wrażenie...normalnie cały czas chce żeby pokazywać jej ,,Fionę"która rusza oczkami:)))pozdrawiam serdecznie Dorota
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Więc tak.tak...to zbrojnik niebieski...hm..dzięki Marcinie..to żeby nie oglądać tego ,,wrestlingu" i żeby mojemu zbrojnikowi było super to co radzisz??dokupować mu kogoś choćby do pary?(oczywiście z tego samego gatunku i z weloniastym dać sobie spokój?)czy lepiej mu będzie być singlem?
Masz malutkiego Zbrojnika Niebieskiego. Jeżeli w akwarium będzie dużo kryjówek w postaci np. korzeni, łupin kokosa itp. możesz dokupić mu towarzysza, ale trzeba zaznaczyć, ze jest to ostateczność. Jak podrosną i zauważysz walki między nimi, musiała będziesz sie jednego niestety pozbyć.
Nie wiesz czy to będzie para, czy nie, bo twój jest jeszcze malutki. Ten drugi może być odmiany weloniastej (one swobodnie się krzyżują). Najlepiej jakbyś kupiła go o podobnym rozmiarze jak ten, którego już masz.
Dla parki absolutne minimum to 120-140 litrów. One naprawdę rosną wielkie.ivana pisze:jeśli para to jaki pojemność akwarium?
Poniekąd po to tu pisuję, żeby pomagać. :hyhy:ivana pisze:sorki że marudzę...i zawracam Ci głowę....masz cierpliwość
He he... to jest Oskar.ivana pisze:a tak przy okazji Twój wizerunek zrobił na mojej małej córci OGROMNW wrażenie...normalnie cały czas chce żeby pokazywać jej ,,Fionę"która rusza oczkami:)

Ja również. ;)ivana pisze:pozdrawiam serdecznie
-
- Zainteresowany
ok....a więc 120 litrów:)))))) w/g Twojej rady poczekam i zobaczę...moja pociecha okaże się samczykiem czy dziewczynką?a potem dokupię jej do pary weloniastego:)))))moja przyjaciólka ma akwarium 250l i miała już 1 szt zbrojnika niebieskiego(dość duża samiczkę) dokupiła 2go małego który okazał się też samiczką..ta większa atakowała tą małą dopóki tamta nie podrosła....teraz jakby się nie zauważają......ale może co rybka to inny charakter:))) jeszcze raz dziękuję Ci Marcinie....widzę że nie preferujesz e-maila więc jakbym miała jakiś problem a znając życie napewno tak będzie to mam nadzieję ze znowu na Ciebie wpadnę:)))))jeśli oczywiście starczy Ci cierpliwości:))))kurcze..mam akwarium 3 tygodnie i jak narazie co i rusz to jakiś problemik:)))))))))miłego weckendu Tobie i Oskarowi:)))
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
a moze to po prostu nozdrza ?ivana pisze:ma tylko 2 wypusteczki przy oczach.
Pozdrawiam Wszystkich 

-
- Zainteresowany
nie no oprócz noska ma dwie wypusteczki:)))))) a szybki jak błyskawica i nie dość tego to wstydliwy:)))nawet nie można mu sie przyjrzeć bo się barykaduje...pozdrówki dla ciebie 

- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
ja tymczasowo przechowuje w akwarium 2 osobniki podajże Pterygoplichthys płeć niestety nie da się odróżnić. jeden z nich troszkę większy jest bardzo przyjacielski dużo pływa za dnia i nie boi sie mnie, natomiast ten drugi jest na tyle strachliwy, że gdy tylko zobaczy kogoś w pobliżu akwarium panicznie ucieka do kryjówki i jest dużo mniej aktywny za dnia
Pozdrawiam Wszystkich