filtr fluval 304
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Grzesiek
filtr fluval 304
Chciałem was zapytać co mogę do tego filtra włożyć. Mam już w nim watę SERY, od dołu 2 razy kamionka grubsza średnica ok 1 cm i raz na samej górze kamionka mała średnicy ok 0,5 cm. Wszystkie pojemniki są wypełnione do ok 1/2 wysokości.
Nie wiem też co z węglem bo czytałem tu u was różne opinie. Mam węgiel SERY i nie wiem czy go włożyć. Ryby są zdrowe i nigdy jeszcze nie stosowałem żadnej chemii ani lekarstw w akwa (odpukać).
Nie wiem też co z węglem bo czytałem tu u was różne opinie. Mam węgiel SERY i nie wiem czy go włożyć. Ryby są zdrowe i nigdy jeszcze nie stosowałem żadnej chemii ani lekarstw w akwa (odpukać).
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: filtr fluval 304
Wegiel uzywa sie tylko przy starcie akwarium,lub przy kuracji leczniczej ma za zadanie oczyscic wode ze szkodliwych substancji/pierwiastko, podobno po okresie 7 dni mozna go zostawic w kubelku jest dosknalym siedliskiem porzytecznych bakterii.Mozasz do filtra dac biobale lub ceramike
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ja cały filtr zasypał bym ceramiką, a na rurę ssącą zastosował prefiltr.
Węgiel czyści wodę ze szkodliwych substancji, ale jest także wspaniałym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych, dlatego pozostawienie go na dłuższy okres jest dozwolone a wręcz wskazane, jak ktoś szuka dobrego podłoża dla bakterii.
Węgiel czyści wodę ze szkodliwych substancji, ale jest także wspaniałym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych, dlatego pozostawienie go na dłuższy okres jest dozwolone a wręcz wskazane, jak ktoś szuka dobrego podłoża dla bakterii.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Osobiscie polecil bym dac rozne podloza,biobale,ceramika zeolit,wata,gabka,wegiele
-
- Zainteresowany
Tyle to mój filtr nie pomieści ale dzięki za podpowiedzi.Raperzu pisze:Osobiscie polecil bym dac rozne podloza,biobale,ceramika zeolit,wata,gabka,wegiele
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
codred, a nie masz oryginalnych wkładów?
Jeżeli nie, to wybierz coś z mechaniki (np. wata, drobna gąbka) i biologii (ceramika, zeolit, węgiel) i włóż do filtra pół tego i tego. ;)
Jeżeli nie, to wybierz coś z mechaniki (np. wata, drobna gąbka) i biologii (ceramika, zeolit, węgiel) i włóż do filtra pół tego i tego. ;)
-
- Zainteresowany
Kupiłem używkę i tam było trochę mało tego. Ceramika i jakaś gąbka. Gąbkę wywaliłem a resztę przełożyłem z fluvala 204 którego używałem wcześniej.
Co to jest ten zeolit i w jakiej kolejności od dołu te wkłady dać? Mam 3 koszyki podzielone na połowę każdy.
Co to jest ten zeolit i w jakiej kolejności od dołu te wkłady dać? Mam 3 koszyki podzielone na połowę każdy.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Ehh... :zdegustowany: http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/pr ... cts_id=208codred pisze:Co to jest ten zeolit
W tym nie pomogę. Nie miałem nigdy styczności z Fluvalemcodred pisze:w jakiej kolejności od do

-
- Zainteresowany
Myślałem że jest jakaś ogólna zasada układania wkładów filtrujących niezależna od marki filtra.marthinez pisze:W tym nie pomogę. Nie miałem nigdy styczności z Fluvalem
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: karol
- Nazwisko: golec
- Kontakt:
-
- Zainteresowany
Wate to mam z boku. 2 kawałki formatu A5 (nawet ciut wyższe) na całej wysokości filtra.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Wkłady układa się w zależności od tego jak przelewa się przez filtr woda ;]
Dlatego to nie jest takie proste.
Dlatego to nie jest takie proste.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zainteresowany
Suja, masz rację. Więc u mnie jest tak:
Woda wpływa i natrafia na watę SERY potem przepływa od dołu przez grubszą ceramikę w dwóch koszykach i na końcu przez drobniejszą ceramikę w jednym koszyku. Z tego ostatniego jest wypompowywana do akwarium.
Woda wpływa i natrafia na watę SERY potem przepływa od dołu przez grubszą ceramikę w dwóch koszykach i na końcu przez drobniejszą ceramikę w jednym koszyku. Z tego ostatniego jest wypompowywana do akwarium.