Prośba o fachową pomoc. CO TO JEST ?!
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Prośba o fachową pomoc. CO TO JEST ?!
Też można... co nie zmienia właśnie faktu, że glony w tych biotopach to norma i ich swoiste piekna. Dywan z krasnorostów, delikatnie falujacy, może być naprawdę ładny.
...a czyściutka biała skała jest praktycznie, na dłuższą metę, nie do utrzymania.
...a czyściutka biała skała jest praktycznie, na dłuższą metę, nie do utrzymania.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
- Imię: adrian
drodzy... ale to porasta również tło strukturalne i piach. to normalne? mam to tak zostawic? spokojnie moge wywalic wszystkie rosliny pod warunkiem, ze ten brunatny nalot pokryje zielony glon. co robic?
pozdrawiam,
wilk
wilk
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Okrzemki nic Ci nie zrobią ;]
Zostaw je proces zarastania akwarium trwa nawet pół roku, więc się nie przejmuj.
Każdy glon w takim akwarium nadaje uroku mu ;]
Zostaw je proces zarastania akwarium trwa nawet pół roku, więc się nie przejmuj.
Każdy glon w takim akwarium nadaje uroku mu ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Suja, od kiedy okrzemki nadają uroku akwarium dla mnie to jest informacja że mam za słabe oświetlenie wystarczy dać mocniejsze oświetlenie lub niekiedy tylko wydłużyć jego czas a okrzemki znikają
-
- Nowicjusz
Dzisiaj już na pewno musze wyciągnąć wszystkie rośliny. Okrzemki porosły piach i tło strukturalne. Wygląda to okropnie. Gdyby to były tylko kamienie zostawiłbym sprawę. Co do większego swiatła - musiałbym przebudować pokrywę. nie mam na to w tej chwili czasu. jeśli o mnie chodzi - to szpeci akwarium. wszystko jejst brązowe. najgorzej wygląda piach, który jeszcze kiedyś by biały. nie chce mi się wierzyć, że to jeszcze czymś porośnie.
pozdrawiam,
wilk
wilk
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
okrzemki okrzemkami ale te brązowe plamki w głębi piasku nie wróżą nic dobrego
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A może sie kolega podzielić co wróżą ;>
Bo osobiście w dnie zobaczyłem tylko trochę stref beztlenowych.
A u siebie mam całą szybę przy dnie porośniętą na zielono i brązowo i boję się trochę to ruszać.
Bo osobiście w dnie zobaczyłem tylko trochę stref beztlenowych.
A u siebie mam całą szybę przy dnie porośniętą na zielono i brązowo i boję się trochę to ruszać.
63L z roślinami
63L z roślinami
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
to wróży bombę ekologiczną czyli piach ci gnije parę lat temu miałem taką przygodę w małym akwarium po spuszczeniu wody i ruszeniu piasku był taki smród że szambo to przy tym nic.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
To ja Ci powiem, co to jest 
Są to strefy beztlenowe, które w akwarium z piachem lub grubą warstwą żwiru powstają zawsze, ogólnie akwaryści z tym walczą, a to błąd ;]
Nie będę pisał czemu bo mi sie nie chce.
Może to i jest "bomba ekologiczna" ale powiem Ci szczerze, że z ciekawości podniosłem dziś z dna skorupy kokosów i zobaczyłem dwa milimetry mułu na czarnym piasku [czarny bo gnije w nim wszystko], co zrobiły moje RC ;> Tak poszły jeść ;)
A te brązowe plamy, to nie jest gnijący piach tylko glony rosnące na szybie, też mam taką plamę

Są to strefy beztlenowe, które w akwarium z piachem lub grubą warstwą żwiru powstają zawsze, ogólnie akwaryści z tym walczą, a to błąd ;]
Nie będę pisał czemu bo mi sie nie chce.
Może to i jest "bomba ekologiczna" ale powiem Ci szczerze, że z ciekawości podniosłem dziś z dna skorupy kokosów i zobaczyłem dwa milimetry mułu na czarnym piasku [czarny bo gnije w nim wszystko], co zrobiły moje RC ;> Tak poszły jeść ;)
A te brązowe plamy, to nie jest gnijący piach tylko glony rosnące na szybie, też mam taką plamę

63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Nowicjusz
wlasnie wrocilem z wczasow i... to co zobaczylem nie bylo zachecajace. akwarium stalo sie brazowe. wszystko wyszorowalem i zrobilem polowiczny restart. w zyciu nie widzialem tylu okrzemek. wiem, ze i tak wroca, choc licze na kontrofensywe glonow zielonych.
pozdrawiam,
wilk
wilk