Witam. [center][/center] Wprowadzę do tematu trochę "retro" . Za namową forumowiczów chcę przedstawić filtr zewnętrzny napędzany powietrzem jaki robiłem sam wiele lat temu . Zapewniam wszystkich że filtry te sprawdzały się w 100% pod względem filtracji i eksploatacji . Były w 100% bezpieczne przed zalaniem / nie ma takich możliwości / [center][/center] Zbiorniczek filtra kleiłem na silikon ze szkła ok. 3-4mm . Były dwie możliwości albo filtr stał na stoliku przy akwarium / ta sama wysokośc / lub mógł być mniejszy i wisieć na bocznej szybie na zewnątrz zbiornika na uchwytach z blaszki nierdzewnej przyklejonych silikonem do filtra i wygiętych tak żeby wisiał na szybie akwa . Jeden podstawowy i nieodzowny warunek
filtr musiał być zawsze na tym samym poziomie co akwarium - równe poziomy wody / z fizyki - zasada naczyń połączonych / ile wody wypłynie tyle samo wpłynie .Rurki szklane / ok. 10-15 mm średnicy / wyginałem nad gazem . [center][/center] Rysunek 1 przedstawia schematyczną całość [center][/center]

[center][/center] Rurka wylotowa miała doprowadzony od spodu wężyk z powietrzem z pompki też wlasnej roboty / brzęczyki wtedy były słabej jakości - mocno się grzały / Powietrze wciągało za sobą wodę z filtra a w to miejsce napływała woda z akwa . / dlatego jak pisałem nie ma możliwości przelania bo poziom wody w filtrze i akwa jest zawsze taki sam / Rys. 2 i 3 przedstawiają sam filtr i rurkę wylotową z napędzanym powietrzem . Przepływ wody można było regulować zaciskiem na węzyku doprowadzającym powietrze .Wydajnośc w zależności od ilości powietrza .Jako wkład filtracyjny stosowałem żwir i gąbkę / na gąbkę wpadała woda z akwa , dalej przez żwir / Szczerze powiem że były to filtry bardzo dobre i tanie / trochę własnego wkładu w robociznę i zdolności manualnych / Szkło u szklarza z kawałków odpadowych , rurki jak nie było szklanych to wężyki lub rurki plastikowe , żwir bez kłopotu .[center][/center]

[center][/center]Dla mnie taki filtr spełniał znakomicie rolę filtra biologicznego , a woda była kryształowa . Myślałem nad tym czy by nie dostawić do mojego zbiornika 126 l / 80x35x45 / ładnie sklejonego ze szkła filtra np. o wymiarach 30x10 i wys. takiej jak akwa 45 cm z dobrym medium filtracyjnym tylko inaczej napędzany . Rewelacja .