Witam.
Od kilku dni obserwuję w akwarium dziwne objawy. Zaczęło się od welona ryukina, który to jakiś tydzień temu miał wysadzone jedno oko. Obserwowałam, a że po niedługim czasie wszystko wróciło do normy bez mojej ingerencji, uspokoiłam się. Nie na długo jednak.
Kilka dni temu u orandy zauważyłam jakby narastający w jednym miejscu kapturek. Nie niepokoiłam się, bo z tego, co widzę, to gatunek ten okresowo, co jakiś czas w ten właśnie sposób pomnaża swoją ozdobę noszoną na głowie. Nie zaniepokoiło mnie też to, że trzeci, najmłodszy i najmniejszy welonek dostał "białawej wysypki" na pokrywach skrzelowych i przy oczkach. Nie zaniepokoiło, bo u poprzednio wymienionej orandy taka "wysypka" od kilku m-cy jest w zasadzie cały czas - pewnie wysypka tarliskowa. Jednak gdy wspomniany na początku ryukin zaczął mi się pokładać na boki (albo jeszcze dodatkowo pyskiem ku górze), gorzej oddychać i chować w roślinach, a wysypka u orandy stała się jakby wyraźniejsza, zaczęłam się zastanawiać.
Przeanalizowałam wszystkie opisy chorób z serwisów akwarystycznych, ale taka ich różnorodność do niczego mi nie pasuje. Może to kilka jakiś chorób?
Zbierając do kupy objawy mamy:
- narastający kapturek u orandy (narośl?)
- wysypkę na pokrywach skrzelowych i pod oczkami u drugiej orandy (wysypka jest tylko i wyłącznie we wspomnianych miejscach) - ospa, czy zwykła tarliskowa?
- pokładanie się na boku wśród gęstwiny roślin ryukina
- spowolniony oddech wszystkich trzech rybek
- lekko śluzowate, bardziej ubogie i jakby ciut ciemniejsze odchody u wszystkich.
Dodam, że kiedyś (kilka m-cy temu) ryby mi się podtruły żywym wodzieniem i od tamtej pory unikałam żywego pokarmu, ale w środę dla urozmaicenia diety, skusiłam się i zakupiłam go. Tym razem w miejscu chyba bardziej pewnym. Dostały go jeszcze tego samego dnia.
Nie wiem już co robić. Wczoraj, jak rybki nie były jeszcze takie osowiałe, ryukin zaczynał się pokładać, ale reszta żwawo pływała, pomyślałam, że to może ospa jest i podałam Costapur. Dziś jednak, gdy pozostałe dwie welonki stały się apatyczne i głównie siedzą na dnie, nie jestem już tego pewna. Nie wiem, może po prostu lek jeszcze nie zaczął dobrze działać (albo jest nietrafiony).
Może komuś z Was przychodzi na myśl, co może im dolegać. Ja nie mam żadnych pomysłów. Nie wiem, czy mam teraz przed podaniem ewentualnie drugiej dawki Costapuru zrobić podmianę, czy nie, czy też może błędnie określiłam sprawcę i potrzebny jest inny lek.
A teraz info o zbiorniku:
- 54 litry (wiem, że za mały - ryby zostały na szybko uratowane z kuli i w połowie września mają/miały iść do sklepu oczekiwać na większy domek)
- podmiany robione co 4 dni wodą zawsze odstaną od 24-48 godzin; zawsze dodawany po podmianie Nitrivec, a dno odmulane
- sporo (jak na otoczenie welonów) roślin
- temp. 24 stopnie
- od dłuższego czasu nic w akwa nie zmienione, nie dodane
- obsada: ryukin, i dwie orandy (jedna większa, druga młoda, mniejsza)
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zestawem objawów, albo ma pomysły odnośnie tego, co to może być? Byłabym wdzięczna za pomoc. Rybcie do tej pory miały się bardzo dobrze i chciałabym, aby w takim stanie dotrwały do momentu przekazania do sklepu, co wiązać się będzie, mam nadzieję, z polepszeniem ich sytuacji.
Dziwne objawy u welonów - potrzebna szybka pomoc.
Moderator: ModTeam
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
Re: Dziwne objawy u welonów - potrzebna szybka pomoc.
Mata_Hari pisze:Nitrivec
po co to dodajesz
daj zdjęcia bo bez tego to nikt ci nie pomoże
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Nitrivec dodaję (jak i wielu innych akwarystów trzymających welony) aby wspomóc cykl azotowy. Przy innych rybach nie dodawałabym, ale przy welonach uważam, że to nie jest zły pomysł. W każdym bądź razie znam ludzi, którzy poza tym, że dodają go przy podmianach, to jeszcze dodają go pomiędzy nimi.
Ryukin chyba nie przetrzyma nocy. Schował się w roślinach i ledwie zipie leżąc na boku
Skrzelami ledwie rusza. Przy karmieniu 3 godz temu bardzo się ożywił, ale teraz to aż żal patrzeć 
Ryukin chyba nie przetrzyma nocy. Schował się w roślinach i ledwie zipie leżąc na boku

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Bakterioza - masz typowe objawy dla welonek. Bactopur direct, i długotrwała kąpiel w kwarantannie. Jeżeli szybko zadziałasz, szanse są, ale w takim stanie już nieduże.
P.S. Przyczyna są, niestety, fatalne warunki w takim małym zbiorniku.
P.S. Przyczyna są, niestety, fatalne warunki w takim małym zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Czyli Costapuru już nie dawać tylko Baktopur Direct tak?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Costapur nie ma sensu. To lek na ospę. Zdecydowanie Bactopur, a ponieważ masz, jak widzę, zaatakowaną całą obsadę i malutki zbiornik - w tym wypadku złamię żelazną zasadę i napiszę - lej do ogólnego. W tej chwili ratujesz ryby, florą bakteryjną zajmiemy się później.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
No wiem, nie mam wyjścia. W takim razie zrobię dziś podmianę wody, by oczyścić trochę z Costapuru i dam Baktopur Direct. Przyznam, że sama o nim już wcześniej myslałam, a nie o Costapurze, ale inni radzili mi właśnie tamten środek. Mnie się wydaje, że nie ma żadnej ospy.
Dam Baktopur i będę informować co dalej. Zobaczymy, ile tego leku będzie trzeba.
A co do flory, to trudno. W tej chwili ratuję ryby. Restart i tak w jakimś tam stopniu by był robiony po wydaniu welonów, bo muszę całkowicie zmienić wystrój dla innej obsady. Będzie nawet zmieniane podłoże. Tak więc, najwyżej po prostu dojdzie do niego kilka dni wcześniej.
Dam Baktopur i będę informować co dalej. Zobaczymy, ile tego leku będzie trzeba.
A co do flory, to trudno. W tej chwili ratuję ryby. Restart i tak w jakimś tam stopniu by był robiony po wydaniu welonów, bo muszę całkowicie zmienić wystrój dla innej obsady. Będzie nawet zmieniane podłoże. Tak więc, najwyżej po prostu dojdzie do niego kilka dni wcześniej.