Ro

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin
Kontakt:

Ro

Post autor: marcin88 » 2008-09-04, 16:25

Na czym polega filtr ro co trzeba wymieniać i co ile co dolewać jakie ma parametry ogólnie wszytko o ro :) wikipedia ma mało o tym napisane i jakimś językiem naukowym
"Attero Dominatus Denique Interimo"

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Ro

Post autor: croc » 2008-09-04, 16:47

odwrócona osmoza.
Zjawisko osmozy to migracja kationów i anionów ze środowiska o wyższym stężeniu do środowiska o niższym stężeniu poprzez błonę półprzepuszczalną.
Filtr posiada za zwyczaj dwa lub trzy prefiltry mechaniczne, które usuwają zanieczyszczenia mechaniczne (1-5 mikronów), a następnie membranę - serce filtra osmotycznego - która to membrana zatrzymuje rozpuszczone w wodzie sole.

Woda przepływa w sposób ciągły przez prefiltry i membranę. Część odfiltrowana wylatuje jadną rurką, cześć ściekowa z odfiltrowanymi solami spada drugą rurką.

Woda która wychodzi z filtra to woda demineralizowana (zawierająca praktycznie zero rozpuszczonych soli, czy też zanieczyszczeń). pH (teoretyczne)=7, GH i kH =0.

W filtrze wymienia się wkłady z prefiltrów (3-12m-cy w zależności od jakości wody w rurach, oraz wymienia się membranę 12-24m-cy.

Wydajności filtrów od 100-300l/dobę w zależności od konstrukcji filtra i wydajności membrany.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-04, 17:00

croc pisze:100-300l/dobę
widziałem na allegro 700l/h
croc pisze:Woda która wychodzi z filtra to woda demineralizowana (zawierająca praktycznie zero rozpuszczonych soli, czy też zanieczyszczeń). pH (teoretyczne)=7, GH i kH =0.
czyli no3 itp zero kh gh zero ph 7 hmm krewecie by się tym zadowoliły :)
nie zrozumiałem co i co ile się wymienia
pozostaje pytanie co dolewać żeby ro nie było zabójcze dla akwarium no i czy taką wodę bez niczego dolewanie można pić??? taki koleś przyszedł do nas daliśmy mu 4 szklanki (żywiec i bonart taka woda 24L) kranówkę i szklankę on przyniósł wodę swoją i urządzenie żółte żywiec nieco mniej żółte bonart (bodobno od temperatury plastik topnieje do wody) zielone kranówka a jego czyste czy możliwe że to było RO jeżeli tak to filtr ro nie będzie używany przeze mnie tylko do akwarystyki :))
och sorki nie zobaczyłem słówka od :)) w wydajności

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-09-04, 17:52

marcin88 pisze:czyli no3 itp zero kh gh zero ph 7 hmm krewecie by się tym zadowoliły
W takiej wodzie krewetki padną. Musisz ją czyms zatwardzić. Są specjalne produkty do tych celów np. Aqua-art Hydro mineral.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-04, 17:56

będę mieszał z kranówką może choć to będzie się mijało z celem zobacze ile będę miał kasiorki ale cóż wchodze po odrobieniu matmy i polaka patrze w ostatnie posty marthinez się pojawił i czekam jak przyczajona puma jak odpowie a w ogóle można podać mi aukcje allegro tych "zatwardzaczy" i czy mogę przez ro podać wodę bez odstania?

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-09-04, 20:39

marcin88 pisze:a w ogóle można podać mi aukcje allegro tych "zatwardzaczy" i czy mogę przez ro podać wodę bez odstania?
Oto linki:
http://allegro.pl/item426229116_nawoz_p ... sklep.html
http://allegro.pl/item423472024_planta_ ... dy_ro.html

Ja RO zatwardzam siarczanem wapnia i magnezu w odpowiednich dawkach.

Oczywiście że możesz podać RO bez odstania....nie ma sensu zostawiać do odstania wodę z RO...przecież chlor i metale ciężkie zostały usunięte.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-09-05, 09:14

oczywiście, że woda RO w założeniu ma być jałowa. Pić i hodować ryby lub rośliny "na dłuższą metę" nie da rady.

Można wodę RO mieszać z kranówą, lub dodawać specjalistycznych mieszanek soli mineralnych. Osobiście używam JBL AquaDur (czy coś takiego). Utrzymuję kH=3.

Wydajności filtrów, podobnie jak tych do filtracji wody dla celów akwarystycznych, mogą być znacznie przesadzone. Ale oczywiście RO istnieje również w wymiarze przemysłowym. Praktycznie każda woda sprzedawana w butelkach i butlach (Dan Narury, Eden, itp) to woda zdemineralizowana w procesie RO i powtórnie nasycona solami. Tam oczywiście mówimy o membranach filtrujących w hektolitrach na dobę.

Wymienia się wkłady mechaniczne co 3-6 m-cy
Membranę co 12-24 m-cy

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-05, 14:01

PLANTA ACTIV _ AQUAMINERAL ile tego musiałbym wlewać żeby 1L wody miał 8gh?? bo chyba ph zostanie 7 :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-09-05, 14:13

Picie czystej wody z RO jest bardzo niezdrowe, ponieważ jest ona pozbawiona wszelkich minerałów - a to powoduje ich wypłukiwanie z organizmu, co jest wyjatkowo niezdrowe. Dlatego rybom albo się wodę sztucznie mineralizuje, albo stosuje mieszankę z kranówką.

Co do wydajności przemysłowych - największa osmoza jaką znam ma wydajność ok. 2 tys. litrów na... godzinę. A, o ile wiem, największe stosuje się w stacjach odsalania np. w Arabii Saudyjskiej, gdzie jest mowa o setkach hektolitrów na godzinę :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-05, 14:25

no dobra doleje tego preparatu z witaminami i podwiększającym twardość i wtedy na pewno powiem jak smakuje :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-09-05, 14:31

A tak trochę z boku zapytam - a po co Ci woda z RO, jakie wymagające ryby bądź inne organizmy zamierzasz trzymać, żeby RO było Ci potrzebne? Bądź jakie masz aż tak fatalne parametry, żeby trzeba je było RO regulować?

No i jakie masz duże akwarium? Bo obawiam się, że w akwariach poniżej 100l bardzo, bardzo ciężko będzie opanować stabilne parametry wody. I będzie to mocno nieekonomiczne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-05, 14:32

Pojemność:: brak już wiele razy podkreślałem ale powiem jeszcze raz zbieram informacje żeby nie skończyć w lecznicy przez parametry albo złą obsade

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-09-05, 14:36

No to moim zdaniem podążasz złą drogą. Nie zaczynaj od hightechowego osprzętu. Zacznij od tego, co chciałbyś mieć - czyli wybierz biotop, ryby, dobierz rośliny. Potem uderz w pojemność akwarium, parametry wody i oświetlenia, a na końcu sam sprzęt.

...bo na razie, bijesz pianę, bez potrzeby i bez sensu.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-09-12, 19:39

co się stanie jak nie wymienie "Wymienia się wkłady mechaniczne co 3-6 m-cy
Membranę co 12-24 m-cy"
membrane nawet widziałem że wymienia się od 1 do 5 lat ale co rok chyba da się wymienić ale co jak nie wymienie wkładów na czas?

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-12, 22:13

Membrana się zapcha a to jak bardzo potrafi przytkać się membrana zależy od tego ile jest używana ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

ODPOWIEDZ