https://primitivo-manduria.pl

Glony a nawożenie mikro/makro

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Glony a nawożenie mikro/makro

Post autor: daroo » 2008-09-30, 22:07

Witam. Może ten temat założony przezemnie rozjasni sprawę mi i osobom które nie do końca orientują się w temacie.
Bardzo bym prosił raz na zawsze, żebyście pomogli mi określić jakie nawozy stosować w czasei walki z glonami. Na forum dominuje opinia żeby nawozić makro, a zaprzestać mikro. Natomiast mi w sklepie zoo (dosyć fachowym i profesjonalnym) powiedziano, że wręcz przeciwnie - skoro mam rośliny i atak zielenic, to mam nadmiar fosforu i azotu (testy to potwierdzają) a nawozy makro (ja mam PG Makro) zawierają właśnie związki fosforu i azotu! czyli dokładam jeszcze więcej... a dając tylko mikro, daję roślinom odżywnienie do skonsumowania makro...

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Re: Glony a nawożenie mikro/makro

Post autor: kiszczu » 2008-09-30, 22:30

Heh to nie jest takie proste, wystarczy, że zabraknie jednego składnika i możesz miec problem z glonami. Każde akwarium jest inne co posuwa za sobą inny jadłospis glonów i roślin. Niestety trzeba samemu określic dawkę, właśnie na zasadzie prób i błędów.
Jeśli masz odpowiedni poziom macro i masz wysyp glonów to prawdopodobnie jest za mało micro. Nie zapomnij, że macro to nie tylko azot i fosfor, jest jeszcze potas, żelazo, magnez które muszą też byc na odpowiednim poziomie.
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-09-30, 22:34

Ja właśnie odstawiam PG Macro, gdyż również mam problem z glonami. Z tego co wiem jest tam dużo PO4 a mniej NO3. Ja przechodzę na nawozy własnej roboty tylko muszę znaleźć gdzieś odpowiednie składniki do tego.

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2008-09-30, 23:13

Czytałem, że niektórzy tu używają takich - podajća wzory chemiczne. Dla mnie to troszke zagadka. Skąd takie rzeczy wziąść nie mając zestawu "Małego Chemika"?

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kiszczu » 2008-09-30, 23:40

Możesz sobie sam mieszac nawozy z soli lub używając mikrovitów.
Kalkulatory są tutaj:
http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd.html
Sole możesz dostac na allegro lub w sklepach (tu ci nie pomogę bo nie mieszkam w Polsce :P )

Ja też zaczynam i nie wiem jeszcze wszystkiego, ale myślę że najlepiej zacząc od jakiegoś gotowego mixu micro jak np. Symfonia złota (skład gdzieś po necie chodzi) i swojej mieszanki macro.
Ja np glony zacząłem traktowac nie jak wrogów, ale jako wyznaczników braku lub nadmiaru jakiegoś składnika w akwarium i od tamtej pory mam ich o wiele mniej ;)

Stronka, z której podałem kalkulator, jest tez bardzo pomocna z w zrozumieniu tej najgorszej (dla początkujących) części o nawozach, warto poczytac. ;)

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-10-01, 07:42

daroo pisze:skoro mam rośliny i atak zielenic, to mam nadmiar fosforu i azotu
to można określić najprościej robiąc test ale skoro zielenice to raczej nadmiar azotu
z tym że to nie jest tak do końca że mamy nadmiar (ja czasami miałem po4=2 a no3=30 i glonów nie było ) tutaj jest odpowiedzialna proporcja(różne źródła podają ale to jest stosunek mniej więcej no3/po4 1/10 do 1/16) jeżeli jest ok to szukamy przyczyny w mikro elementach
miłego dnia :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-01, 07:59

szalinski_2005 pisze:to jest stosunek mniej więcej no3/po4 1/10 do 1/16
Eeee, odwrotnie: po4,no3 1/10 czyli po4=1ppm, no3=10ppm :P
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

szalinski_2005
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-10-01, 13:59

marthinez pisze:Eeee, odwrotnie: po4,no3 1/10 czyli po4=1ppm, no3=10ppm
:) :) :) tak to jest jak się w pracy na szybko coś pisze sorki za błąd

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2008-10-01, 15:58

Postanowiłem w końcu uciąć moję wątpliwości dotyczące testów i poszedłem do sklepu zoo gdzie takowe wykonują. NO3 nutrafinem wyszło tak jak i u mnie zoolekiem - mniej niż 5mg/l, a PO4 JBL-a pokazało... 0,25 :szok: (tu akurat wiedziałem że mój zoolek jest do d..y) spodziewałem się nie takiego wyniku.... powoli zaczynam być totalnie skołowanym

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kiszczu » 2008-10-02, 16:25

Sorki, że się podepnę ale pasuje to do tematu.
Otóż, mam sole KNO3, K2SO4, i MgSO4, i teraz jak wg kalkulatora mają one rozpuścic się w wodzie?
Czyli mam akwarium wody netto 160l, chcę rozpuścic 55g K2SO4 i 35g KNO3 w 250ml wody,co da mi na 10ml dawki K=9,5ppm i NO3=5,5ppm. Problem w tym że 50% się nie rozpuszcza :/
Druga sprawa to magnez MgSo4. Nie wiem czy jest to nawodniony czy nie ale wg sklepowej dawki wychodzi jak w kalkulatorze. Czyli na te same parametry muszę wrzucic 200g MgSO4 do 250ml wody, żeby podnieśc MG o 5ppm a potrzeba w akwarium jest dużo większa ( z uwagi na RO). Czy to też się rozpuści bo jeszcze nie próbowałem, a mam tylko 250g w takich małych kryształkach?
Trzecie pytanko to żelazo. Mam w postaci płynu FE2+ i teraz się zastanawiam czy dawkowanie tego ponad normę producenta (bo testy wogóle nie wykrywają żelaza) nie skazi mi wody bo FESO4 nie zamówiłem?

szalinski_2005
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-10-02, 16:38

daroo, opisz bardziej swój zbiornik tzn światło ,co2, rośliny,ryby

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-02, 16:53

Otóż, mam sole KNO3, K2SO4, i MgSO4, i teraz jak wg kalkulatora mają one rozpuścic się w wodzie?
Tak,najlepiej w wodzie z filtra ro, lepiej sie rozpuszczaja sole.
Czyli mam akwarium wody netto 160l, chcę rozpuścic 55g K2SO4 i 35g KNO3 w 250ml wody,co da mi na 10ml dawki K=9,5ppm i NO3=5,5ppm. Problem w tym że 50% się nie rozpuszcza
Nic dziwnego ze ci sie nie rozpuszczaja sole,poprostu jest ich za duzo ,heh moze w wiadrze bys rozpuswcil :rotfl:.Sole maja pewna granice rozpuszczalnosci ,mozesz zagrzac wode np. do 100C i rozpuscic.Zrob sobie tak ze np,NO3 1 ml podniesie stezenie o 1 ppm, i tak z kazda sola.Najlepiej wrzystkie sole miej w oddzielnych naczyniach.Pozatym chcesz dozowac KNO3 i K2SO4 uwazaj na przedozowanie zewzgledu na potas i NO3 w miekkej wodzie utrzymuje sie inne wartosci.
Druga sprawa to magnez MgSo4. Nie wiem czy jest to nawodniony czy nie ale wg sklepowej dawki wychodzi jak w kalkulatorze. Czyli na te same parametry muszę wrzucic 200g MgSO4 do 250ml wody, żeby podnieśc MG o 5ppm a potrzeba w akwarium jest dużo większa ( z uwagi na RO). Czy to też się rozpuści bo jeszcze nie próbowałem, a mam tylko 250g w takich małych kryształkach?
Lepiej nie kombinuj tylko kup sobie PG Hydro mineral i problem z glowy.Hydro mineral zawiera dobry stosunek wapnia do magnezu,a wrzystko pisze na instrukcji dozowania,100% dawki podnosi KH2/3 GH 4.Twardosc (Gh) mozesz ustalic z soli CaSO4 i MGSO4 tylko musisz sie dowiedzec czy masz uwodniony czy nie,bo to jest duza roznica. Wtedy dozujesz tak 2gCASO4,1gMGSO4*H2O/20l podnosi GH o 1ppm
Trzecie pytanko to żelazo. Mam w postaci płynu FE2+ i teraz się zastanawiam czy dawkowanie tego ponad normę producenta (bo testy wogóle nie wykrywają żelaza) nie skazi mi wody bo FESO4 nie zamówiłem?
Plynu tzn. Mikrowit Fe czy nawoz np. Ferro??Testa nigdy nie wierz,poniewaz klamia i sa niedokladne.POzatym rosliny przyswajaja zaledwie 10% Fer reszta sie rozpada,rowzniez przez wysokie Ph.Najlepiej patrz na rosliny czy wykazuja niedobor Fe lub dozuj codziennie 25% dawki.Jesli bedziesz dozowala ponad norme, mozesz nabawic sie tylko komulacji Fe i wysypu glonow

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kiszczu » 2008-10-02, 20:15

Z potasem i azotem to wiedziałem, że jak zmieszam obydwa, to pewnie się nie rozpuści, ale chciałem zrobic jedną dawkę ;) na raz.
Fosforu narazie nie będę dozował bo mam go 1ppm także nie potrzeba chyba, że będzie potrzeba.
Magnez mam raczej nawodniony z tego jak się dawki z kalkulatora i sklepowe zgadzają co do joty, ale myślałem, że mogę pominąc stosunek Ca/Mg=3/1 ;) Także muszę dokupic jeszcze wapnia bo PG u siebie nie widziałem :/ A z soli to widzę ciężko będzie 200g rozpuścic w 250ml chyba, że sie łatwo rozpuszcza ;)
Żelazo ok, dzisiaj zapodałem większą dawkę i od razu wskoczyło na 0.2ppm ale na razie się wstrzymam, bo mam mało roślin (dzisiaj zamówiłem parę w sklepie)
Jestem facetem jakby co ;) :rotfl:
Dzięki, masz u mnie piwo ;) bo punktu ci dac niestety nie mogę bo to nie mój temat :P

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2008-10-02, 22:18

szalinski_2005 pisze:daroo, opisz bardziej swój zbiornik tzn światło ,co2, rośliny,ryby
proszę uprzejmie. Światło - 60W/112L (Aquarelle + 965TLD) 8 h/dobę, CO2 jedynie bimber :(, rośliny
- kabomba - drugei podejście, pierwsza zmarniała przez inwazję glonów, obecna też już zaczyna być pokryta "pajęczynką" nitek
- moczarka - też drugie podejście, na razie jakoś żyje,
- Limnophila heterophylia
ryby
-5 żałobniczek
-6 błyszczyków parańskich
-2 ramirezki
-4 otoski
-3 kiryski
-10 neonków
-8 amano
Woda
kh8
gh10
ph7
PO4 0,25
NO3 <5
NO2 0
mimo upartej walki cały czas przegrywam :(((
podmiany, obecnie brak nawozów, wybieranie ręczne, i du..a
jeszcze jak by ktoś chciał - mój długi wątek o zielonych wrogach : http://e-akwarystyka.pl/topics36/9278,30.htm

szalinski_2005
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-10-03, 08:48

Raperzu pisze:Tak,najlepiej w wodzie z filtra ro, lepiej sie rozpuszczaja sole.
nie dla tego tylko po to aby się szybko nie psuł ;)
daroo pisze:kabomba - drugei podejście, pierwsza zmarniała przez inwazję glonów, obecna też już zaczyna być pokryta "pajęczynką" nitek
- moczarka - też drugie podejście, na razie jakoś żyje,
- Limnophila heterophylia
a ile tych roślin masz bo jak po np. 2szt to mało
światło zmniejsz do 6 godz.
podaj mikro 25% zalecanej dawki po tygodniu zmierz po4 i no3 jeżeli zacznie spadać podaj również makro ale ostrożnie nawet 10% dawki (twoja obsada dostarcza dość dużo makro) lub podaj sam potas K2SO4
z takim światłem i co2 niepodawanie nawozów może pogarszać sytuacje
wszystko to oczywiście jeżeli masz trochę tych roślin a jak nie to dokup moczarki
coś musi zjadać te nawozy najlepiej jak będą to rośliny a nie glony :P

ODPOWIEDZ