Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.
Moderator: ModTeam
-
marekburczyk1
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marek
-
Kontakt:
witam planuje trochę zmienić obsadę mam obecnie 3 samce i samiczkę g dwuplamisty. chce je rozmnożyć i zostawić sobie jeszcze z 5 samiczek czy taka liczba tych ryb 3 samce 6 samic nie będzie zła...
pytam bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji odnośnie ilości hodowlanej... docelowo maja byc jeszcze dokupione neonki (12 plywa a chce ok 30) z obecnej obsady zostawię kirysnika czarnoplamego i kiryski albinosy 3szt.
Kto pyta nie bladzi. wiec czekam na wypowiedzi mądrzejszych w tej dziedzinie

-
Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
-
Kontakt:
Z tego co wiem Gurami powinny żyć w parach.
-
marekburczyk1
- Forumowicz
-
Kontakt:
czytam o tym sporo czasu i wyczytałem tez takie stwierdzenie ze powinny żyć w parach. to nie stanowi problemu bo jak pisałem chce rozmnożyć i wybrać bo kupując ciężko trafić na to co się chce (samica np. ) zazwyczaj są za małe. Głownie nurtuje mnie to czy taka liczba np 10 szt. nie będzie za duża bo to spore ryby...
gdzieś tez wyczytałem ze trzymać w stosunku 1:2 dlatego podałem taka liczbe.
-
marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Thierry Henry pisze:Z tego co wiem Gurami powinny żyć w parach.
Nie.
marekburczyk1 pisze:gdzieś tez wyczytałem ze trzymać w stosunku 1:2 dlatego podałem taka liczbe.
Można i tak.
Chodzi o to by liczba samic przewyższała samców.
Wszystkie labirynty trzyma się w haremach.
Są to ryby agresywne wewnątrz gatunkowo.
2 samce i 4-5 samic to moim zdaniem max do twojego akwarium.
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
-
marekburczyk1
- Forumowicz
-
Kontakt:
No tak a co z moim trzecim samcem? Ładnie odchowany szkoda mi z nim do zoologa. postaram się o 4 samiczki (z własnego odchowu... jeśli się uda) czyli wyszło by 3sam +5samiczek.... myślicie ze to duże przegięcie?
-
Bohdan
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bohdan
- Nazwisko: Jazda Polska PL
Czyli rozumiem że teraz masz tylk 3 samce i jedną samicę?
Zycze powodzenia w rozmnożeniu i odchowaniu narybku. Długo będziesz musiał je chować zeby rozróżnić samce od samic.
Wtedy i tak część ryb będziesz musiał oddać, więc oddasz też "starego" Gurami.
Nie musisz odadwać do zoologa. Wystarczy dać ogłoszenie na naszym forum w Targowisku. Będziesz wtedy wiedział do kogo trafią rybki.
Tak a propos to szkoda mi tej jednej samiczki. Sama jedna na trzech buchajów.....
Potwierdzam, ze Gurami to tylko w haremach (opr. czekoladowca)
Parki spotyka się tylko w mniejszych zbiornikach (112L)-to taki dobór na siłę.
Ostatecznie możesz mieć układ 3 samce i 6 samic ale wtedy inne rybki precz...
Aha i w Twoim przypadku to będzie różnica w wielkości tych Gurami bo tu 3 stare duże samce a reszta (oprócz jednej) to będą młodziutkie jeszcze niepełnoletnie nastolatki....
Akwa dla takiej ilosci gurami musi być dobrze urządzone. Dużo roślin i korzenie zeby tworzyły się strefy z kryjówkami co pomoże ustalić rybą "rewiry".
-
marekburczyk1
- Forumowicz
-
Kontakt:
docelowo chce zostawić 3 samce i 5 samic ... ale neonki chce tez zostawić (gurami ich nie przeganiają no i mój kirysnik dwuplamisty tez musi zostać ( mam do niego sentyment bo jest tak stary jak córeczka

) jeśli chodzi o filtr to mam naprawdę wydajny... (własnej roboty) wiec o za mała filtracje się nie martwię. a wody podmieniam min. 50l co sobotę. chyba ze z innego powodu Bohdan mówisz ze inne rybki precz. jeśli tak to czekam na sprostowanie.
A możne zostawię 2 samce i 5-6 samic samce sa bardziej terytorialne... wiec możne będzie lepiej ?
-
Bohdan
- Przyjaciel forum
- Imię: Bohdan
- Nazwisko: Jazda Polska PL
marekburczyk1 pisze:A możne zostawię 2 samce i 5-6 samic samce sa bardziej terytorialne... wiec możne będzie lepiej ?
Lepiej.
-
kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
marekburczyk1, tak czytam Twoje posty i coś mi tu nie pasuje. chcesz rozmnożyć gurami, których aktualnie są cztery sztuki. Kiedy już młode podrosną zostawisz sobie kilka samic i przerzedzisz stado do mniej więcej takiego stanu, 2 stare samce + 5-6 samic w tym jedna starsza.
Czyli że będziesz w późniejszym czasie dążył do chowu wsobnego? No bo tak to mi wychodzi :zdegustowany:
Sama liczebność jest prawidłowa, a kiryśnik niech sobie zostanie. Neonki mogą mieć trudne życie z taką ilością gurami. Te ryby lubią szaleć po akwarium i robią sporo zamieszania, czego małe neonki raczej nie będą lubiły.
Tak jak pisał Bohdan, mnóstwo kryjówek z korzeni i wysokich roślin. Gurami potrafią być wyjątkowo wredne w stosunku do przedstawicieli własnego gatunku.
-
marekburczyk1
- Forumowicz
-
Kontakt:
Później dążył nie będę kilka razy kupując w sklepie trafiam na same samce i tu cel rozmnożenia ...samice... A tak poza samiczka do rozmnożenia jest od kumpla

-
kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
No tak, to jest jasne. Ale w takim razie po co mają być te samice? Zapewniam że nie będą patrzyły na pochodzenie samców i przy pierwszej okazji przystąpią do tarła.
Jeśli tak bardzo zależy Ci na samicach, to może trzeba poszukać hodowców tych ryb i nabyć kilka zdrowych samiczek i przystąpić do małej hodowli. Tak szczerze mówiąc, ładnych gurami to już od dawna w sklepach nie widziałem i fakt że z samicami krucho.