jak rozmnaza sie neony innesa?

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

wiemichal
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Micha³

jak rozmnaza sie neony innesa?

Post autor: wiemichal » 2008-10-15, 14:25

Mam w akwa 10 neonow innesa i chcialbym zapytac jak je rozmnozyc razem z rybami i krewetkami w akwa 56l?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: jak rozmnaza sie neony innesa?

Post autor: maol » 2008-10-15, 14:52

Znowu wyjdę na pesymistę ale... nie masz szans. Rozmnożenie neonów to jedna z najtrudniejszych rzeczy, jakie można jeszcze amatorsko w akwarystyce zrobić. I na pewno się nie uda w ogólnym, 56l akwarium. Potrzebne są zbiorniki tarliskowe, kupę różnych dziwnych a bardzo dokładnych testów, mnóstwo wiedzy, szalone pokarmy i jeszcze więcej szczęścia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2008-10-15, 19:27

U mnie spokojnie tarły się w ogólnym (karmienie żywym pokarmem+bardzo miękka, kwaśna woda). Udało mi się wtedy odchować 1 maluszka :hyhy: Robiły to zupełnie bez mojego udziału. Jak napisał dzidek: mnóstwo szczęścia. Ja po prostu znajdywałam larwy i przenosiłam do koszyczka jak u żyworódek. Dla ikry i maluszków bardzo ważne jest zaciemnienie zbiornika i pokarm (larwa solowca, która jest niestety kolejnym utrudnieniem, choć chyba dałoby się też pierwotniakami) Jeżeli myślisz o tym naprawdę poważnie, to trzeba by się zaopatrzyć w zbiornik tarliskowy z drobnolistnymi roślinami, woda o ph 6.0-6.4 i gh 0-2 oraz zaciemnione. Rodziców przed tarłem karm obficie żywym pokarmem. Jeżeli już dojdzie do tarła zbiornik powinien być lekko napowietrzany. Jeszcze jedno: zaraz po tarle trzeba ze zbiorniczka tarliskowego usunąć rodziców, bo bardzo chętnie zjadają ikrę!!!

wiemichal
Forumowicz

Post autor: wiemichal » 2008-10-16, 15:00

a co moge i jak rozmnozyc
10xneon innesa
3xkrewetka amano
5xdanio preg.
4xgupik

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-10-16, 15:02

Na pewno gupiki i pewne szanse z danio.
Obrazek

wiemichal
Forumowicz

Post autor: wiemichal » 2008-10-16, 15:05

czy rozwinal bys troche ;]>>

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-10-16, 15:20

Najpierw napisz więcej o zbiorniku. Bez tego to można podawać tylko samą teorię.

Gupiki się rozmnożą czy tego będziesz chciał, czy nie. No chyba że są same samce, lub samice.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-10-16, 16:09

A ja zacznę od podstawowego pytania - po co chcesz cokolwiek rozmnażać? W Twoim zbiorniku na więcej ryb miejsca nie ma. Innych akwariów na razie nie masz. Kupi ktoś te ryby od Ciebie? Masz je gdzie oddać? A może masz kogoś, kto potrzebuje gupików na... pokarm?

Rozmnażanie dla samego faktu rozmnożenia nie ma sensu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

wiemichal
Forumowicz

Post autor: wiemichal » 2008-10-17, 09:59

Kolega chciał

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-10-17, 10:17

Akwarybka pisze:U mnie spokojnie tarły się w ogólnym (karmienie żywym pokarmem+bardzo miękka, kwaśna woda). Udało mi się wtedy odchować 1 maluszka :hyhy: Robiły to zupełnie bez mojego udziału. Jak napisał dzidek: mnóstwo szczęścia. (...)

Albo naprawdę gigantyczne szczęście, albo... nie uwierzę. Bo to prawie niemożliwe, żeby przez przypadek uchował się jeden maluch, wymagający super warunków i super karmienia.... Trudności są takie, że nie ma w Polsce ani jednej hodowli, wszystkie neony pochodzą z odłowu. A że się trą? To normalne. I nie jest trudne doprowadzenie do tarła - problemem jest utrzymanie narybku przy życiu....

Wiemichał pisze: Kolega chciał
... szybciej, prościej i taniej będzie jak pójdzie do sklepu. Naprawdę.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-10-17, 19:20

maol pisze:Trudności są takie, że nie ma w Polsce ani jednej hodowli, wszystkie neony pochodzą z odłowu. A że się trą? To normalne. I nie jest trudne doprowadzenie do tarła - problemem jest utrzymanie narybku przy życiu....
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, ale należy się kilka sprostowań.

Po pierwsze. Znam wiele przypadków (osobiście widziałem) odchowania kilku sztuk neonka przy przypadkowym tarle. Wszystko w akwarium ogólnym. ;)

Druga sprawa to prawie wszystkie neonki w sklepach pochodzą z hodowli azjatyckich, a nie z odłowu.
Neonek z odłowu to rzadkość i cena jego jest dość wysoka.

Trzecia sprawa. Znam w Szczecinie gościa, który rozmnaża Ineski na skalę niemal, że hurtową (klubowicz "Molinezji"). Dosyć sprawnie mu to idzie, wiec jakaś ruch w tym kierunku jest. :D

Jednak, tak jak napisałem wyzej zgadzam sie z Toba co do trudności i sensu rozmnażania tych rybek w warunkach "domowych".
Jest to prawdziwy wyczyn akwarystyczny i dla mało doświadczonych osób, niemal nieosiągalny.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Gawron89
Nowicjusz
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Gawron89 » 2008-11-18, 19:05

Ja też znam osobę w chorzowie starym która sama rozmnaża neonki innessa, jednakże ma mase przeróżnistego sprzętu do tego i chyba z 5 zbiorników :P :]
Szukasz kryjówki dla swoich rybek?
napisz:
AKWA-ART
akwa_art@o2.pl
505-500-601

./redir/http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=2004669

ODPOWIEDZ