Muchołówka

Piszta co chceta ;)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Muchołówka

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-24, 14:53

Witam
Chodzi o roślinkę jak w temacie, hoduje może ktoś muchołówkę?? Chciałem się zapytać czy można podlewać ją wodą z akwarium ponieważ wyczytałem, że zjadając owady uzupełnia w ten sposób związki azotowe, których w akwarium nie brakuje. A drugie pytanie to czy mógłbym ją posadzić w kuli bo leży na szafie i już dawno myślałem o zrobieniu w niej jakiegoś stroika. Problem byłby z podlewaniem ponieważ trzeba tą roślinkę podlewać od spodu.

Czekam na opinie.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: Muchołówka

Post autor: matmax426 » 2008-10-24, 15:36

Z własnego doświadczenia z podlewaniem roślin woda z akwa powiem tyle ze nie można z tym przesadzać ponieważ jest to nawóz i można w ten sposób przedobrzyć i zmarnować roślinę, jak to mawia moja Magda jeśli jesteśmy zdrowi nie bierzemy leków, jeśli roślina jest zdrowa nie podajemy nawozów.

W dodatku w ziemi w której jest roślina sa juz nawozy, jeśli zauważysz ze zaczyna marnieć wtedy najlepiej zacząć od przesadzenia jej do świeżej ziemi odpowiedniej dla tej roślinki, nie wiem niestety jakiej ziemi wymaga mochłówka

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-24, 15:44

Torf z piaskiem, tyle wiem, jest to roślina bagienna, potrzebuje ciągle wilgotnej ziemi wręcz mokrej, trzeba ją podlewać po kilka razy dziennie.

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-24, 17:25

nie podlewać do kilku razy dziennie tylko zakupić sobie wysoką podstawkę i utrzymywać stały poziom wody 2cm, ale to w lato ;]
W temp poniżej 15 st.C lejemy minimalne ilości wody.

Widzę nie doczytałeś, że jest to rośliną która pobiera związki azotowe przez liście, ponieważ jej korzenie są strasznie czułe i się "palą."

Wszystkie rośliny owadożerne podlewamy tylko i wyłącznie destylką, z kulą imo dobry pomysł tylko nie przesadzaj z wilgotnością.
Na dno sypiesz keramzyt w to wsykasz sobie grubą rurkę sypiesz torf wsadzasz roślinę i podlewasz przez rurkę ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-24, 19:14

Spoko dzięki wielkie za odpowiedź, ale przesadzenie i tak pewnie dopiero nastąpi w maju to narazie niech sobie rośnie w oryginalnej doniczce.

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-24, 22:33

Przesadzaj teraz ;]
JA wiem, ze sie nie chce ale to co jest w doniczce to jest syf ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

ODPOWIEDZ