Piasek kwarcowy
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
Piasek kwarcowy
Dwa pytania
1 Czy ten piasek nadaje się do akwa
2 Plusy i minusy takiego podłoża .
http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/p ... 1169113778
Dzięki
1 Czy ten piasek nadaje się do akwa
2 Plusy i minusy takiego podłoża .
http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/p ... 1169113778
Dzięki
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Re: Piasek kwarcowy
Na drugie pytanie mogę odpowiedzieć ale jeśli chodzi o piasek kwarcowy ze sklepu zoologicznego:
- ładnie wygląda, jeśli nie używasz żadnego podłoża dla roślin to na pewno w piasku lepiej się ukorzenią niż w grubym żwirku, ten piasek to nieodłączny element dekoracji w niektórych biotopach
- wszystkie syfy bardziej widać na piasku niż na grubszym żwirku, w moim akwa gdy pływał glonojad robił straszny kipisz, przekopał prawie cały piasek żeby zrobić sobie kryjówkę pod korzeniem
- ładnie wygląda, jeśli nie używasz żadnego podłoża dla roślin to na pewno w piasku lepiej się ukorzenią niż w grubym żwirku, ten piasek to nieodłączny element dekoracji w niektórych biotopach
- wszystkie syfy bardziej widać na piasku niż na grubszym żwirku, w moim akwa gdy pływał glonojad robił straszny kipisz, przekopał prawie cały piasek żeby zrobić sobie kryjówkę pod korzeniem
-
- Forumowicz
Odnośnie biotopu to coś z ameryki mi się marzy takie 240l z skalarkami i czymś do towarzystwa .A jak dam pod ten piasek przykładowo z 5cm jakieś podłoże typu kulki biogrunt itp i w dodatku tego kopiącego zbrojnika to rozumiem że będzie kich ,czy nie da rady wykopać aż tyle?
wiem że najlepiej byłoby kupić z zoologa ale cena w porównaniu z tym patrząc na potrzebną ilość trochę może powalić dlatego szukam zastępstwa .
wiem że najlepiej byłoby kupić z zoologa ale cena w porównaniu z tym patrząc na potrzebną ilość trochę może powalić dlatego szukam zastępstwa .
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Przecież z zoologa to jest taki sam jak ten ;]
Jak ryby kopiące w dnie to brak zbrojników, albo siatka między warstwy, ale wtedy masz problem z przesadzaniem roślin ;]
Jak ryby kopiące w dnie to brak zbrojników, albo siatka między warstwy, ale wtedy masz problem z przesadzaniem roślin ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Tak, nadaje sie. To zwykły piasek kwarcowy. Różni się od innych tylko ceną.andypl33 pisze:1 Czy ten piasek nadaje się do akwa
Osobiscie nigdy nie używałem, ale z wyczytanych informacji wiem, ze dla roślin to kiepskie podłoże.andypl33 pisze:2 Plusy i minusy takiego podłoża .
W piasku tworzą się procesy gnilne, niszczące korzenie roślin. Powstają także strefy beztlenowe, czyli składowisko siarkowodoru i innych świństw.Lunatic_86 pisze:jeśli nie używasz żadnego podłoża dla roślin to na pewno w piasku lepiej się ukorzenią niż w grubym żwirku
Jeżeli nie jest to L-T prowadzony na styl pani Diany W. to żadna denitryfikacja (dzięki strefom beztlenowym) nie jest pożądana.
Zawsze tych bez roślin, czyli SA, Tanga, Malawi. ;)Lunatic_86 pisze:piasek to nieodłączny element dekoracji w niektórych biotopach
- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
W moim 25l krewetkarium mam piasek, co prawda pod spodem jest mała ilość ziemi ogrodowej ale roślinki ładnie rosną a szczególnie nurzaniec i nie widzę żeby jakaś gniła.
-
- Forumowicz
Możliwe ale z pewnością nie w tej cenie .Suja pisze:Przecież z zoologa to jest taki sam jak ten ;]
Na strefy beztlenowe można chyba zaradzić trzymając świderki mam ich tyle że starczy na 240l A czy to będzie LT to trudno jeszcze powiedzieć .Stawianie baniaka to jeszcze bardzo odległa sprawa ,teraz tak na spokojnie próbuję zebrać informacje i zaplanować co i jak .marthinez pisze:W piasku tworzą się procesy gnilne, niszczące korzenie roślin. Powstają także strefy beztlenowe, czyli składowisko siarkowodoru i innych świństw.
Jeżeli nie jest to L-T prowadzony na styl pani Diany W. to żadna denitryfikacja (dzięki strefom beztlenowym) nie jest pożądana.
Wstępnie planuję dać oświetlenie 2x30W .Z roślin to się zastanawiam najlepiej chyba będzie dać żabienice , I może coś z aktualnie posiadanych roślin krypto ( chociaż podobno to nie najlepsze połączenie ) moczarki bakopy rozpatruję też dać pod ten piasek warstwę ziemi lub kulki . Generalnie nie chcę iść w kierunku roślinnego . Ma być tak z dwie trzy większe rośliny ,pływająca różdżyca + jakaś drobnica korzenie kokosy i sporo miejsca do pływania . Obsada akwa to mają być gównie skalary + to co mam aktualnie . Cała koncepcja akwa mam być pod Skalarki jeśli ktoś może coś w tym temacie doradzić to będę wdzięczny .
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja piszę o akwariach roślinnych, anie krewetkarium z bardzo mało wymagającymi roślinami typu nurzaniec, czy rogatek.Lunatic_86 pisze:W moim 25l krewetkarium mam piasek
Wszyscy aquascaperzy stosują podłoża typu amazonia, aquasubstrate, czy zwykły zwir kwarcowy pewnie dlatego, bo są w modzie.

Podłoże musi dać się "przewietrzać", dlatego podłoża z wulkanicznej glinki (amazonia, aquasubstrate), sa bardzo lekkie, nasiąkliwe i porowate.
Pomaga to roślinom w ukorzenianiu się i pobieraniu składników odżywczych.
Zreszta natura sama nam wszystko pokazuje.
Na działce warzywa lepiej uprawiać w pisku, czy "lekkiej" ziemi?
Dlaczego na piaszczystych plażach, mino wody rośnie tak mało roślin?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Piasek jak piasek.Jeżeliu nie będzie wymagających roślin to może być.
U mnie rośnie drzewo :zdziwko:marthinez pisze:Dlaczego na piaszczystych plażach, mino wody rośnie tak mało roślin?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
andypl33, akurat zagłębiłem się w temat piasku w holendrach, jednak to co piszesz przemawia jednak za tym, że piasek mógł by być dobry do twojego przyszłego baniaka.
Skalary uwielbiają rośliny szerokolistne, nieco cienia i miejsce do swobodnego pływania.
Żabienice, moczarki, crypto dadzą rade w piasku.
Kulki gliniano-torfowe pod korzenie to max w nawożeniu takiego baniaka.
Oświetlenie pod wymienione rośliny wystarczy.
[ Dodano: 2008-10-25, 21:48 ]
Skalary uwielbiają rośliny szerokolistne, nieco cienia i miejsce do swobodnego pływania.
Żabienice, moczarki, crypto dadzą rade w piasku.
Kulki gliniano-torfowe pod korzenie to max w nawożeniu takiego baniaka.
Oświetlenie pod wymienione rośliny wystarczy.
[ Dodano: 2008-10-25, 21:48 ]
Pokop sobie pod nim i zobacz dokąd sięgają korzenie.gizun pisze:U mnie rośnie drzewo

-
- Forumowicz
Chyba trzeba będzie udać się do sklepu i popatrzeć na miejscu podobno w innych marketach mają jeszcze inne podobne .Może będzie coś w mniejszym worku to wypróbuję to w 22l .
A przy okazji zapomniałem zapytać o Lotosa jak się zachowa w takim oświetleniu ,wiem ze chyba nie będzie pasował ale nie będę miał co z nim zrobić więc może wcisnę go gdzieś .
A przy okazji zapomniałem zapytać o Lotosa jak się zachowa w takim oświetleniu ,wiem ze chyba nie będzie pasował ale nie będę miał co z nim zrobić więc może wcisnę go gdzieś .
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Hmm ogólnie to nie zauważyłem u siebie procesów gnilnych, a w tych strasznych strefach beztlenowych nie mam siarkowodoru ;)
I powiem, że rośliny bardzo z nich korzystają bo ich korzenie produkują na tym odcinku bardzo dużo włosków [nie pamiętam fachowej nazwy bo nie lubię roślin ;)]
I powiem, że rośliny bardzo z nich korzystają bo ich korzenie produkują na tym odcinku bardzo dużo włosków [nie pamiętam fachowej nazwy bo nie lubię roślin ;)]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Liście będą piąć się do góry i z racji braku nawożenia słupa wody będzie bardzo słabo wybarwiony z dziurawymi liśćmi (braki potasu). Roślina ta lubi żyzne podłoże bogate w macro.andypl33 pisze:A przy okazji zapomniałem zapytać o Lotosa jak się zachowa w takim oświetleniu ,wiem ze chyba nie będzie pasował ale nie będę miał co z nim zrobić więc może wcisnę go gdzieś .
A jak z ładnymi roślinami? Zauważyłeś?Suja pisze:Hmm ogólnie to nie zauważyłem u siebie procesów gnilnych

Skąd wiesz? Wylej wodę z akwa i powąchaj to czarne pod piaskiem. ;)Suja pisze:a w tych strasznych strefach beztlenowych nie mam siarkowodoru
Rośliny produkują te "włoski", bo maja bardzo ograniczone możliwości pobierania pokarmu. W ten sposób bronią się zwiększając obszar odżywiania się.Suja pisze:I powiem, że rośliny bardzo z nich korzystają bo ich korzenie produkują na tym odcinku bardzo dużo włosków
Podobne włoski produkują rośliny łodygowe (rotala, heternathera) na łodydze, prawdopodobnie gdy w wodzie jest niedostatek pokarmu. ;)
-
- Rekin forum
- Kontakt:
MArcin ja wiem po co one je produkuja uczyli mnie tego 3 miechy w szkole ;]
Ale one produkują te włoski tylko tam gdzie są strefy beztlenowe, w innych częściach podłoża, korzenie sa jakby okorowane ;)
Allex [wiesz, który ten co twierdzi, że nie umiesz sadzić roślin] pokazywał kiedyś jak roślina korzysta ze stref beztlenowych i je po prostu pożera ;)
Jak by miało śmierdzieć, to by bąble gazu śmierdziały, a patrz jakoś nic mi nie śmierdzi.
A co do nawożenia słupa wody tak to prawda bardzo brakuje tego roślinom i dlatego w akwariach na ziemi, czy LT głownie rosną rośliny ukorzeniające się w podłożu takie jak zwartki etc.
U siebie widzę braki, ale stwierdziłem, że będzie rośło to co przetrwa ;)
Ale one produkują te włoski tylko tam gdzie są strefy beztlenowe, w innych częściach podłoża, korzenie sa jakby okorowane ;)
Allex [wiesz, który ten co twierdzi, że nie umiesz sadzić roślin] pokazywał kiedyś jak roślina korzysta ze stref beztlenowych i je po prostu pożera ;)
Jak by miało śmierdzieć, to by bąble gazu śmierdziały, a patrz jakoś nic mi nie śmierdzi.
A co do nawożenia słupa wody tak to prawda bardzo brakuje tego roślinom i dlatego w akwariach na ziemi, czy LT głownie rosną rośliny ukorzeniające się w podłożu takie jak zwartki etc.
U siebie widzę braki, ale stwierdziłem, że będzie rośło to co przetrwa ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Kuba porównujesz zwykłe akwarium z chwastami i piaskiem do roślinnego.
Większość wymagających roślin nie urośnie Ci tak samo na piasku jak na żwirze.
To nie podlega dyskusji i tyle.
Jeżeli sądzisz inaczej to twoja sprawa, ale takimi stwierdzeniami
To głównie H2S i CO2 powstające w wyniku przemiany organiki przez bakterie Bacillus denitrificans, Pseudomonas denitrificans, Paracoccus denitrificans, Thiobacillus denitrificans.
To musi śmierdzieć i tyle. Jezeli nie śmierdzi to prawdopodobnie nie są to strefy beztlenowe.
Art Alexa czytałem i jak sam podkreśla nie jest botanikiem i to są jego własne niepotwierdzone obserwacje.
Szkoda, że żadne źródła naukowe tego nie potwierdzają.
Tyle w tym temacie ode mnie.
Większość wymagających roślin nie urośnie Ci tak samo na piasku jak na żwirze.
To nie podlega dyskusji i tyle.
Jeżeli sądzisz inaczej to twoja sprawa, ale takimi stwierdzeniami
wprowadzacie ludzi w błąd i tyle.na pewno w piasku lepiej się ukorzenią niż w grubym żwirku
Nie wiem czy do końca wiesz czym są strefy beztlenowe.Suja pisze:Jak by miało śmierdzieć, to by bąble gazu śmierdziały, a patrz jakoś nic mi nie śmierdzi.
To głównie H2S i CO2 powstające w wyniku przemiany organiki przez bakterie Bacillus denitrificans, Pseudomonas denitrificans, Paracoccus denitrificans, Thiobacillus denitrificans.
To musi śmierdzieć i tyle. Jezeli nie śmierdzi to prawdopodobnie nie są to strefy beztlenowe.
Art Alexa czytałem i jak sam podkreśla nie jest botanikiem i to są jego własne niepotwierdzone obserwacje.
Szkoda, że żadne źródła naukowe tego nie potwierdzają.
Tyle w tym temacie ode mnie.