Choroba skalarów

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

siwykowal
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Micha³

Choroba skalarów

Post autor: siwykowal » 2008-10-28, 23:00

Witam

Mam problem pare dni temu zauwżyłem, iż jeden z moich skalarów ma jakieś dziwne wypryski(owrzodzenia) przy płetwach tzn. jedna przy płetwie grzbietowej, 2 przy ogonowej i trzecia przy dolnej.Znajdują się mniej więcej w miejscu, wktórym łączy sie płetwa z tułowiem.
Dziś wiedzę, iż ów owrzodzenia wystepują już również na ciele ryby(mniej więcej na środku), a jeden z nich wygląda jakby pękł.Skalar ten ma również grzbiet zabarwiony na czerwono, oraz zauważalny wytrzeszcz oczu no i ogólnie jest jak by troche osowiała.Chowa się za roślinkami, korzeniem i pływa przy dnie.Skalar ten mierzy ok 12 cm.Reszta ok 10 cm.

Martwię się tym bardziej, gdyż podobne owrzodzenia zauważyłem u 2 inncyh skalarów.
3 te skalary są skalarami tzw. złotymi(srebrne). Pozostałe 2 marmurkowe i one wyglądają na zupełnie zdrowe.

Czy ta choroba, może przenieśc sie na innych podopiecznych?.

W razie potrzeby mogę dać foto.

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-10-29, 01:18 przez siwykowal, łącznie zmieniany 3 razy.
Akwarium 240l
5 skalarów
1 bocja,ok 48 neonek,6 danio,2 prętniki
3 kiryski,2 glonojady,3 kardynałki, 4 Żabki

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Choroba skalarów

Post autor: macio » 2008-10-28, 23:10

Na pewno inne ryby mogą sie zarazić... Oddziel chore ryby do kwarantanny. I Spóbuj na forum wstawić zdjęcia tego choróbska. I nie wiem czy dobrze radze ale ja bym zastosował kuracje baktopurem i potem czekać czy te ranki będą się goić czy nie... Ale poczekajmy na rady bardziej doświadczonych ode mnie
Teraz kostka ;D

ODPOWIEDZ