marthinez pisze:Zgadza się, ale warto dodać, że jednak się różnią. Kuchenna sól jest prawie zawsze nasycana jodem, który a akwarium jest niepożądany.
Owszem jest i tym samym jest jeszcze gorsza od morskiej. Na uwadze mam glownie jednak sam zwiazek chemiczny NaCl i zabojcze w wiekszych ilosciach dzialanie jonow sodu.
marekburczyk1 pisze:Chodzi mi o to ze wszystkie inne pierwiastki, światło i CO2 których potrzebują rośliny powinny być w nadmiarze w stosunku do PO4. a co z tego wynika PO4 będzie czynnikiem ograniczającym fotosyntezę.
Niestety, nie rozumiem co masz na mysli. Co znaczy, ze wszystko musi byc w nadmiarze w stosunku do PO4? Chodzi Ci, ze w wiekszej ilosci mg/L?
marekburczyk1 pisze: a co z tego wynika PO4 będzie czynnikiem ograniczającym fotosyntezę.
No ale dlaczego mielibysmy ograniczac fotosynteze? Zawsze sadzilem, ze staramy sie propagowac fotosynteze na tyle na ile sie da :zdziwko:
marekburczyk1 pisze:nie mówię o głodzeniu roślin wręcz przeciwnie...
Pozbawianie roslin PO4 jakby nie bylo jest jednak glodzeniem. Rosliny potrzebuja PO4 tak jak potrzebuja innych nawozow.
marekburczyk1 pisze:chyba nie wmówicie mi ze jakiekolwiek zielenice są lepsze w wyłapywaniu fosforanów od roślin wyższych.
Alez nikt Ci nic podobnego nie wmawia. Wydalem po prostu inna opinie odnosnie zwalczania glonow od Twojej. Kazdy ma do tego prawo i chodzi przeciez o zroznicowanie opinii. Swiat w kolorach jest o wiele ciekawszy niz tylko w czerni i bieli. W szczegolowy argument odnosnie PO4 i glonow nie bede wchodzil gdyz autor tego tematu o to nie pytal.
choppers_polska pisze:Nie chce miec roslinnego akwarium wiec czy jesli wrzuce te szybkorosnace rosliny to moge je pozniej wywalic z baniaka ?
Jesli nie chcesz miec roslinnego akwarium to po co interesujesz sie zakupem systemu CO2?? :zdziwko:
Juz nic z tego nie rozumiem