ADA i Tropica - nawożenie i produkty
Moderator: ModTeam
- jeden
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
ADA i Tropica - nawożenie i produkty
Marthinez:
po 1 tropice kupisz 20zł taniej w sklepie roslinyakwariowe.pl (tyle ze rozlewany z duzych pojemników, oni są tzw rozlewnią i mają taniej przez to ;) dodam jeszcze że z moich doświadczeń wynika że nawóz orginalny tmg czyli: tpn+(z makro) bądz tpn liquid(bez makro) nie różni sie od podróbki która jest za 7,50zł zauważyłem:
podobieństwa:
-ten sam efekt działania(identyczny)
-ten sam kolor
-ten sam zapach
różnice:
-orginalne TMG jest 10 razy droższe :hyhy:
po 2 nie można porównywać 50ml Eci do 500ml tropici z kilku względów:
- eca to nawoz bradzo skondensowany, a jejwydajność(porównam do typowego żelaza bo tropica TPN takowym nie jest) jest 4 krotnie razy większa niż 500ml PG Aqua-artu.. wiec jak wychodzi.. jedna buteleczka eci to jak 4 butelki aqua artu, czyli eca wychodzi 55-60zł a aqua art za 4 butle 84zł.. Ada tańsza w tym wypadku :]
po 1 tropice kupisz 20zł taniej w sklepie roslinyakwariowe.pl (tyle ze rozlewany z duzych pojemników, oni są tzw rozlewnią i mają taniej przez to ;) dodam jeszcze że z moich doświadczeń wynika że nawóz orginalny tmg czyli: tpn+(z makro) bądz tpn liquid(bez makro) nie różni sie od podróbki która jest za 7,50zł zauważyłem:
podobieństwa:
-ten sam efekt działania(identyczny)
-ten sam kolor
-ten sam zapach
różnice:
-orginalne TMG jest 10 razy droższe :hyhy:
po 2 nie można porównywać 50ml Eci do 500ml tropici z kilku względów:
- eca to nawoz bradzo skondensowany, a jejwydajność(porównam do typowego żelaza bo tropica TPN takowym nie jest) jest 4 krotnie razy większa niż 500ml PG Aqua-artu.. wiec jak wychodzi.. jedna buteleczka eci to jak 4 butelki aqua artu, czyli eca wychodzi 55-60zł a aqua art za 4 butle 84zł.. Ada tańsza w tym wypadku :]
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 23:47 przez jeden, łącznie zmieniany 1 raz.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: ADA i Tropica - nawożenie i produkty
Podobno. Nie stosowałem.jeden pisze:eca to nawoz bradzo skondensowany
Eca też nie, a tym bardziej Aqua art (zawiera inne mikro).jeden pisze:porównam do typowego żelaza bo tropica TPN takowym nie jest)
Mniejsza o to.
Oba nawozy są dobre, a dla mnie Tropica to "Porsche" wśród rośliniarzy dlatego chcę wypróbować.
Do akwarium z dużą masą roślinną co byś polecił z tej firmy (chodzi mi o komplet mikro, makro), bo chyba stosowałeś je trochę?
[ Dodano: 2008-11-07, 22:34 ]
Tu piszą, ze jest: http://colisa.com.pl/?/l-Tropica.shtmljeden pisze:porównam do typowego żelaza bo tropica TPN takowym nie jest
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z tym że ECA zawiera inne mikro to nieprawda troche, pierwiastek żelazo jest jeden czy w ECA czy w Ferro, z tym że żelazo ADA jest ponoć najlepiej przyswajalne(a to o czym mówisz, czyli to inne mikro, to chodzi o inne składy procentowe i inne pierwiastki śladowe.. AMANO zna sie na tym najlepiej
), ja osobiście używałem sporo nawozów żelazowych i polecam zdecydowanie ECA.
Tropica o ktorej mówisz czyli TPN liquid jest typowym nawozem mikroelementowym, a nie żelazowym.. wiadomo żelazo posiada ale nie w tak dużym stężeniu jak typowe żelazo: ECA bądz Ferro albo nowe żelazo aquabotanique.
Jeżeli chodzi o jakie kolwiek polecanie Tobie nawozów, to zdecydowanie przy zbiorniku takim jak Twój TPN liquid nie wystarczy, z kolei TPN+ jako jeden nawoz też bedzie za mało.. JA robiłem tak:
Po 1 do akwarium musi być dostarczane zbilansowane makro(po pewnym czasie używania samych soli jest wysyp glonów.. każdy to wie z doświadczenia), dlatego:
- TROPICA PLANT NUTRITION + jako mikro i makro
Po 2 używając samego TPN+ zapomnij o pięknej czerwonej rotali.. te proporce mikro i makro nie dają sie roslinom konkretnie wybarwić dlatego drugi nawoz jaki musi być użyty to:
- TROPICA PLANT NUTRITION Liquid
Po 3 do każdej podmainy stosowałem Brighty K, ale równie dobrze możesz inne nawozy potasowe, bo mimo TPN+ potasu troszke brakowało.
I teraz ilości:
TPN+ stosowane na przemian z TPN liquid, potas do podmiany.. kalendarzyk wyglądał u nie tak:
Pon: TPN+
Wt: TPN liquid
Śr: TPN+
Ćz: TPN liquid
Pią: TPN+
Sob: podmiana po niej Brighty K, TPN+, TPN liquid
Ndz: TPN liquid
Ja stosowałem 50% zalecanej dawki TPN+, TPN liquid jak i Brighty K i było ok ;) i naprawde kup sobie tą podróbke TPN+ i TPN liquid, szkoda kasy na orginał, ten gościu który to podrabia naprawde robi to idealnie, efekty są identyczne... ;)

Tropica o ktorej mówisz czyli TPN liquid jest typowym nawozem mikroelementowym, a nie żelazowym.. wiadomo żelazo posiada ale nie w tak dużym stężeniu jak typowe żelazo: ECA bądz Ferro albo nowe żelazo aquabotanique.
Jeżeli chodzi o jakie kolwiek polecanie Tobie nawozów, to zdecydowanie przy zbiorniku takim jak Twój TPN liquid nie wystarczy, z kolei TPN+ jako jeden nawoz też bedzie za mało.. JA robiłem tak:
Po 1 do akwarium musi być dostarczane zbilansowane makro(po pewnym czasie używania samych soli jest wysyp glonów.. każdy to wie z doświadczenia), dlatego:
- TROPICA PLANT NUTRITION + jako mikro i makro
Po 2 używając samego TPN+ zapomnij o pięknej czerwonej rotali.. te proporce mikro i makro nie dają sie roslinom konkretnie wybarwić dlatego drugi nawoz jaki musi być użyty to:
- TROPICA PLANT NUTRITION Liquid
Po 3 do każdej podmainy stosowałem Brighty K, ale równie dobrze możesz inne nawozy potasowe, bo mimo TPN+ potasu troszke brakowało.
I teraz ilości:
TPN+ stosowane na przemian z TPN liquid, potas do podmiany.. kalendarzyk wyglądał u nie tak:
Pon: TPN+
Wt: TPN liquid
Śr: TPN+
Ćz: TPN liquid
Pią: TPN+
Sob: podmiana po niej Brighty K, TPN+, TPN liquid
Ndz: TPN liquid
Ja stosowałem 50% zalecanej dawki TPN+, TPN liquid jak i Brighty K i było ok ;) i naprawde kup sobie tą podróbke TPN+ i TPN liquid, szkoda kasy na orginał, ten gościu który to podrabia naprawde robi to idealnie, efekty są identyczne... ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Akurat nie pisałem, że eca zawiera inne micro. Napisałem, że nie samo żelazo. Zawiera jakis kwas.jeden pisze:Z tym że ECA zawiera inne mikro to nieprawda
Inne mikro zawiera Aqua art.
Dziwi mnie tylko porównanie eca do aqua artu. Że niby eca jest 4 krotnie bardziej stężona. Kto to zbadał skoro ada strzeże składu nawozów jak oka w głowie.
Na podstawie domysłów i testowania w akwarium się nie da , bo wiadomo każde akwa jest inne.
Druga sprawa, nie porównuj eca do aqua artu, bo wiadomo, ze to drugie..... :dobani:
Nie stosowałem nigdy ADA i to są tylko moje spekulacje i pewnie to co Ty mówisz jest prawdą.
Po prostu cały czas dziwi mnie ta gloryfikacja produktów ADA. :/
W każdym razie dzięki wielkie za rady co do nawożenia.
Powiedz mi tylko jaką twardość (GH) miałeś przy nawożeniu TPN Liquid?
Tak właśnie zamierzam. Mówimy oczywiście o mac73x?jeden pisze:i naprawde kup sobie tą podróbke TPN+ i TPN liquid, szkoda kasy na orginał, ten gościu który to podrabia naprawde robi to idealnie, efekty są identyczne...
Wielkie dzieki. :padam:
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
a Czy jak ktoś leje wodę z kranu i to nawet twardą tą wodę to to podrabiane TPN+ i czy starczyło by mi to, czy mimo wszystko jakieś uzupełnienie w postaci soli bym potrzebował ;>
Jak bym kupił TPN+ podrabiany, K2so4 aby tego potasu było troszkę więcej to brakuje mi tylko Fe jeszcze tak? to wtedy dokupić chelat Fe czy lepiej jakieś PG Fe?
Jak bym kupił TPN+ podrabiany, K2so4 aby tego potasu było troszkę więcej to brakuje mi tylko Fe jeszcze tak? to wtedy dokupić chelat Fe czy lepiej jakieś PG Fe?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o te stężenie to wynika z wielu doświadczeń nie tylko moich ale innych akwarystów, kolejnym dowodem są proponowane zalecane dawki od producentów, tak naprawde jeżeli chodzi o produkty ADA, wystarczy 50% zalecanej dawki, a ten aqua-art zdecydowanie 100%, suma sumarum ECA jest 4 razy bardziej wydajna, uwierz:)marthinez pisze:Akurat nie pisałem, że eca zawiera inne micro. Napisałem, że nie samo żelazo. Zawiera jakis kwas.
Inne mikro zawiera Aqua art.
Dziwi mnie tylko porównanie eca do aqua artu. Że niby eca jest 4 krotnie bardziej stężona. Kto to zbadał skoro ada strzeże składu nawozów jak oka w głowie.
Na podstawie domysłów i testowania w akwarium się nie da , bo wiadomo każde akwa jest inne.
Druga sprawa, nie porównuj eca do aqua artu, bo wiadomo, ze to drugie.....
Nie stosowałem nigdy ADA i to są tylko moje spekulacje i pewnie to co Ty mówisz jest prawdą.
Po prostu cały czas dziwi mnie ta gloryfikacja produktów ADA.
Wypróbuj te produkty to doświadczysz tego co ja, też nie wierzyłem ale teraz stwierdzam że ich gloryfikacja jest podstawna

miałem GH 4 i KH 4marthinez pisze:W każdym razie dzięki wielkie za rady co do nawożenia.
Powiedz mi tylko jaką twardość (GH) miałeś przy nawożeniu TPN Liquid?
Tak tak, tylko macmarthinez pisze:Tak właśnie zamierzam. Mówimy oczywiście o mac73x?
Wielkie dzieki.

Zależy jaką tą wode masz.. ale to o czym piszesz wystarczy spokojnie. A co do żelaza to masz kilka opcji.. polecam żeazo zbilansowane.. ECA, Ferro+ ;)Suja pisze:a Czy jak ktoś leje wodę z kranu i to nawet twardą tą wodę to to podrabiane TPN+ i czy starczyło by mi to, czy mimo wszystko jakieś uzupełnienie w postaci soli bym potrzebował ;>
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
No to ja ze dwa grosze wcisnę:
Od dawna stosuję TMG (TPN), czyli nawóz przeznaczony do akwariów roślinnych z normalną obsadą (nawóz bez macro). Nie mogę narzekać na efekty.
Któregoś dnia dla próby kupiłem na allegro podróbkę TMG (kondensat do rozcieńczenia). Efekty były znacznie gorsze, nawóz po kilku dniach wytrącił jakąś galaretę w butelce. Używałem wody RO.
W jednym z akwariów zastosowałem jakiś czas temu TPN+ (czyli nawóz z zawartością macro). Przyznam, że poddałem się po pierwszej próbie ze względu na nitki,, które spowiły mech. Teraz jak o tym myślę, to raczej uważam, że była to wina nowej świetlówki, ale prób z macro Tropiki już nie powtarzałem.
Acha, we wszystkich akwariach stosuję praktycznie podwójną dawkę TMG, tzn dwa razy w tygodniu zalecaną dawkę. Akwaria są raczej roślinne, więc stąd zdecydowałem o podwojeniu dawki.
Codziennie dodaję K+
Od dawna stosuję TMG (TPN), czyli nawóz przeznaczony do akwariów roślinnych z normalną obsadą (nawóz bez macro). Nie mogę narzekać na efekty.
Któregoś dnia dla próby kupiłem na allegro podróbkę TMG (kondensat do rozcieńczenia). Efekty były znacznie gorsze, nawóz po kilku dniach wytrącił jakąś galaretę w butelce. Używałem wody RO.
W jednym z akwariów zastosowałem jakiś czas temu TPN+ (czyli nawóz z zawartością macro). Przyznam, że poddałem się po pierwszej próbie ze względu na nitki,, które spowiły mech. Teraz jak o tym myślę, to raczej uważam, że była to wina nowej świetlówki, ale prób z macro Tropiki już nie powtarzałem.
Acha, we wszystkich akwariach stosuję praktycznie podwójną dawkę TMG, tzn dwa razy w tygodniu zalecaną dawkę. Akwaria są raczej roślinne, więc stąd zdecydowałem o podwojeniu dawki.
Codziennie dodaję K+
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
jeden pisze:szkoda kasy na orginał, ten gościu który to podrabia naprawde robi to idealnie, efekty są identyczne...
Ech.... i komu tu wierzyć? :/croc pisze:kupiłem na allegro podróbkę TMG (kondensat do rozcieńczenia). Efekty były znacznie gorsze, nawóz po kilku dniach wytrącił jakąś galaretę w butelce.
Trzeba samemu się przekonać. Podróbki zamówione. :]
Dzisiaj widziałem na żywo akwa nawożone tym nawozem (oryginał). Nigdy wcześniej nie widziałem tak pięknej blyxy. Gość stosuje do tego dodatkowo Tropica do podłoża Plant Nutrition Capsules. Zastanawiam się nad zakupem, bo mój biogrunt po 10 miesiącach może już być :dobani:croc pisze:W jednym z akwariów zastosowałem jakiś czas temu TPN+ (czyli nawóz z zawartością macro).
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Jak pisałem, chyba zbyt pochopnie zaniechałem TPN+, ale gdy w całkowicie stabilnej wodzie, po roku zobaczyłem nitki, to się załamałem.
Może powrócę do prób.
Z podróbką mam niestety takie doświadczenie, ale zdaje się że Wy macie jakiś konkretny namiar na dostawcę (max73e). Jeśli to już sprawdzony dostawca, to bym się nie stresował.
TNP kupuję z kanistra zbiorczego po 50zł za 500ml. To połowa ceny jakby się kupowało w 500ml opakowaniu (92zł). Podróbka, jeśli sprawdzona, wyjdzie sporo taniej.
Może powrócę do prób.
Z podróbką mam niestety takie doświadczenie, ale zdaje się że Wy macie jakiś konkretny namiar na dostawcę (max73e). Jeśli to już sprawdzony dostawca, to bym się nie stresował.
TNP kupuję z kanistra zbiorczego po 50zł za 500ml. To połowa ceny jakby się kupowało w 500ml opakowaniu (92zł). Podróbka, jeśli sprawdzona, wyjdzie sporo taniej.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Się zobaczy. Na pewno opiszę doświadczenia.croc pisze:Z podróbką mam niestety takie doświadczenie, ale zdaje się że Wy macie jakiś konkretny namiar na dostawcę (max73e). Jeśli to już sprawdzony dostawca, to bym się nie stresował.
Coś drogo te oryginalne 500ml: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tropica ... _32___3343croc pisze:TNP kupuję z kanistra zbiorczego po 50zł za 500ml. To połowa ceny jakby się kupowało w 500ml opakowaniu (92zł).
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ja też kupuje od max73e zobaczymy jak to będzie ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
Też tak myśle croc że zbyt pochopnie skreśliłes tropice..croc pisze:Jak pisałem, chyba zbyt pochopnie zaniechałem TPN+, ale gdy w całkowicie stabilnej wodzie, po roku zobaczyłem nitki, to się załamałem.
Może powrócę do prób.
TNP kupuję z kanistra zbiorczego po 50zł za 500ml. To połowa ceny jakby się kupowało w 500ml opakowaniu (92zł). Podróbka, jeśli sprawdzona, wyjdzie sporo
taniej.

Ja nie gwarantuje 100% wspaniałych efektów po nawożeniu moim sposobem.. jak wiadomo(każdy wie co napisze

Widze że sporo osób zainteresowało sie sie tą TROPICĄ i dobrze.. naprawde dobry nawozik i niech aqua-art sie schowa.. takie cuś to i ja bym zrobił

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Dobra dostałem rozrobiłem ;]
normalna dawka to 10 ml/100L na tydzień [czy to się podaje na netto czy brutto?]
skoro mam akwarium 50L to muszę podawać 5ml.
Ponieważ zawsze podaje się mniejszą ilość czyli 50% to na początku 2.5 ml na tydzień
Dziennie to wychodzi 0.35ml.
Na początku ile mam dawać nawozu do podmiany, a ile ma wynosić dawka normalna podawana do nawozu.
kupiłem jeszcze K2SO4 50 gram w jakiej ilości wody rozpuścić i ile podawać
normalna dawka to 10 ml/100L na tydzień [czy to się podaje na netto czy brutto?]
skoro mam akwarium 50L to muszę podawać 5ml.
Ponieważ zawsze podaje się mniejszą ilość czyli 50% to na początku 2.5 ml na tydzień
Dziennie to wychodzi 0.35ml.
Na początku ile mam dawać nawozu do podmiany, a ile ma wynosić dawka normalna podawana do nawozu.
kupiłem jeszcze K2SO4 50 gram w jakiej ilości wody rozpuścić i ile podawać

63L z roślinami
63L z roślinami
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
To tak, na początek rzeczywiście dawaj 2,5 ml na tydzień.. czyli przy podmianie 1 ml, a potem co 2 dzień 0,5 ml. Co do roztwory z potasem to sobie oblicz według kalkulatora
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
;)
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
;)