Jako wynik tych poszukiwań wychodzi jedno z pewnością - zamieszanie. Temat jest dość obszerny i trudno o rzetelne informacje.
Moja przygoda z akwarystyką zacznie się niebawem.... ponownie.
Dawno temu miałem akwaria 100 L, 40 L i 10 L z tego co pamiętam, a że było to ładnych kilka lat temu to obecne warunki i możliwości związane z zakupem sprzętu, ryb, roślin przyprawiają o zawrót głowy

Jak czytam obecne posty dochodzę do wniosku że to chyba cud że rozmnożyłem kiedyś gurami mozaikowe , bez uzdatniaczy, tabletek nawozu, 100 testów do wody , specjalistycznych filtrów.
Widać teraz jest to konieczne.
Przejdę do rzeczy:
Mój obecny zakup (błąka się gdzieś w Polsce wraz z kurierem) to:
Cayman extreme 80
http://trade.ferplast.com/nl/pagina_521001.html - link dla ciekawych.
Niestety nie mam miejsca na większe akwarium obecnie no ale cóż i tak mogłoby być mniejsze.
Pragnąłbym stworzyć biotop w miarę spójny, a że akwarium nie za wielkie to i rybki dobrane pod tym względem.
Z całą pewnością obsadzę je neonami (czy inessa czy insze to kwestia planów), ale też marzy mi się żeby dodać im jakiś towarzyszy, żeby było weselej, ale co najważniejsze by rybki czuły się komfortowo.
Będę wdzięczny za info od osób mających doświadczenie z przykładową obsadą obejmującą zarówno inwentarz żywy jak i rośliny.
Jeśli ktoś zdecydował się i posiada już akwarium (w zasadzie zestaw) jaki kupiłem prosiłbym też o jakieś komentarze czy też konstruktywne uwagi.
Pozdrawiam